SLO GJENNOM:  Andrea Pirlos karriere skjøt fart etter at han sikret gull i U21-EM i 2000. Foto: EPA PHOTO TASR/PAVEL NEUBAUER/NTB Scanpix.
SLO GJENNOM: Andrea Pirlos karriere skjøt fart etter at han sikret gull i U21-EM i 2000. Foto: EPA PHOTO TASR/PAVEL NEUBAUER/NTB Scanpix.Vis mer

Han var U21-EMs beste spiller i 2000. Kjenner du han igjen?

Her er stjernene som har briljert i tidligere mesterskap.

(Dagbladet): Hva har Rudi Völler, Laurent Blanc, Davor Sukur, Luis Figo, Fabio Cannavaro og Andrea Pirlo til felles? De har alle, til sin tid, blitt sett på som noen av verdens beste fotballspillere og blitt kåret til U21-EMs beste spiller.

I disse dager arrangeres U21-EM i Tsjekkia. Våre naboer Sverige og Danmark har begge fått en lovende start på mesterskapet, og begge sikret seg tre poeng i åpningskampen.

På lista ser vi en rekke spillere, som virkelig tok steget og ble verdensstjerner, mens for noen var U21-mesterskapet karrierens høydepunkt.

Se hele lista i faktaboksen!

Viasat-kommentator Roar Stokke følger årets mesterskapet tett fra sin kommentatorplass.

- Turneringen betyr mye og er kjempeinteressant. Du har kategorien med spillere som er etablerte i de store ligaene. Du har de spillerne som man hørte om i tidlig alder, som det har stoppet litt opp for. Som John Guidetti for eksempel. For han er det en mulighet til å vise seg fram. Så har du de som er forholdsvis ukjente. For dem kan mesterskapet være det store gjennombruddet.

Og det finnes mange eksempler på spillere som har først blomstret i U21-EM, før karrieren virkelig fikk fart.

- Mange i Tyskland visste hvem Mesut Özil var før 2009. Men etter mesterskapet visste hele Europa hvem han var. På det samme laget spilte Mats Hummels. Han har ikke sett seg tilbake siden.

 SEKS VINNERE:  Andrea Pirlo (øverst til venstre), Luis Figo, Thiago Alcantara, Fabio Cannavaro, Laurent Blanc og Juan Mata har blitt kåret til U21-EMs beste spiller. Foto: NTB Scanpix.
SEKS VINNERE: Andrea Pirlo (øverst til venstre), Luis Figo, Thiago Alcantara, Fabio Cannavaro, Laurent Blanc og Juan Mata har blitt kåret til U21-EMs beste spiller. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Mens Hummels er kaptein i Borussia Dortmund, er Mesut Özil Arsenè Wengers dyreste kjøp noensinne.

Dansk supertalent Stokke er ikke tvil om at det er noen potensielle verdensstjerner som deltar i mesterskapet.

- Serbiske Filip Duricic. Han er Balkans Cruyff, og spilleren som imponerte meg mest i første runde. Ydmyket Tyskland i 1. omgang og har en teknikk få matcher. En klassisk tier, som ikke slo til i Southampton og heller ikke i Benfica. Han trenger et godt mesterskap og han har ingen offensive begrensninger. Håper han lykkes fordi fotballen trenger slike talenter.

I tillegg trekker han fram det danske supertalentet Pierre Højberg, italienske Domenico Berardi, vertsnasjonens Ladislav Krejci og allerede etablerte Harry Kane.

- Berardi kan være Italias neste store internasjonale spiller. Han viste mot Sverige hvorfor han gjorde 15 mål i serie A denne sesongen.

 SERBISK TALENT:  Filip Djuricic åpnet mesterskapet med scoring. Foto: Thomas Eisenhuth/NTB Scanpix.
SERBISK TALENT: Filip Djuricic åpnet mesterskapet med scoring. Foto: Thomas Eisenhuth/NTB Scanpix. Vis mer

- Krejci er en spiller jeg har sansen for. Kantspiller med et godt venstrebein. Flere klubber i Europa er interessert.

Portugal favoritter Andrea Pirlo scoret begge målene i finalen da Italia vant mesterskapet i 2000.

- Det er noen spillere som skinner veldig sterkt. Pirlo viste seg fram for første gang i 2000, og Thiago viste i finalen for to år siden at han var bedre enn samtlige.

I år anser Stokke Portugal til å være den største favoritten.

- Portugal sier selv de aldri hatt så mange talenter. Ruben Neves er fast hos Porto, og hadde spilt fast for alle andre lag i turneringen. Hos Portugal sitter han på benken. det sier litt om hvor mange gode spillere de har.

Thiago-show Norge er ikke med i årets mesterskap, og det er ikke ofte vårt U21-landslag har vært representert. Men mesterskapet i 2013 var et nntak, da de norske herrene overrasket og fikk med seg en bronsemedalje hjem fra Israel.

 DANSKENES STORTALENT:  Pierre Emil Höjberg. Foto: NTB Scanpix.
DANSKENES STORTALENT: Pierre Emil Höjberg. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Etter å ha slått England med flere Premier League-profiler på laget i gruppespillet, ble Spania for sterke i semifinalen. Spanjolene gikk helt til topps i mesterskapet.

Thiago Alcântara viste blendende spill og ble kåret til mesterskapets mest verdifulle spiller. Dagbladet har tatt et lite dykk og sett hvem som har blitt kåret til mesterskapets beste spiller siden det første mesterskapet i 1978.

Thiago har siden byttet ut Barcelona med spill for Bayern München. Etter alt å dømme har han fortsatt ikke fått ut sitt fulle potensial da langvarige skader har hindret ham fra spill.

I 2011 var det en annen spanjol som briljerte. Juan Mata var en del av Spanias VM-tropp i 2010 som tok gull. Året etter var han med å vinne mesterskapet i Danmark. Mata dro deretter videre til Chelsea hvor han var med å vinne Champions League.

Barndomsstjerne Sverige imponerte stort torsdag kveld da de kom tilbake mot Italia med en mann mindre. John Guidetti leder an det svenske laget. 23-åringen har denne sesongen spilt for Ronny Deila i Celtic på utlån fra Manchester City. Nå går kontrakten hans ut ved månedsskifte og turneringen er en mulighet for svensken å vise seg fram for nye klubber.

 ITALIAS NESTE STORSCORER:  Domenico Berardi. Foto: EPA/PETER POWELL/NTB Scanpix.
ITALIAS NESTE STORSCORER: Domenico Berardi. Foto: EPA/PETER POWELL/NTB Scanpix. Vis mer

- 2. omgangen til Guidetti mot Italia. Han spilte for livet. For framtida sin, sier Stokke.

I Sverige ble han døpt til den «nye Zlatan» og Europas største klubber lå paddeflate etter hans signatur. Manchester City trakk det lengste strået, men karrieren til svensken har aldri tatt av.

- Han var den hotteste 16-åringen i verden. Men så stoppet det opp.

Lørdag spiller svenskene mot England som skuffet i sin åpningskamp. Med seier tar de et langt steg mot semifinaleplass.

 STOR STJERNE.  Tottenham-spissen Harry Kane. Foto: Reuters / Carl Recine
STOR STJERNE. Tottenham-spissen Harry Kane. Foto: Reuters / Carl Recine Vis mer