KRAFTPLUGG: Daniel Ståhl ruver to meter over bakken. På lørdag tok han sølv i diskosfinalen i London. Her avbildet under fjorårets OL i Rio de Janeiro.
Foto: Jonas Ekströmer / TT /
KRAFTPLUGG: Daniel Ståhl ruver to meter over bakken. På lørdag tok han sølv i diskosfinalen i London. Her avbildet under fjorårets OL i Rio de Janeiro. Foto: Jonas Ekströmer / TT /Vis mer

Friidretts-VM, London:

Han veide 170 kg og ble kalt «smellfeit»: Lørdag tok han VM-medalje for Sverige

Svensken tok sølv i diskosfinalen.

(Dagbladet): VM i friidrett er for alvor i gang og i kveld løper vårt største medaljehåp Karsten Warholm semifinale på 400 meter hekk.

Vårt broderland i øst på sin side, har hatt et godt VM til nå. Hvor vi står uten medaljer så langt, har de sikret seg én.

For på lørdag kastet Daniel Ståhl 69,19 meter i diskosfinalen, langt nok til å ta sølvmedaljen.

Men veien til VM har ikke bare vært enkel for den 24 år gamle svensken.

- Det har vært flere berg og dalbaner

For cirka sju år siden fikk Ståhls trener, Vesteinn Hafsteinsson, en telefon fra en bekjent. Han ønsket at Hafsteinsson skulle komme å kikke på en ung diskoskaster, skrev svenske Expressen i forkant av diskosfinalen.

- Jeg husker det veldig godt. Han hadde en svart Adidas-overdel og var veldig stor, som han for øvrig er, og min spontane reaksjon var: «Hva har dere funnet her?»

Videre forteller han at de begynte med seks økter og resten er historie.

Men etter en kanonstart på sin karriere som diskoskaster, gikk det etter hvert litt tråere for Ståhl.

- Det har vært flere berg og dalbaner, på alle plan, ikke minst sosialt og mentalt. Det fysiske og tekniske er det han håndterer best, men vi har holdt sammen og vi er et team som jobber med Daniel. Jeg anser at det er under kontroll nå, sier Ståhls trener, Hafsteinsson til Expressen.

«Smellfeit»

For treneren har ikke bare jobbet med det mentale hos Ståhl, også vekten var et problem. Han forteller om en alvorsprat han hadde med diskoskasteren tilbake i 2011. Da veide svensken 170 kilo og ble kalt «smellfeit».

- Du har et valg, Daniel. Du kan velge å fortsette å gå opp i vekt og leve på trygd om ett eller to år. Eller så velger du å bli verdens beste diskoskaster, sa treneren den gangen.

Og Ståhl tok til seg ordene. For etter å ha fått skreddersydd et kostholdsregime, gikk han ned 36 kilo.

Til Expressen i 2014 sa han:

- Jeg bestemte meg for å gjøre det her og jeg gir aldri opp. Never give up.

Målingene

Som tidigere nevnt resulterte det harde arbeidet i sølvmedalje lørdag kveld.

Kastet på 69,19 meter var bare to centimeter bak gullvinner Andrius Gudzius fra Litauen.

Det fikk sportsjournalisten Jonas Karlsson hos svensk Eurosport til å reagere.

- Diskosen lander, så har du dommere som står ti meter unna der diskos lander, som jogger fram og setter ned sine måleverktøy. Og du mister eller vinner et VM-gull med to centimeter, hva tenker du om det?, spurte en noe frustrert Karlsson til sitt medanker Susanna Kallur i et videoklipp publisert på Eurosport sin Twitter-konto.

Kallur sendte spørsmålet tilbake til Karlsson, som forteller at han har vært inne på det flere ganger før og synes det er det er uverdig av friidretten, som i de andre øvelsene måler resultater i blant annet hundredeler og tusendeler.

Han foreslår at de tar etter tennisen og bruken av den såkalte «Hawkeye»-teknologien, som avgjør om en ball er inne eller ute.