Norge ble rundspilt av Sør-Korea

Han vet han har brukt opp flaksen

Innimellom dukker det opp fotballkamper som ikke kan tapes. Norges tredje VM-kamp var i den kategorien.

KAN DETTE GÅ BRA?: Ja, faktisk. Det gjorde det. Martin Sjögren og fotballjentene slapp med skrekken mot Sør-Korea. Norge ble rundspilt til 2-1 seier. Flaks er en viktig suksessfaktor i fotball. Foto: NTB/Scanpix
KAN DETTE GÅ BRA?: Ja, faktisk. Det gjorde det. Martin Sjögren og fotballjentene slapp med skrekken mot Sør-Korea. Norge ble rundspilt til 2-1 seier. Flaks er en viktig suksessfaktor i fotball. Foto: NTB/ScanpixVis mer
  • Sør-Korea – Norge 1–2 (0–1)

REIMS (Dagbladet): At flaks er en viktig suksessfaktor er en kjensgjerning og noe vi har visst lenge. Stang ut og stang inn, alt ettersom når og hvor du trenger det, hører liksom fotballen til. Men det finnes en grense, og Norge, som ble pepet av banen etter seieren over Sør-Korea, spilte på den denne kvelden i Reims.

Finnes det mer flaks, kan Norge vinne VM.

AT NORGE VAR heldige er nemlig bare fornavnet på kampen som sikret Martin Sjögren og jentene åttendedelsfinalen i Nice. At Sør-Korea mangler avsluttere er det offisielle etternavnet. For når 12–3 i avslutninger før pause blir til 22–7 etter 90 minutter, er det ikke til å tro at Norge kom ut på topp.

Det er lett å forstå hvorfor Sør-Korea er 14 på FIFA-rankingen, de har et godt fotballag med et par klassespillere, spesielt Chelseas Ji Soyun.

At Norge er nummer 12 på den samme lista er her og nå helt ufattelig.

MARTIN SJÖGREN HADDE mange grunner til å være fornøyd inn mot denne avgjørende gruppekampen. 3–0 over Nigeria var åpningen laget trengte. Ikke bare poengene som umiddelbart la grunnlaget for videre spill, men også effektiviteten. For scoret vi ikke i 2017, rant det inn tre mål på to og en halv sjanse mot Afrikas beste lag.

De er mange måter å roe nervene på, men tre scoringer på en omgang etter seks omganger uten noe som helst sist vi var i sluttspill, er den desidert beste.

TENDENSER TIL STYGGE balltap på egen halvdel var den andre siden av Nigeria-kampen. Med Frankrike i kamp to var det et defensivt fokus verd å ta på høyeste alvor. Men fotballkamper blir som oftest ikke slik man hadde tenkt, det er ikke så lett.

Noen ganger er det ikke så vanskelig heller.

ETTER 1–2 FOR Frankrike var det derfor ikke en nedstemt norsk trener som konkluderte og analyserte kampen. Vi ble ikke slaktet av hjemmelaget - som fort kan vinne VM. Vi hadde bare de problemene som har en tendens til å åpenbare seg når motstanderne er litt bedre en middels. For det er mot de gode det norske venstreback-problemet blir avdekket, og det er ikke til å undres på det.

Vi har jo ikke venstrebacker på landslagsnivå.

Her i Frankrike, som i EM i Nederland for to år siden, tvangsløser Martin Sjögren problemet med angrepsspillere som helt åpenbart ikke er komfortable med de defensive arbeidsoppgavene som følger rollen.

DET POSITIVE VED Frankrike-kampen var spillet med ball. At Norge faktisk klarte å plage et etablert fransk forsvar. At angrepsspillet vårt ikke sto og falt på brudd og kontringer, men også hadde brodd de gangene vi holdt ballen å golvet, og brukte den i pasninger gjennom ledd til spillere i bevegelse framover i banen. Sånt er ikke vanlig kost for rødt, hvitt og blått, det er ikke det som kjennetegner norske landslag, men så lenge ballspillerne er der er det befriende å se at jentene ikke bare våger, men får det til også.

Ja, det er viktig å forsvare seg.

Men skal du utvide fanbasen og vennekretsen, for ikke å snakke om å nå et hårete mål om VM-medalje, er det viktig å ha offensive bein å spille med også.

HVOR DET BLE av dem mot Sør-Korea aner jeg ikke. Kan hende de var trøtte og slitne. Kan hende det var nervene som spilte jentene et puss. Men når du får 1–0 på et billig straffespark etter bare fem minutter, og motstanderen legger til rette for kontringsbonanza bare du presser kollektivt og vinner ballen, skulle man jo tro at det var mulig å få en viss ro i laget.

Isteden ble vi herjet med.

Uansett hva vi gjorde på egen banehalvdel ble det feil.

DET BLE IKKE bedre på 2–0 heller. Snarere verre. Ingenting hjalp denne kvelden. Aller minst at Caroline Graham Hansen måtte ut etter at hun ble felt til det andre straffesparket.

HYLLES: Barcelona-klare Caroline Graham Hansen hylles av landslagssjef Martin Sjögren og lagvenninne Guro Reiten. Reporter/video: Endre Lübeck / Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet Vis mer

Men jentene skal videre i VM, tilbake til Nice, og akkurat nå er det eneste som betyr noe.

Blir det ikke bedre, uavhengig av om det er Italia, Brasil eller Australia som er motstander i åttendedelsfinalen, er jeg redd den neste destinasjonen blir Norge.