Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Han vet hvorfor Anand ikke viser mer følelser

- Innvendig er han ekstatisk.

OVERRASKET: Vishy Anand var som vanlig behersket etter seieren mot Magnus Carlsen i går. Foto Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
OVERRASKET: Vishy Anand var som vanlig behersket etter seieren mot Magnus Carlsen i går. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

SOTSJI (Dagbladet): Etter 24 misbrukte forsøk slo Vishy Anand (44) i går VM-motstander Magnus Carlsen (23) for første gang på nesten fire år. På pressekonferansen etterpå var inderen tydelig fornøyd, men også veldig reservert. Det har blitt en «snakkis» i sjakkmiljøet at Anand byr lite på seg selv. At han ikke viser mer følelser, selv etter en av de største oppturene i karrieren, er imidlertid langt ifra tilfeldig.

- Vishy har alltid vært veldig behersket. Det ligger i kulturen hans. Det er slik folk fra India er. Han er ikke typen som vil ta helt av. Innvendig er han derimot ekstatisk over denne seieren, forteller Anier Paul til Dagbladet.

- Enorm opptur Den indiske sjakkjournalisten har fulgt Anands karriere i over 20 år. Den første VM-kampen Paul dekket, var da Anand spilte mot legenden Garry Kasparov på midten av 90-tallet - i det to ganger terrorrammede World Trade Center i New York.

Tre år senere ble Anand kåret til årtusenets sportsperson i India. Og etter den oppsiktsvekkende seieren mot Carlsen, har sjakkenstusiastene i milliardlandet nå fått troen tilbake på 44-åringen.

- Nyheten om denne seieren trender på sosiale medier. Det er en veldig stor greie. Folk elsker det. Det kommer nok til å være på forsiden av alle de største indiske avisene, sier Paul.

Stor fordel Han fikk i går se Anand ta fullstendig kontroll på partiet mot Carlsen. Lynraskt og bestemt flyttet han brikkene sine, mens Carlsen forgjeves forsøkte å komme seg unna 44-åringens nøye forberedte åpningsfelle. Da Carlsen først var fanget, slapp Anand heller aldri taket.

- Anand knuste Carlsen i dette partiet. Han fikk det akkurat som han ville, sier Paul.

Helt siden Anand sikret seg VM-billetten i mars, har han analysert og finpusset på uttalige varianter sammen med teamet sitt. Så langt har det gitt betaling i form av én remis og én seier på to partier med hvite brikker.

Om ikke Carlsen finner en måte å unngå å havne inn i Anands computerbaserte forberedelser, kan oppgjøret fort vise seg å bli langt mer spennende enn nordmenn flest håper på.

- Anand har en enorm erfaring med å spille slike matcher. Nå har han sittet i et et halvt år og jobbet med løsninger på hvordan han skal slå Carlsen. At han bare trenger å konsentrere seg om én mann, gjør det enklere for ham å spille VM-kamper enn vanlige turneringer, mener Paul.

- Min feil Sekundantenes hovedoppgave er å sørge for at Carlsen ikke går på slike smeller som gårsdagens. De vet at hvis Anand får brukt styrkene sine, så er han livsfarlig. Carlsen selv vil imidlertid ikke legge skylda for tapet på analysegjengen.

KJENNER ANAND GODT: Anier Paul har fulgt Anands karriere helt siden VM-kampen mot Garry Kasparov i 1995. Nå er inderen på plass i Sotsji. Foto Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
KJENNER ANAND GODT: Anier Paul har fulgt Anands karriere helt siden VM-kampen mot Garry Kasparov i 1995. Nå er inderen på plass i Sotsji. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Når noe går galt, er det bestandig min feil, sier Carlsen til Dagbladet.

- Hvordan skal du reise deg igjen?

- Jeg må må unngå selvdestruktive tanker. Noen ganger er det enkel, andre ganger ikke. Anand fikk sitt type parti og da spiller han fortsatt veldig bra.

- Men jeg vant det andre partiet, så dette betyr bare at vi er tilbake til starten. Det er ingen krise. Nøkkelen for meg framover blir å få spillet inn i mitt spor.

Det får Carlsen muligheten til allerede klokken 13.00 i dag. Da har nordmannen også fordelen av de hvite brikkene, noe han vil ha i tre av de fem neste partiene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling