ILLSINT:  Alex Ferguson var ikke nådig hvis du ikke gjorde som han ville. Flere av Manchester Uniteds største stjerner har måtte vike for klubbens beste. Foto: Olly Greenwood / AFP / NTB Scanpix
ILLSINT: Alex Ferguson var ikke nådig hvis du ikke gjorde som han ville. Flere av Manchester Uniteds største stjerner har måtte vike for klubbens beste. Foto: Olly Greenwood / AFP / NTB ScanpixVis mer

- Han ville drepe meg flere ganger, det er jeg sikker på

Er Alex Ferguson verdens verste eks-manager?

(Dagbladet):  I går hamret Roy Keane løs på Alex Ferguson. Den irske midtbanespilleren var mildt sagt irritert over manageren som ga han en skyllebøtte i offentligheten i sin nye bok.

 - Jeg husker vi hadde samtaler om lojalitet mens jeg var i klubben. Jeg tror ikke han vet hva ordet betyr, sier Keane til London Evening Standard. Han har lite til overs for gamlesjefen, som kastet ham ut av klubben.

-  Han kritiserte spillere som ga ham suksess hele tiden, sier den tidligere midtbanespilleren.

Og Keane er ikke alene. Alex Ferguson blir ikke kalt tidenes verste eks-manager uten grunn.

Er du ute av Fergies sone, da er du uinteressant. Han gjorde alt for klubben. Som han selv sier i et intervju med Channel 4 i går kveld:

- Du må håndtere problemene dine. Kontroll er nesten alt. Jeg har sagt det til direktørene om og om igjen. Spillerne vil tro at du er svak hvis du ikke gjør noe, sier Ferguson i intervjuet.

Bråket Ruud van Nistelrooy scoret 95 mål på 150 kamper for Manchester United.

Men etter at han bannet til Ferguson før ligacupfinalen i 2006, tok det ikke langt tid før han ble solgt.

Den nederlandske spissen ble henvist til benken i finalen. Da Ferguson ga ham beskjeden, sa nederlenderen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

 LOJALITET?:  Roy Keane mener Alex Ferguson ikke hedret de som var lojale mot klubben. Selv måtte han gå etter en tirade på treningsleir langs solkysten. Foto: Scott Heppeli / AP / NTB Scanpix
LOJALITET?: Roy Keane mener Alex Ferguson ikke hedret de som var lojale mot klubben. Selv måtte han gå etter en tirade på treningsleir langs solkysten. Foto: Scott Heppeli / AP / NTB Scanpix Vis mer

- You fucker.

Van Nistelrooy skal også ha begynt å føle seg større enn klubben i den samme perioden. Etter å ha sparket og mobbet en purung Cristiano Ronaldo på flere treninger, skreik nederlenderen høyt:

- Hva skal du gjøre? Sladre til faren din?, skriver The Mirror.

Da  var det slutt. Den samme sommeren solgte Ferguson sin toppscorer til Real Madrid.

- Det er utrolig hvor mange karrierer han har påvirket. Når han bygger nye lag er han villig til å gjøre slike ting. Klubben er det viktigste for Ferguson, innrømmer van Nistelrooy i etterkant.

Ifølge Independent følte Nistelrooy seg sviktet av Ferguson etter den bitre avslutningen på United-karrieren.

- Vi hadde våre problemer med hvordan det endte, men han fikk alltid det beste ut av folk. Han gjorde det med meg også, sier nederlenderen til Daily Mail.

Bensinstasjon-bråk Jaap Stam dominerte forsvarsfireren til United i flere sesonger. Men også han ble for stor for klubben, og da tok Ferguson affære.  Da Jaap Stam skrev en selvbiografi i 2001, var han historie i klubben.

Nederlenderen skrev på mange måter sin egen avskjedsøknad med boka.

 MOBBET RONALDO:  Ruud van Nistelrooy for vane å gi Cristiano Ronaldo i glatte lag på treninger. Det kostet ham karrieren i klubben. Foto: Darren Staples / REUTERS / NTB Scanpix
MOBBET RONALDO: Ruud van Nistelrooy for vane å gi Cristiano Ronaldo i glatte lag på treninger. Det kostet ham karrieren i klubben. Foto: Darren Staples / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

Stam fortalte blant annet at Ferguson ba spillerne filme seg til straffespark når United spilte ute i Europa, og hevdet også at klubben hadde brutt lovverket da de prøvde å hente ham til Manchester.

- Det ble en konflikt mellom meg og manageren, og en morgen sa jeg akkurat hva jeg mente og forlot treninga, sier nederlenderen.

Og Ferguson tok seg ikke tid til å gi Stam en verdig avskjed. Han måtte ut, fortest mulig. Ferguson ringte Stam rett etter nederlenderen hadde blåst ut på treninga. I boka beskriver Jaap Stam telefonsamtalen:

- Ferguson spurte «Hvor er du?». «På en bensinstasjon nær hjemmet mitt», sa jeg. «Vent der», sa han. Så hoppet han i bilen og kom rett dit, minnes Stam.

- På bensinstasjonen parkerte han bilen sin og satte seg inn i min. Han fortalte meg at jeg måtte selges og ba meg gå til Lazio raskt. Jeg gikk med på det, der og da. En kjapp samtale i bilen på en bensinstasjon i Manchester var nok til at jeg forlot den store klubben. Det er utrolig at jeg lot det skje med meg som spiller, sier han.

Hårføneren Det er skrevet mye om Beckhams exit fra Manchester United. Seinest i går innrømmet Ferguson at det sekundet mannen med silkefoten ble forelsket i Victoria Beckham, var karrieren i United over.

Et skospark seinere var Beckham på vei til Real Madrid.

- Frykten for hårføneren er grunnen til at vi spilte så bra, sier Beckham til Daily Mail, og legger til:

- Han ville drepe meg flere ganger, det er jeg sikker på.

 BENSINSTASJONMØTE:  Jaap Stam fikk beskjed om å dra fra Manchester United i et hastemøte på ben bensinstasjon. Alex Ferugson har seinere innrømmet at han angrer seg for det raske salget. Foto: Fred Ernst / REUTERS / NTB Scanpix
BENSINSTASJONMØTE: Jaap Stam fikk beskjed om å dra fra Manchester United i et hastemøte på ben bensinstasjon. Alex Ferugson har seinere innrømmet at han angrer seg for det raske salget. Foto: Fred Ernst / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

Men Beckham har ingen vonde følelser til gamlesjefen. Tiden med hat er forlengst glemt.

- Jeg er beæret over å ha blitt guidet av en av den beste manageren i historien og fordi jeg har hatt den karrieren jeg har hatt under ham, sier Beckham.

Gjenta kritikken! Den australske ekskeeperen Mark Bosnich er ikke fornøyd med måten han blir omtalt i Alex Fergusons ferske biografi.

I «My Autobiography» beskriver Ferguson Bosnich som «en forferdelig utøver».

- Mark fikk en veldig dårlig start. Han dukket opp tre timer for sent til første trening og var overvektig, sier skotten ifølge NTB.

Bosnich, som nå er fotballekspert for australsk TV, tok seg nær av kommentarene. Han håper å treffe Ferguson dersom hesteentusiasten drar til Australia for å overvære Melbourne Cup neste måned, skriver NTB.

- Jeg vil definitivt dra dit og be om et møte dersom han er der. Jeg vil se ham rett i ansiktet og be ham gjenta kritikken. Jeg skal fortelle ham akkurat hva jeg ønsker å si, og dere kan alle lese om det, akkurat som i boken hans, tordner den tidligere målvakten ifølge NTB.

 MÅTTE VIKE:  Da Daid Beckham ble forelsket, var karrieren i Manchester United over. Foto: Ian Hodgson / REUTERS / NTB Scanpix
MÅTTE VIKE: Da Daid Beckham ble forelsket, var karrieren i Manchester United over. Foto: Ian Hodgson / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer