Han vinner på vrakingen

Det er feil for norsk toppidrett å holde Anders Jacobsen utenfor landslaget, men det kan denne storhopperen selv tjene på.

POPULÆR MANN: Anders Jacobsen er en fin sosial type. Her fra satsingen på "Skal vi danse" sist høst med Atle Pettersen. FOTO: Thomas Rasmus Skaug.
POPULÆR MANN: Anders Jacobsen er en fin sosial type. Her fra satsingen på "Skal vi danse" sist høst med Atle Pettersen. FOTO: Thomas Rasmus Skaug.Vis mer

NÅR hoppledelsen har valgt å lukke A-landslaget sitt for Anders Jacobsen, er det gjort i beste hensikt. Men det gir nødvendigvis ikke best resultat.

Hovedpersonen selv greier sannsynligvis både å kjempe seg tilbake på laget samt å oppnå sine nye høye sportslige mål. Da blir det verre for den velmenende ledelsen å overbevise utøverne om at hoppsporten virkelig tar seg av dem gjennom en lang karriere. For det er egentlig dette denne saken dreier seg om.

Der Alexander Stöckl og hoppsjefene har ønsket å vise at hver eneste hopper må prestere for å få plass på det norske landslaget, kan det vise seg at det å satse ensidig på et uttak basert på resultater i lengden er en risikosport for idrettsledere.

DA Anders Jacobsen la opp i fjor vår fordi 27-åringen ikke følte seg motivert nok, var det et stort tap for norsk hoppsport. Han var landslagets opplagte ener både i kraft av sportslige resultater og som publikumsfavoritt. Anders var kort sagt en flott type.

Å være frontfiguren kan i seg selv være et press i en sport der de fineste detaljene skiller mellom suksess og fiasko. Kanskje presterer Anders vel så bra fra den utfordrerposisjonen som hoppledelsen nå har plassert ham i, men det er altså ikke noe bra signal at den mangeårige norske stjernehopperen som trengte en pause, nå ikke blir ønsket tilbake på landslaget med vidåpne armer.

FOR NETTOPP evnen til å hjelpe våre beste utøvere til å ha lengst mulige karrierer har vært fremhevet som den kanskje viktigste suksessfaktoren i norsk toppidrett. Gang på gang har toppidrettssjef Jarle Aambø med rette framhevet nødvendigheten av å tenke helhetlig rundt hver eneste stjerne. Det i seg selv har gitt trygghet og flotte resultater.

Slik ligger det an til en prat om dette laguttaket mellom Aambø og hoppledelsen uansett om Jacobsen hopper seg rett tilbake på landslaget i løpet av sommerens konkurranser. Vrakingen av Anders Jacobsen bryter med en tradisjon i norsk toppidrett som det er verd å ta vare på.

I MELLOMTIDA kommer private sponsorer til å ta vare på Anders slik at han får økonomi til satsingen sin. Det overraskende oppstyret rundt come-backet har bare forsterket posisjonen som hoppsportens klart beste reklameplakat. Med flinke økonomiske rådgivere kan denne vrakingen bli snudd til en økonomisk gevinst. De sponsorene som nå følger Anders sin vei tilbake til verdenstoppen, er allerede sikret maksimal oppmerksomhet. Da blir det fort flere enn de vante støttespillerne rundt Hønefoss som ser nytten av et samarbeid med en av de beste profilene i norsk vinteridrett.

Det skulle helst vært oppmerksomhet for hoppsporten selv. Det er overraskende at dette poenget glipper for en hoppledelse som lenge har vært flinke til å tenke langsiktig, men feilen er til å rette opp. Allerede i juni er det sommerhopping som danner grunnlaget for sesongens første internasjonale konkurranseuttak. Der bør en konkurranselysten Anders Jacobsen i god form være på plass.

Så er det bare å utvide selve A-landslagstroppen med den storhopperen som naturlig hører hjemme der.