Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Per-Mathias Høgmos vraking av Martin Ødegaard skaper reaksjoner

Han viser at Ødegaard fortsatt kan bli ei stjerne: - De som er urolige for Martin, bør se på Marcos

Etter å ha trent halvannet år med Cristiano Ronaldo, er nå Martin Ødegaard ute av A-landslagstroppen for tredje gang på rad. Denne uka er 17-åringen tilbake der det hele startet, men har han blitt noe bedre siden sist han var på Marienlyst?

BLOMSTRER: Marcos Llorente (21) og Martin Ødegaard ble regnet som jevngode spillere i Castilla forrige sesong. Nå herjer Llorente for Alaves i La Liga. Foto: EPA/David Aguilar
BLOMSTRER: Marcos Llorente (21) og Martin Ødegaard ble regnet som jevngode spillere i Castilla forrige sesong. Nå herjer Llorente for Alaves i La Liga. Foto: EPA/David Aguilar Vis mer

(Dagbladet): Per-Mathias Høgmo vraket Martin Ødegaard nok en gang fra A-landslagstroppen til de kommende VM-kvalifiseringskampene mot Aserbajdsjan og San Marino. Begrunnelsen til Høgmo var at Real Madrid Castilla-spillerens kamparena er for dårlig - altså den samme kamparenaen som var god nok for et år siden.

- Jeg forstår at noen stusser over argumentasjonen. Martin Samuelsen som sitter på benken i Blackburn, burde kanskje også vært på U21-landslaget og fått spilletid der i stedet for å sitte på benken på A-landslaget. Jeg mener det er bedre at de får spille på U21 enn på A-landslaget, sier Tor Ole Skullerud til Dagbladet.

Denne uka er Martin Ødegaard tilbake hvor det hele startet - på hans tidligere hjemmebane Marienlyst i forbindelse med U21-landslagssamlingen før fredagens viktige EM-kvalifiseringskamp mot Sveits. Det skjer to år etter at han knuste alle aldersrekorder på A-landslaget som 15-åring. Nå er han altså degradert til U21-landslaget av Høgmo.

TILBAKE TIL START: Martin Ødegaard spiller for U21-landslaget på sin tidligere hjemmebane Marienlyst på fredag i stedet for på A-landslaget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TILBAKE TIL START: Martin Ødegaard spiller for U21-landslaget på sin tidligere hjemmebane Marienlyst på fredag i stedet for på A-landslaget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Mange lurer på hvordan Ødegaards utvikling har vært siden den gang. Ekspertene er usikre. Kamparenaen på nivå tre i Spania gjør at det er vanskelig å måle hvordan Ødegaards utvikling har vært. Men prestasjonene for Castilla det siste halvåret tyder på at han er bedre enn noensinne.

Etter en tung start på Real Madrids reservelag og mye kritikk, har han blitt kåret til banens beste i en rekke kamper det siste halvåret. De fleste som følger Real Madrid og Castilla tett, er enige om at Ødegaard (17) var en av de fire store på Castilla forrige sesong - sammen med Borja Mayoral (19), Mariano Diaz (23) og Marcus Llorente (21).

Llorente gir Ødegaard-håp

Mayoral er utlånt til Wolsburg, mens Llorente har herjet for Alaves i La Liga denne høsten. Llorente har spilt alle kampene fra start, blitt kåret til banens beste i fire kamper og var blant annet med på å slå Barcelona 2-1 borte forrige måned.

- De som er urolige for at Ødegaards utvikling, bør se på Marcus Llorente. Han var en av fire pilarer i Castilla i flere år, sammen med Ødegaard, Diaz og Mayoral. Llorente leverte jevnt bra, men utmerket seg ikke mer enn de tre andre, sier Petter Veland, ekspert på spansk fotball, til Dagbladet.

HERJER: Marcos Llorente spilte med Martin Ødegaard for Castilla i vår og har herjet for Alaves i høst, blant annet med 2-1-seieren borte mot Lionel Messi og Barcelona. Foto: AP Photo/Manu Fernandez
HERJER: Marcos Llorente spilte med Martin Ødegaard for Castilla i vår og har herjet for Alaves i høst, blant annet med 2-1-seieren borte mot Lionel Messi og Barcelona. Foto: AP Photo/Manu Fernandez Vis mer

- I år er Llorente utlånt til Alaves og har storspilt. Det viser hvordan man kan ta nivået i La Liga hvis forholdene legges til rette. Llorente er også tre år eldre enn Ødegaard. Jeg leste en plass at Ødegaard er den yngste som spiller i Segunda B. Det sier en hel del når han er inne i sin tredje sesong.

Mystikken rundt Ødegaard

Til tross for mange bestemannspriser og en god første halvtime mot England i forrige månedes pinlige U21-smell, synes Veland det er vanskelig å kaste en dom over Ødegaards utvikling siden forrige gang han var med i den norske A-landslagstroppen.

- Det er umulig å si hvor god Ødegaard er nå, fordi han har en så variabel kamparena. Prestasjonene i Castilla kan ikke direkte overføres til det nivået vi ønsker å se ham på. Det er fire avdelinger, 80 lag og veldig stort sprik mellom de beste og dårligste lagene, sier Veland.

- Det er dessuten store svingninger, ulik kvalitet på banene og store utskiftninger også internt eget lag. Det er utfordrende å danne relasjoner siden Ødegaard trener mye med A-laget. Det er vanskelig arena å utmerke seg i.

Mener Castilla bedre enn League One-klubber

Veland mener likevel at Castilla holder et høyere nivå enn de beste lagene i League One.

FORSTÅR HØGMO: Tor Ole Skullerud synes det bedre å la Martin Ødegaard få spille på U21-landslaget i stedet for å sitte benken på A-landslaget. Foto:  EPA/DANIEL KASAP
FORSTÅR HØGMO: Tor Ole Skullerud synes det bedre å la Martin Ødegaard få spille på U21-landslaget i stedet for å sitte benken på A-landslaget. Foto:  EPA/DANIEL KASAP Vis mer

- Nivå tre i England er mer spisset og nivået er jevnere. Der er det bare én avdeling, mens det er fire avdelinger i Spania og dermed mye mer variabelt nivå. De dårligste lagene på nivå tre i England er bedre enn de dårligste i Spania, men jeg tror samtidig de beste lagene på nivå tre i Spania er bedre enn de beste på nivå tre i England.

- Hvorfor det?

- Fordi Spania har bedre hjemlige spillere. Spania fostrer frem flere gode spillere enn England, har bedre A-landslag, bedre U-landslag, og antakeligvis er også de nest beste i Spania bedre enn de nest beste i England. Jeg har ikke noe dokumentasjon på det siste, men for meg høres det logisk ut.

Vil dyrke unggutta

Han synes likevel ikke det er merkelig at Høgmo vraket Ødegaard fra A-landslaget igjen, selv om de nå møter presumptivt svakere motstandere, som trolig gir kampbilder som ville passet midtbaneeleganten godt. Ødegaard hjemme mot San Marino kunne vært en drømmekamp for den tekniske og kreative 17-åringen.

- Det er sant, men jeg forstår Høgmos valg. Over tid er ikke nivå tre i Spania en god nok kamparena. Samtidig reagerer jeg litt på at den kamparenaen er for dårlig, men at det er bra nok å sitte på benken på nivå to i England, som for eksempel Martin Samuelsen gjør. Ødegaard og Samuelsen blir jo ofte sammenlignet, ettersom de begge er unge, lovende og meget spennende offensive spillere.

REAGERER: Petter Veland, ekspert på spansk fotball, er ikke direkte uenig i vrakingen av Martin Ødegaard, men reagerer på argumentasjonen til Per-Mathias Høgmo. Foto: C More
REAGERER: Petter Veland, ekspert på spansk fotball, er ikke direkte uenig i vrakingen av Martin Ødegaard, men reagerer på argumentasjonen til Per-Mathias Høgmo. Foto: C More Vis mer

- Når det er sagt, har jeg ikke noe imot at Samuelsen er med i A-landslagstroppen. Jeg vil gjerne se begge to der. Kjør ungt, oppfordrer Veland.

Spanias syn på vrakingen

- Bør vi dyrke disse ungguttene på landslaget så tidlig som mulig?

- Tja, kanskje er ikke høsten 2016 tiden for å eksperimentere og satse enda yngre for Høgmo når han må ha resultater. Men hvis det går dårlig i disse kampene og sjansene for å komme til VM skulle bli mikroskopiske, bør vi få disse inn i laget så raskt som mulig og tenke EM 2020, mener han.

I Spania har flere reagert på Høgmos vraking av den norske 17-åringen, men majorieten viser forståelse.

- Spanjolene forstår at det er vanskelig for Ødegaard å beholde landslagsplassen når han spiller på nivå tre i Spania. De tenker ikke at han har stagnert, men at FIFA-reglene som stoppet utlånet til Rennes er hovedårsaken til det, forteller Veland.

Martin Ødegaard og det norske U21-landslaget møter Sveits på Marienlyst fredag kl. 18.30 og Kazakhstan borte tirsdag 11. oktober kl. 19.00.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media