- Han viser hvem som er sjefen i Tour de France

Råsterk klatring i Alpene.

SUVEREN: Vincenzo Nibali viste nok en gang klasse i fjellene. Italieneren parkerte alt og alle på den 13. etappen og triumferte for tredje gang i årets Tour de France. Foto: EPA/NICOLAS BOUVY
SUVEREN: Vincenzo Nibali viste nok en gang klasse i fjellene. Italieneren parkerte alt og alle på den 13. etappen og triumferte for tredje gang i årets Tour de France. Foto: EPA/NICOLAS BOUVY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CHAMROUSSE/OSLO (procycling.no): Den første etappen i Alpene så rytterne klatre til himmels de siste 17 kilometerne.

Opp utenforkategoristigningen Chamrousse angrep sammenlagtfavorittene hverandre. Alt handlet om den gule trøya til Vincenzo Nibali.

Den klarte ingen å røre.

- Han viser hvem som er sjefen i årets Tour de France. Det var en fantastisk prestasjon av Nibali, sa Astana-sjef Aleksndr Vinokurov i seiersintervjuet vist på Eurosport.

Nibalis største konkurrenter var rett og slett sjanseløse, selv om de forsøkte å riste av seg italieneren.

Førstemann som angrep i den stekende heten var hjemmehåpet Thibaut Pinot. Tolv kilometer fra målstreken forsøkte franskmannen seg, men han ble markert.

To kilometer senere smalt det.

Tredjemann sammenlagt Valverde klemte til. Nibali og Pinot var de eneste som maktet å komme opp til spanjolen, og sammen kjørte de fra resten av favorittene.

Det var umiddelbar krise for andremann sammenlagt Richie Porte. Sky-kapteinen så helt ferdig ut der han måtte slippe feltet med 12.000 meter igjen. Australieren raste nedover sammenlagtlista opp fjellsiden til Chamrousse.

Foran dem var kun König (NetApp-Endura) og Majka (Tinkoff-Saxo). De angrep noen hundre meter før de største favorittene.

Med 6,4 kilometer igjen angrep den gule trøya. Det var en maktdemonstrasjon overfor de andre sammenlagtrytterne. Pinot og Valverde var sjanseløse på å følge.

Det oste Tour de France-triumf av italieneren der han enkelt hentet duoen i tet.

- Jeg ønsket å bruke muligheten om den dukket opp. Da jeg så at Porte hadde problemer, bestemte jeg meg for å forsøke, forklarte Nibali like etter målgang.

Nibali samarbeidet med König og Majka. Med 4.000 meter igjen var de 20 sekunder foran Pinot og Valverde.

700 meter senere satte «Haien fra Messina» inn det siste nådestøtet. Den gule trøya bare seilte i fra König og Majka.

Det var en maktdemonstrasjon. 29-åringen så seg aldri tilbake, og krysset målstreken alene.

Det var Nibalis tredje etappeseier i årets Tour de France.

- Jeg er naturligvis veldig glad. Det er fantastisk å ha vunnet tre ganger allerede. Forhåpentligvis står jeg med den gule trøya i Paris også, smilte Nibali i seiersintervjuet.

Majka fulgte på andreplass. König var tredje best opp Chamrousse.

Deretter fulgte Nibalis utfordrere. De var parkert.

50 sekunder etter at italieneren triumferte trillet Valverde over streken til fjerdeplass. Pinot fulgte like bak på femteplass.

Spanjolen er 3'37 bak Nibali. Italieneren virker å ha fullstendig kontroll på den gule trøya etter nok en sterk klatreprestasjon.

Valverde er nå andremann i sammendraget etter Portes helsprekk.

Sky-kapteinen kom i mål 8'48 bak Nibali. Sammen med hjelperytterne Thomas og Nieve krysset den slagne kapteinen målstreken.

Etter fredagens smell er Porte utenfor topp ti i sammendraget.

Saken oppdateres.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Kort oppsummert
Den 13. etappen var en fjelltest. Utenforkategoristigningen Chamrousse avsluttet klatrefesten med 18 avsluttende kilometer retning himmelen med 7,3 prosent i gjennomsnittlig stigning.

Etter den første kategoriserte stigningen 24 kilometer etter start etablerte det seg et nimannsbrudd. De var Jan Bakelants (Omega Pharma-Quick Step), Rudy Molard (Cofidis), Bartosz Huzarski (NetApp-Endura), Brice Feillu (Bretagne-Séché), Giovanni Visconti (Movistar), Alessandr De Marchi (Cannondale), Blel Kadri (Ag2r), Kristjan Durasek (Lampre-Merida) og Daniel Oss (BMC Racing Team).

Katjusja styrte feltet og ga de ni i front aldri en trygg ledelse. Det russiske mannskapet ville forsvare klatretrøya til Joaquim Rodríguez.

Det var de siste 60 kilometerne av etappen som ble avgjørende. Først klatret rytterne den 14,1 kilometer lange førstekategorien Col de Palaquit. Der ble bruddet sprengt samtidig som feltet var halvannet minutt bak ved foten av stigningen.

Men midtveis opp førstekategorien stoppet farten opp i hovedfeltet, og De Marchi økte avstanden i front der han hadde parkert bruddkameratene. Med 50 kilometer igjen hadde han 2'30 ned til feltet og 50 sekunder til Bakelants. Belgieren var den som fulgte nærmest.

Over toppen var De Marchi et drøyt minutt foran Bakelants. Luis Ángel Máte fulgte like etter belgieren. Cofidis-rytteren angrep feltet midtveis på stigningen. Feltet, hvor Rodríguez sikret to klatrepoeng, fulgte 2'45 bak den italienske lederen.

I utforkjøringen veltet tiendemann sammenlagt Jakob Fuglsang. Dansken var raskt tilbake på sykkelen, men med en fart høyere enn 60 kilometer i timen skrapet han bort mye hud.

Velten gjorde at De Marchi i tet hadde mer enn tre minutters ledelse med tre mil igjen.

Ved foten av utenforkategoristigningen hadde italieneren to minutter igjen av forspranget sitt. Det var tydelig at sammenlagtfavorittene kom til å kjempe om etappeseieren.

Valverdes hjelper John Gadret satte et enormt tempo i bunn av stigningen, og 13 kilometer fra målstreken var det bare 21 ryttere igjen.

Sky-kaptein Richie Porte var den første som måtte si takk for seg. Han forsvant ut bakdøra drøyt tolv kilometer fra målstreken.

Like etter startet angrepene. Thibaut Pinot (FDJ.fr) var først ut, men femtemannen i sammendraget ble markert. König (NetApp-Endura), Majka (Tinkoff-Saxo) og Ten Dam (Belkin) gikk kontra.

Drøyt ti kilometer fra streken smalt det ordentlig. Valverde angrep. Kun Pinot og Nibali maktet å tette luka.

Med 6,4 kilometer igjen satte den gule ledertrøya inn nådestøtet. En akselerasjon verken tredjemann eller femtemann sammenlagt kunne svare på.

Nibali var løs, og han hentet raskt König og Majka i tet.

Pinot og Valverde samarbeidet dårlig, men med fire kilometer igjen var de fortsatt på skuddhold, 20 sekunder bak trioen i front.

Nibali slet seg løs og var solo 3,3 kilometer fra målstreken.

Italieneren så seg aldri tilbake og triumferte alene opp over målstreken i Chamrousse.

Sammenlagt etter 13 etapper:

1. Vincenzo Nibali 56'44'03
2. Alejandro Valverde + 3'37
3. Romain Bardet + 4'24
4. Thibaut Pinot + 4'40
5. Tejay Van Garderen + 5'19
6. Jean-Cristophé Péraud + 6'06
7. Bauke Mollema + 6'17
8. Jurgen Van Den Broeck + 6'27
9. Leopold König + 8'36
10. Laurens Ten Dam + 9'18

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer