Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball-VM 2017

Håndball er blitt Norges desidert beste lagidrett

Sikkert yrkesvalg for norske sportstalenter:.

KLASSELAG: Christian Berge har trent fram et strålende landslag. Ingen annen norsk lagidrett holder nivået til håndballgutta. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix
KLASSELAG: Christian Berge har trent fram et strålende landslag. Ingen annen norsk lagidrett holder nivået til håndballgutta. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

BLANT norske tenåringsgutter er det sju fotballspillere for hver eneste som velger håndball som idretten sin. Det er ingen som får en gammel fotballtrener til å si at en slik skjevhet er det samme som å kaste bort norsk idrettstalent; men for de som fortsatt kan velge fritt, er det bare å satse på håndball.

Hos jentene har det lenge vært en selvfølge, men gutta har nølt. Men nå trenger du ikke å se så mange flere VM-kamper for å se tegninga:

  • Dette er vår desidert beste lagidrett.

Og den kuleste.

For det er jo det siste som er mest åpenbart når håndballgutta tidvis leker med Brasil.

OPP gjennom årene har jeg vært blant de mest plagsomme til å sette alle de norske håndballseirene i perspektiv. Dette er fortsatt som selverklært verdensidrett i virkeligheten bare en begrenset europeisk sport. Men det er her som i andre grener med trange geografisk rammer; det nytter lite å jamre over motstanderne som mangler.

Da er det mye bedre å glede seg over all den gode idretten du ser.

MOT et Brasil med mange spillere i sterke europeiske klubber, var det lett å se forskjellen i kultur:

  • Norske håndballgutter har tilegnet seg ferdigheter og spillforståelser som ligger klasser over det vi til vanlig forbinder med brasilianske gleder i lek med ball.

Joda; det var et par bra brasilianske skyttere på banen, men det ble ingenting mot den norske bredden.

Og når så du sist i en internasjonal lagidrett bortsett fra kvinnehåndball at Norge plass for plass var overlegne i selve spillet?

DET er da blikket bør vendes tilbake til grunnlaget; altså det nettet av lokale klubber Norge rundt som har trent opp denne landslagsgruppa. Det er dette treningsnivået og sosiale arbeidet som sørger for at bare rundt 9 000 tenåringsgutter likevel er bra nok som utgangspunkt for å sette sammen et lag i verdenstoppen.

Det forteller om en god sportslig kultur med bred kunnskap om hvordan sportens ferdigheter best mulig kan utvikles. For det er denne kulturen som gjør at nivået på norske juniorer for tida er så høyt på herresiden, og at VM-laget underveis mot den legendariske ballnasjonen Brasil kan slippe til unge spillere som 19-åringen Magnus Abelvik Rød.

SOM resten av lagkameratene herjet han offensivt i en kamp med 39 norske scoringer. De målene kom på alle mulige vis. Bare et mer enn frekt trickforsøk fra Espen Lie Hansen i sluttminuttene, ble i meste laget. Hvis det da er mulig å bruke et slikt uttrykk om en gjeng norske gutter som i alle spillets faser egentlig kunne leke så gøyalt de bare ville.

Det er den hjemmesnekra kvaliteten som nå gjør veien kort til Europas bedre serier for samtlige norske landslagsspillere, og sørger for at norsk herrehåndball framstår langt bedre enn den 16.plassen vi har på rankinglista.

For håndball er blitt vår desidert beste lagidrett også for gutta, og ennå er det bare midt i VM. Her er det igjen som under fjorårets jubel-EM utvikling på en hel spillergruppe, og da kan bare åttedelsfinalen komme.

Norsk herrehåndball er klar for hvilken som helst motstander.

Det er vi dessverre ikke i alle de andre internasjonale lagidrettene.