Håndballpresident Kåre Geir Lio:

Håndball-nei til høydehus

Håndballpresident Kåre Geir Lio sier nei til oppheving av høydehusforbud.

NEI: Håndballforbundet stiller seg uforstående til forbund som sier ja til oppheving av forbud mot høydehus. Foto: Vidar Ruud / NTB
NEI: Håndballforbundet stiller seg uforstående til forbund som sier ja til oppheving av forbud mot høydehus. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er grunnleggende imot alt som frakter toppidretten fra barne- og ungdomsidretten. Det er viktig for oss å ta vare på den norske idrettsmodellen, sier håndballpresident Kåre Geir Lio, som forteller at oppheving av forbud mot høydehus er diskutert i styret.

- Jeg kommer til å argumentere sterkt imot å forandre på det, sier han.

Tidligere i april bekreftet Idrettstyret at de støtter Norges idrettsforbund (NFIFS) forslag om ja til høydehus i Norge. Forslaget skal opp på Idrettstinget i slutten av mai, og hvis støtten er stor nok kan det særegne norske forbudet fra 2003 fjernes.

Det er altså Håndballforbundet imot. Lio understreker at vi burde gjøre alt vi kan for å lage en idrett som folk skal ønske å tilhøre og identfisere seg med. At den skal være sunn og en tiltrekkende idrettsarena.

- Det er veldig tydelig i idrettens strategidokument.

- Det er viktig at all idrett drives så menneskelig og naturlig som overhodet mulig. Det er også viktig at aktiviteten organsieres så enkelt som mulig med minst mulig kompliserende og kunstige innretninger.

Mange stemmer for

Skiforbundet og skiskytterforbundet er blant forbundene som støtter forslaget. Noe som forundrer håndballpresidenten.

- Norsk idrett har jo klart seg veldig godt uten det her. Det forundrer meg at en ikke vil ta vare på norsk idrett på dette området. Og jeg syns argumentasjonen er spesiell. Den virker veldig instrumentell og praktisk, for meg er den mye mer prinsipiell.

Skiforbundet støtter altså idrettsstyrets innstilling selv om langrennskomiteen gikk imot. I etterkant har tidligere leder i langrennskomiteen Jan Erik Granamo uttalt til Dagbladet at han frykter at innføring av høydehus i Norge vil føre til et klasseskille i idretten.

En stemme som er verdt å lytte til, mener Lio.

- Langrenn har jo jobbet med høydetrening i alle år og er de i Norge med størst erfaring på dette. De (langrennskomiteen) er etter det jeg skjønner veldig imot at en skal oppheve forbudet. Det bør en lytte til.

- Idretten er ikke rettferdig

Et av argumentene for innføring av høydehus har blant annet vært at Norge skal ha like forutsetninger som andre nasjoner. Gjert Ingebrigtsen er en av de som har tatt til ordet for dette i et intervju med NRK.

Håndballpresidenten syns dette er et spesielt argument. Han påpeker at det er svært få ting i idretten som er rettferdig.

- Dette er en urettferdighet vi har levd med i mange år og godt kan leve videre med, sier han.

Han utdyper at norsk idrett har slåss mot det som mange andre nasjoner godtatt, i en årrekke. Han drar blant annet opp likestilling mellom kvinner og menn, også på økonomisiden. Noe til forskjell Mellom-Europa ikke har vært veldig opptatt av.

- Jeg syns norsk idrett skal våge å være forskjellig for å ta vare på den idretten vi tror på, som påpeker at spørsmålet er alt for viktig til å ta opp på et Teams-møte.

- Det burde utsettes å tas opp ved første anledning når alle er samlet, sier han.

Idrettspresident Berit Kjøll har tidligere sagt til Dagbladet at hun forventer en grundig diskusjon på idrettstinget i slutten av mai.

Dersom det blir et ja for bruk av høydehus, forslår idrettsstyret at det nedsettes en komite som skal utarbeide retningslinjer for bruken av simulert høyde i norsk idrett.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer