VM: Håndball-VM for herrer i Paris 2017. Her fra finalen mellom Frankrike og Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VM: Håndball-VM for herrer i Paris 2017. Her fra finalen mellom Frankrike og Norge. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Håndballgutta nominert til Folkets idrettspris 2017

Håndball-VM 2017: Den gangen da et «wild card» førte til finale

Det tok tid å prosessere finaleplassen til håndballgutta i Paris-VM. Mye på grunn av utgangspunktet. Norge ble slått ut av Slovenia i kvalifiseringsrunden.

(Dagbladet): Vi glemmer aldri den gangen da et «wild card» ble starten på et sensasjonelt mesterskap for Norges håndballgutter. NRK-ekspert mente det hele var litt spesielt.

- Det er jo litt merkelig. Det internasjonale håndballforbundet har jo bestemt dette, du søker ikke om et «wild card». Dette kan sammenliknes med fotball-EM i 1992, der Danmark vant uten at de egentlig var kvalifisert, sa NRK-ekspert og tidligere landslagsspiller Håvard Tvedten til Dagbladet.

Dagbladets egen kommentator, Esten O. Sæther, forklarte det hele her.

FOLKETS IDRETTSPRIS: Stem på din favoritt nederst i saken. Foto: Dagbladet
FOLKETS IDRETTSPRIS: Stem på din favoritt nederst i saken. Foto: Dagbladet Vis mer

«Når Hassan Moustafa; eneveldig hersker i det internasjonale håndballforbundet (IHF) tilbyr et frikort til VM, er sjansene store for å si ja takk til heleri. For dette er en idrettsleder som villig innrømmer å selge stjålne varer.»

- Det gjør jo at det lyder litt falskt når Norge etter å ha blitt slått ut av Slovenia i kvaliken sist sommer, nå har fått et såkalt «wildcard» til VM etter at den ikke fullt så håndballinteresserte verdensdelen Oseania denne gangen ikke klarte å stille noe lag, skrev Sæther.

Finalister

Norge takket likevel for tilliten og kontra med å levere et så spennende mesterskap vi bare har sett et fåtall ganger tidligere, og da vanligvis hos jentene.

Sander Sagosen, Bjarte Myrhol og Kristian Bjørnsen avsluttet det hele med å bli med på VMs stjernelag.

Det var derimot keeper Bergerud som ble Norges store profil som publikum falt pladask for.

Bergerud ble hyllet etter kampen i semifinalen mot Kroatia. I sluttminutta redder han straffe og er nærme å bli legendarisk. Hva er det som skjer, tenkte tv-tittere og publikum på tribunene. Ikke bare hos norske, men også internasjonalt ble det lagt merke til.

Norge vant til slutt 28-25 over Kroatia. Dette sa landslagssjef Christian Berge om kampen til supermålvakten:

- Torbjørn kommer til å bli en av verdens beste målvakter. Han er allerede en av verdens aller mest spennende spillere. Det er ingen tvil om talentet hans. I semifinalen var han enorm, sa Berge til Dagbladet.

Franske medier ga Bergerud heltestatus.

- Den norske målvakten, som fortsatt var avgjørende på overtid, reddet 16 skudd og ble åpenbart banens beste, skrev den franske avisa L'Equipe.

Hyllet i franske medier

Avisa L'Equipe var nesten mer stolte av Norge enn av egen nasjon. Da Frankrike møtte Norge i gruppespillet, skrev avisa dette etter endt kamp:

- Fysisk var dette det mest imponerende laget i gruppa vår. Vi kan være glade for at vi klarte å holde dem unna. Vi var i trøbbel, men det går bra, vi liker det, sa den franske venstrekanten Kentin Mahe til den franske avisa L'Equipe.

Håndballgutta hadde som mål å bli blant de to beste i gruppa. Det var det hele. Laget går til slutt hele veien til VM-finale. Hvem skulle tro det? Dette er grunnen til at Dagbladet har nominert håndballgutta til Folkets idrettspris 2017.

Stem på din favoritt under: