STOR OG STERK: Gintaras Cibulskis, her i duell med Bjarte Myrhol og Christian O'Sullivan, er en kraftplugg av den sjeldne sorten i håndballsporten. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
STOR OG STERK: Gintaras Cibulskis, her i duell med Bjarte Myrhol og Christian O'Sullivan, er en kraftplugg av den sjeldne sorten i håndballsporten. Foto: Andreas Lekang / DagbladetVis mer

Norge klar for EM i Kroatia

Håndballgutta fikk hakeslepp av 164 kilo tunge Gintaras:
- Å fy, det var spesielt

Gintaras Cibulskis ga de norske håndballgutta en helt spesiell utfordring i skjebnekampen i Oslo Spektrum i går kveld.

OSLO SPEKTRUM (Dagbladet): Gintaras Cibulskis. Merk deg navnet. Eventuelt merk deg tallet: 164.

Det er antall kilo som håndballprofilen fra Litauen bærer på som toppidrettsutøver. Med sine 164 kilo forsøkte landslagsspilleren å snyte Norge for EM-billetten til Kroatia i skjebnekampen i Oslo Spektrum i går kveld.

I idretter som kulestøt og diverse kampsporter er en så solid kroppsbygning normalt, men i en idrett som håndball, hvor utholdenhet, forflytning og hurtighet er viktige egenskaper, er Cibulskis en unik spillertype.

Tønnesen: - Spesielt

Litauens nr. 10 oste tyngde i duellene mot Norge. 31-åringen er en hard mann å stoppe når han banker til med sin kraft. I sine beste stunder kan han være et mareritt å møte.

I går var imidlertid ikke en slik kamp. I Oslo Spektrum kom strekspillerens åpenbare svakheter til syne, altså tempo og forflytning, noe de norske håndballgutta klarte å utnytte i 30-20-seieren i går.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Kraftpluggen spilte utelukkende angrep mot Norge i går. Enkelte av de norske håndballgutta fikk seg en overraskelse da de måtte bryne seg på den 164 kilo tunge kraftspilleren.

- Å fy, det er spesielt, sier Kent Robin Tønnesen til Dagbladet når vi nevner Cibulskis navn etter at EM-billetten er sikret.

- Vi visste at så lenge han er inne på banen, må vi bare kjøre etter, for han rekker ikke hjem. Vi straffet Litauen hardt da han var på banen, mener Tønnesen.

- Tyngste jeg har møtt

26-åringen har aldri møtt en så kraftig og sterk motspiller før.

- Han er den tyngste spilleren jeg noen gang har møtt. Det er det ingen tvil om, forteller Tønnesen.

- Hvor god er han i internasjonal sammeheng?

- Det er vanskelig å si. Han fikk ikke så mye rom å jobbe med mot oss. Vi pakket godt rundt ham. Men han er hard i duellene, i hvert fall, konkluderer han.

Sagosens vurdering

Det norske håndballvidunderet Sander Sagosen er imidlertid mer noe mer positiv til Cibulskis' kvaliteter.

- Han var stor og sterk. Det er det ingen tvil om, men han er ikke så rask, så vi fikk utnyttet det, forteller Sagosen til Dagbladet.

- Håndball er en idrett hvor en spiller kan ha spisskompetanse eller en spesiell egenskap som laget kan utnytte. Hans spesialitet er å være veldig tung og tøff i duellspillet.

- Får Litauen brukt hans styrker, kan han bli spilt god. Men vi klarte i stedet å utnytte svakhetene og springe kontra på ham, forteller 21-åringen.

Bjarte Myrhol syntes det var utfordrende å møte kraftpluggen og de andre kjempene til Litauen, som er kjent for å ha noen veldig solide karer, ikke minst fra basketballsporten hvor Litauen har stolte tradisjoner.

- De hadde lange steg langt inn i neste sone. Vi slet litt med det i starten, men fikk rettet oss bra inn, analyser Myrhol.

Veide 100 kilo på barneskolen

Gintaras Cibulskis, som i det daglige spiller i den nederlanske ligaen, er en populær håndballspiller i Litauen - i lys av sitt gode humør og sin spesielle stil.

Strekspilleren og resten av de slagne herrene fra Litauen lot seg i utgangspunktet ikke intervjue i går, men i en kort kommentar til Dagbladet - på vei ut av arenaen - sa 31-åringen:

- Norge var bedre enn oss i dag og vant fortjent. Gratulerer og lykke til i EM, sier han.

I et intervju tidligere ble Cibulskis spurt hva han veide. Strekspilleren nølte ikke med å svare:

- Vekta varierer hele tiden, men sist gang jeg veide meg var jeg 164 kilo, sa håndballesset i et intervju med 15.min.com.

- Jeg husker at jeg veide 100 kilo allerede i 7. klasse. Jeg har alltid vært stor for alderen. Det ligger i genene. Begge foreldrene mine er kraftige. Det har sine fordeler det også, sa han og smilte.

Går for EM-gull

Smilet forsvant imidlertid i løpet av 60 minutter mot Norge i Oslo Spektrum i går. Etter hvert var det bare ett lag på banen da Norge sikret EM-plassen.

Nå kan eventyrhistorien, som nådde nye høyder med sølv i VM i Frankrike i januar, få et nytt klimaks i Kroatia. Det er det uttalte målet til Sander Sagosen.

- Nå har vi to semifinaler på rad og ett sølv, så nå gjelder det å gå helt til topps. Det er absolutt mulig å ta EM-gull i Kroatia. Målet er å vinne EM. Vi har mange spillere som tar steg for steg, sier håndballesset.

Denne offensive tankegangen får trener Berge til å riste litt på hodet, mens han ler og sier:

- Han sier det ja? Det er typisk Sander, sier Christian Berge til Dagbladet og smiler.

- Vi får se hvordan trekningen blir. Det er en marginal idrett, men jeg tror helt sikkert av vi kan være med å kjempe der oppe.

Det samme håper Myrhol.

- Vi drømmer om å nå flere semifinaler. Noen ganger vil det gå, andre ganger ikke, fordi nåløyet er svært trangt. Men det er viktig å sette seg høye må.