STOR OG STERK: Gintaras Cibulskis, her i duell med Bjarte Myrhol og Christian O'Sullivan, er en kraftplugg av den sjeldne sorten i håndballsporten. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
STOR OG STERK: Gintaras Cibulskis, her i duell med Bjarte Myrhol og Christian O'Sullivan, er en kraftplugg av den sjeldne sorten i håndballsporten. Foto: Andreas Lekang / DagbladetVis mer

Norge klar for EM i Kroatia

Håndballgutta fikk hakeslepp av 164 kilo tunge Gintaras:
- Å fy, det var spesielt

Gintaras Cibulskis ga de norske håndballgutta en helt spesiell utfordring i skjebnekampen i Oslo Spektrum i går kveld.

OSLO SPEKTRUM (Dagbladet): Gintaras Cibulskis. Merk deg navnet. Eventuelt merk deg tallet: 164.

Det er antall kilo som håndballprofilen fra Litauen bærer på som toppidrettsutøver. Med sine 164 kilo forsøkte landslagsspilleren å snyte Norge for EM-billetten til Kroatia i skjebnekampen i Oslo Spektrum i går kveld.

I idretter som kulestøt og diverse kampsporter er en så solid kroppsbygning normalt, men i en idrett som håndball, hvor utholdenhet, forflytning og hurtighet er viktige egenskaper, er Cibulskis en unik spillertype.

Tønnesen: - Spesielt

Litauens nr. 10 oste tyngde i duellene mot Norge. 31-åringen er en hard mann å stoppe når han banker til med sin kraft. I sine beste stunder kan han være et mareritt å møte.

I går var imidlertid ikke en slik kamp. I Oslo Spektrum kom strekspillerens åpenbare svakheter til syne, altså tempo og forflytning, noe de norske håndballgutta klarte å utnytte i 30-20-seieren i går.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Kraftpluggen spilte utelukkende angrep mot Norge i går. Enkelte av de norske håndballgutta fikk seg en overraskelse da de måtte bryne seg på den 164 kilo tunge kraftspilleren.

- Å fy, det er spesielt, sier Kent Robin Tønnesen til Dagbladet når vi nevner Cibulskis navn etter at EM-billetten er sikret.

- Vi visste at så lenge han er inne på banen, må vi bare kjøre etter, for han rekker ikke hjem. Vi straffet Litauen hardt da han var på banen, mener Tønnesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tyngste jeg har møtt

26-åringen har aldri møtt en så kraftig og sterk motspiller før.

- Han er den tyngste spilleren jeg noen gang har møtt. Det er det ingen tvil om, forteller Tønnesen.

- Hvor god er han i internasjonal sammeheng?

- Det er vanskelig å si. Han fikk ikke så mye rom å jobbe med mot oss. Vi pakket godt rundt ham. Men han er hard i duellene, i hvert fall, konkluderer han.

Sagosens vurdering

Det norske håndballvidunderet Sander Sagosen er imidlertid mer noe mer positiv til Cibulskis' kvaliteter.

- Han var stor og sterk. Det er det ingen tvil om, men han er ikke så rask, så vi fikk utnyttet det, forteller Sagosen til Dagbladet.

- Håndball er en idrett hvor en spiller kan ha spisskompetanse eller en spesiell egenskap som laget kan utnytte. Hans spesialitet er å være veldig tung og tøff i duellspillet.

- Får Litauen brukt hans styrker, kan han bli spilt god. Men vi klarte i stedet å utnytte svakhetene og springe kontra på ham, forteller 21-åringen.

Bjarte Myrhol syntes det var utfordrende å møte kraftpluggen og de andre kjempene til Litauen, som er kjent for å ha noen veldig solide karer, ikke minst fra basketballsporten hvor Litauen har stolte tradisjoner.

- De hadde lange steg langt inn i neste sone. Vi slet litt med det i starten, men fikk rettet oss bra inn, analyser Myrhol.

Veide 100 kilo på barneskolen

Gintaras Cibulskis, som i det daglige spiller i den nederlanske ligaen, er en populær håndballspiller i Litauen - i lys av sitt gode humør og sin spesielle stil.

Strekspilleren og resten av de slagne herrene fra Litauen lot seg i utgangspunktet ikke intervjue i går, men i en kort kommentar til Dagbladet - på vei ut av arenaen - sa 31-åringen:

- Norge var bedre enn oss i dag og vant fortjent. Gratulerer og lykke til i EM, sier han.

I et intervju tidligere ble Cibulskis spurt hva han veide. Strekspilleren nølte ikke med å svare:

- Vekta varierer hele tiden, men sist gang jeg veide meg var jeg 164 kilo, sa håndballesset i et intervju med 15.min.com.

- Jeg husker at jeg veide 100 kilo allerede i 7. klasse. Jeg har alltid vært stor for alderen. Det ligger i genene. Begge foreldrene mine er kraftige. Det har sine fordeler det også, sa han og smilte.

Går for EM-gull

Smilet forsvant imidlertid i løpet av 60 minutter mot Norge i Oslo Spektrum i går. Etter hvert var det bare ett lag på banen da Norge sikret EM-plassen.

Nå kan eventyrhistorien, som nådde nye høyder med sølv i VM i Frankrike i januar, få et nytt klimaks i Kroatia. Det er det uttalte målet til Sander Sagosen.

- Nå har vi to semifinaler på rad og ett sølv, så nå gjelder det å gå helt til topps. Det er absolutt mulig å ta EM-gull i Kroatia. Målet er å vinne EM. Vi har mange spillere som tar steg for steg, sier håndballesset.

Denne offensive tankegangen får trener Berge til å riste litt på hodet, mens han ler og sier:

- Han sier det ja? Det er typisk Sander, sier Christian Berge til Dagbladet og smiler.

- Vi får se hvordan trekningen blir. Det er en marginal idrett, men jeg tror helt sikkert av vi kan være med å kjempe der oppe.

Det samme håper Myrhol.

- Vi drømmer om å nå flere semifinaler. Noen ganger vil det gå, andre ganger ikke, fordi nåløyet er svært trangt. Men det er viktig å sette seg høye må.