Håndballgutta hopper etter Kojonkoski

- Han gjorde meg nysgjerrig.

DRAMMEN (Dagbladet.no): Det virker først som Gunnar Pettersen ikke skal si så mye. Han hater selvfølgeligheter, og mener det er unødvendig å snakke om den kjente målsettingen og at det er gøy å spille EM på hjemmebane.

- Pressekonferanser er kjedelige, er de ikke?

Men så sier han at han må fortelle litt om filosofien sin. Den er veldig enkel, påpeker han.

Du ser det på ham, at han gjør seg klar, at han har noe å komme med. Et budskap han vil formidle.

- Hei!

Ett minutt tidligere sa Pettersen «Hei», høyt og tydelig, som i militæret.

Pressen - og spillerne på bakerste rad - svarte like tydelig «Hei» tilbake. Ellers blir det kjeft. Gunnar åpner alltid møtene med pressen, og spillermøtene, med å si hei, og han forventer et hei tilbake.

- Det er viktig å være god på hei. Det er helt elementært, sier han.

- LØP OG LAG MÅL: Gunnar Pettersen vil ha det enkelt. Derfor ber han gutta tenke elementært. Det har han lært av Mika Kojonkoski. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
- LØP OG LAG MÅL: Gunnar Pettersen vil ha det enkelt. Derfor ber han gutta tenke elementært. Det har han lært av Mika Kojonkoski. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer

Og det er det som er GPs filosofi. Å være en slave av det elementære.

- Derfor er Mika Kojonkoski et forbilde for meg, sier håndballsjefen, sju dager før det etterlengtede mesterskapet på hjemmebane.

Ble nysgjerrig

Gunnar Pettersen er generelt sportsinteressert og de siste åra har han fulgt hopplandslaget nøye. For han mener det skjedde noe markant da Kojonkoski tok over som sjef.

- Da Espen Bredesen ga seg, hadde Norge vært ledende lenge. Så havnet Norge i køen, og vi kom ikke en gang til finaleomgangene. Da Mika tok over, havnet norske hoppere på pallen, de vant renn og de tapetserte pallen, sier Pettersen.

Dette gjorde ham nysgjerrig. Han ville vite mer om hva finnen gjorde med de norske hopperne. Dette kan ikke så lett sammenliknes med det norske håndballandslaget, for det har ingen tradisjon i å levere medaljer som hopperne. Men Pettersen tente på forvandlingen som kom så plutselig.

- Før han tok over fortalte hopperne at de hadde 114 arbeidsoppgaver å tenke på, mange ting å forbedre. Men hva handler skihopping om? Jo, å hoppe langt, sier GP.

Ba bare om to ting

Håndballgutta hopper etter Kojonkoski

Han forteller videre at han ble lei av å høre skihopperne snakke om sittestilling, trykk i foten og oppdrift.

- Mika skriver i boka si, en av de få jeg har lest med interesse, at han fikk spørsmål om sittestilling av hopperne da han tok over. Og hva svarte han? «Bare sørg for at du sitter godt, gutten min.» Det var en lettelse for gutta, og de begynte å hoppe bra, sier håndballtreneren.

Dette prøver Pettersen å overføre til håndballgutta, som om ei uke starter jakten på Norges beste plassering i et mesterskap noen sinne. Det er målet - å forbedre sjuendeplassen fra VM i Tunisia i 2005. Det vil i så fall bety at de lenge vil kjempe om en semifinaleplass.

Før kampen mot Polen på søndag - da Norge banket sølvmedaljevinnerne fra VM for ett år siden - benyttet GP seg av Mika-filosofien.

- Det handlet om to ting. Jeg ba om fotarbeid som skulle utløse taklinger i forsvar. Og jeg ba dem score 10-12 kontringsmål. «Det er jo bare å løpe og score», sa jeg på spillermøtet. Jeg turde å være enkel, og fikk et gedigent svar.

- Normalt er nok

Det enkle er ofte det beste, heter det i en reklamefilm som prøver å fange oppmerksomheten din mellom programmene du vil se.

Og det er det Pettersen mener.

Han mener han aldri før har hatt et bedre mannskap tilgjengelig, og nå spiller de EM på hjemmebane. Alt - absolutt alt - ligger til rette for en håndballfest for de norske gutta i Drammen, Stavanger og forhåpentligvis Lillehammer.

Forrige helgs seire mot sølv- og bronsevinnerne fra Polen og Danmark forteller at det norske laget er godt nok til å slå de beste.

Derfor ber Gunnar Pettersen gutta gjøre det enkelt, effektivt og riktig.

- Nomalt er nok. Hvis vi gjør det som forventes av oss, det som er normalen, da vil vi komme ganske langt.

ET FORBILDE: Mika Kojonkoski har ledet de norske hopperne til flere gull de siste åra.
EM-DRØMMEN: Gunnar Pettersen speiler seg i EM-trofeet. Mye skal klaffe om det blir igjen i Norge, men gutta har vist at de kan hevde seg mot de aller beste.