VM-KLAR: Sander Sagosen og Norge tapte VM-playoffen mot Slovenia, men får spille i VM likevel, etter å ha fått et såkalt wildcard fra Det internasjonale håndballforbundet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
VM-KLAR: Sander Sagosen og Norge tapte VM-playoffen mot Slovenia, men får spille i VM likevel, etter å ha fått et såkalt wildcard fra Det internasjonale håndballforbundet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB ScanpixVis mer

Håndballgutta tapte i playoff - nå får de være med i VM likevel

Får kontroversielt wildcard til håndball-VM.

Norge klarte ikke kvalifisere seg til håndball-VM på vanlig vis, men er likevel tilbudt en VM-billett. Den har Norges Håndballforbund takket ja til.

Det meldte TV 2 tirsdag, og Norges Håndballforbund bekrefter det i en pressemelding.

Selv om Norge tapte 47-51 sammenlagt mot Slovenia, har ordningen med wildcard, hvor en nasjon kan bli gitt en billett til VM helt uten vurderingskriterier, nå kommet Norge til gode.

Tirsdag bekreftet håndballpresident Geir Lio overfor TV 2 at Norge er blitt tilbudt en VM-plass. Etter styrebehandling har håndballforbundet valgt å takke ja.

- Jeg er veldig glad for det, og det er veldig viktig for laget å få spille mesterskap. Vi er i en fase nå hvor vi bygger opp et lag, og da er det mesterskap som gjelder, sier landslagssjef Christian Berge til NTB.

- Jeg har også rukket å snakke med et par av gutta, og de er enige med meg i at dette er en god dag for Norge, legger han til.

Vil prestere

Grunnen til at det er en ledig plass i VM-sluttspillet er at ingen nasjoner fra Oseania deltar. IHF informerte om dette i et brev i begynnelsen av mars, og senere ble det bestemt at den ledige plassen skulle tildeles et europeisk lag.

Norge ble nummer fire i årets EM-sluttspill, der de tre første ble automatisk VM-klare. Norge var dessuten rangert som 1. reserve av Det europeiske håndballforbundet i fall et kvalifisert lag skulle trekke seg.

- Jeg trodde det var mulig å få en billett da jeg så rangeringen, men nå som vi har fått den er planen å bite fra oss under VM også. Det er det ingen tvil om, sier landslagssjefen.

- Nå skal vi ned for å overvære torsdagens trekning, så det blir spennende. Vi er glade for å muligheten og skal gjøre vårt beste, avslutter han.

Seeding

Gruppetrekningen for VM-sluttspillet finner sted i Paris torsdag. Norge blir rimelig nok seedet på laveste nivå.

Slik er seedingsnivåene:

Nivå 1: Frankrike, Tyskland, Qatar, Spania.

Nivå 2: Kroatia, Slovenia, Danmark, Polen.

Nivå 3: Sverige, Russland, Hviterussland, Makedonia.

Nivå 4: Ungarn, Island, Brasil, Egypt.

Nivå 5: Tunisia, Chile, Bahrain, Japan.

Nivå 6: Argentina, Angola, Saudi-Arabia, Norge.

(NTB)