<strong>ENORM LANDSBY:</strong> Camilla Herrem og de norske håndballjentene bor i deltakerlandsbyen i OL som har plass til nesten 20 000 atleter. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ENORM LANDSBY: Camilla Herrem og de norske håndballjentene bor i deltakerlandsbyen i OL som har plass til nesten 20 000 atleter. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Håndballjentene om voldtektssjokk: - Det er helt forkastelig

Verdens beste utøvere jakter gull i Rio-OL - men to voldtektssaker inne i deltakerlandsbyen opprører blant annet de norske håndballjentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RIO (Dagbladet): - Det er ekkelt og sånt skal ikke skje, sier Camilla Herrem til Dagbladet.

Det ser idyllisk og trygt ut. Gresset er grønt, utøverne smiler. Sikkerheten skal, ifølge arrangøren, være på topp.

Men er det virkelig trygt bak de høye gjerdene og innenfor portene i deltakerlandsbyen i Rio de Janeiro?

To boksere er i løpet av OLs første dager blitt pågrepet og siktet for voldtektsforsøk. Tilfellene har rystet idrettsmiljøer og er blitt store saker i verdenspressen.

Overgrep

Først ble den marokkanske bokseren Hassan Saada (22) i forrige uke pågrepet mistenkt for overgrep mot to kvinnelige rengjøringshjelper.

Bare fire dager seinere ble den namibiske bokseren Jonas Junias Jonas (24) pågrepet av politiet. I en uttalelse sier Rio-politiet at Jonas tok tak i - og forsøkte å kysse - en kvinnelig rengjører som skulle jobbe på rommet til bokseren.

- Han er siktet for seksuelt overgrep og voldtektsforsøk. Brasiliansk lov må respekteres, sier talsmann Mario Andrada i OLs organisasjonskomité.

Jonas var Namibias flaggbærer under åpningssermonien fredag kveld.

<strong>DELTAGERNES HJEM:</strong> Her i Olympic Village bor OL-utøverne under lekene. Foto: TK Photo/Vit Simanek
DELTAGERNES HJEM: Her i Olympic Village bor OL-utøverne under lekene. Foto: TK Photo/Vit Simanek Vis mer

- Fatter ikke

De norske håndballjentene - som alle bor i deltakerlandsbyen - mener det er trist at utøvere som går fritt blant andre ikke kan oppføre seg.

- Jeg ble veldig sjokkert da jeg hørte det. Jeg fatter ikke at sånt kan skje, sier Camilla Herrem, da Dagbladet møter henne inne i deltakerlandsbyen blant tusenvis av andre atleter.

- Føler du deg trygg?

- Vi føler oss trygge og har ikke følt noe ubehag. Vi går mest i større grupper, sier Herrem.

Tusenvis av atleter

Deltakerlandsbyen i Rio ligger tett på Olympic Park, der blant annet håndball, tennis og svømming arrangeres. Årets landsby er den største noensinne med kapasitet til 17 950 personer. Den består av totalt 3 604 leiligheter fordelt på 31 bygninger.

Her bor flere av verdens aller største idrettsstjerner og det er lagt mye vekt på sikkerhet. Journalister og andre må gjennom en sikkerhetskontroll - akkurat som på en flyplass. Ifølge arrangøren er det rundt 500 sikkerhetsvakter i nærheten.

Og blant de mange idrettsprofilene finnes det altså to utøvere siktet for voldtektsforsøk.

- Det skal ikke skje. Verken her - eller andre steder i verden. Det er bare utrolig trist, sier Oftedal.

<strong>TRIST:</strong> Stine Bredal Oftedal etter at to boksere er arrestert og siktet for voldtektsforsøk i OL-landsbyen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TRIST: Stine Bredal Oftedal etter at to boksere er arrestert og siktet for voldtektsforsøk i OL-landsbyen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Trygg

Norges midtback forteller videre:

- Det er merkelig at sånt skjer i en deltakerlandsby i et OL. Det er helt forkastelig. Og det er ikke hyggelig å tenke på at sånne personer kan gå rundt her blant andre utøvere, sier Oftedal.

<strong>TATT:</strong> Flaggbærer og bokser Jonas Junias Jonas fra Namibia. Foto: REUTERS/Stoyan Nenov&nbsp;
TATT: Flaggbærer og bokser Jonas Junias Jonas fra Namibia. Foto: REUTERS/Stoyan Nenov  Vis mer

- Føler du deg trygg?

- Ja, absolutt. Vi har det supert, sier Norges nummer 10.

Bokseren Jonas skulle etter planen møte franske Hassan Amzile i lett weltervekt torsdag.

<strong>ARRESTERT:</strong> Bokseren Saada Hassan fra Marokko. Foto: AFP PHOTO / YURI CORTEZ
ARRESTERT: Bokseren Saada Hassan fra Marokko. Foto: AFP PHOTO / YURI CORTEZ Vis mer

Saada, som er varetektsfengslet, ble dømt til taper da han ikke kunne møte i sin åpningskamp i lett tungvekt.

Norges formspiller - Veronika Kristiansen - forteller:

- Jeg prøver å ikke tenke for mye på alt som skjer rundt omkring. Det er bra sånne blir tatt. Vi føler oss trygge i hvertfall, sier Kristiansen.

I fengsel

Jonas ble i går fraktet til høysikkerhetsfengsel i Bangu. Saada er varetektsfengslet i 15 dager. Begge er siktet for voldtektsforsøk.

Norge møter OL-sensasjonen Angola til kamp i kveld klokka 21.40 norsk tid. Angola står med to strake seiere i OL: Mot vanligvis sterke Romania og Montenegro.

Brasil og Angola topper gruppe A med fire poeng. Bak følger Spania og Norge med to poeng. Montenegro og Romania har null.

De fire beste går til kvartfinale.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer