Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Selvklebende ball:

Håndballjentene raser mot nytt VM-forslag: - Ødelegger sporten

Det internasjonale håndballforbundet vil innføre ny klisterfri ball.

SKEPTISK: Stine Bredal Oftedal og flere norske håndballspillere er skeptisk til forslag om en ball uten klister. Her er spillerne på hotellet i Leipzig
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SKEPTISK: Stine Bredal Oftedal og flere norske håndballspillere er skeptisk til forslag om en ball uten klister. Her er spillerne på hotellet i Leipzig Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge - Spania, mandag 2030.

LEIPZIG (Dagbladet): Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har en våt drøm om å fjerne klister fra håndballbanen og ønsker nå en såkalt klisterfri ball som brukes i mesterskap. Ballen skal være selvklebende, men uten det seige produktet som håndballspillerne er vokst opp med og bruker daglig på trening og kamp.

Dagbladet brakte spørsmålet videre til de norske håndballjentene. Hva synes de om den nytenkende ideen?

Camilla Herrem rister oppgitt på hodet før Dagbladet rekker å stille ferdig spørsmålet.

- Dersom de innfører en klisterfri ball... Da passer ikke håndball meg lenger, sier Herrem til Dagbladet.

Nora Mørk er krystallklar:

- Det er å ta håndballen ett steg tilbake, sier Mørk til Dagbladet.

Klar i 2019?

Og skeptikerne har trolig grunn til å skjelve. Presidenten i IHF, Hassan Moustafa, håper at ballen er i bruk allerede om rundt ett år.

- Jeg håper vi kan teste ballen i VM i Tyskland og Danmark, sier Moustafa, til Handball-World.

Han sikter til herrenes VM allerede i januar 2019. Håndballpresidenten er nemlig lei klister.

- Vi har mange problemer her i Tyskland (VM som pågår), der klister gjør gulvene skitne. Fargen på ballen blir også borte, og etter ti minutter er den helt svart på grunn av klister. Det er ikke bra for håndballens image, sier presidenten.

Klister er noe spillerne er vokst opp med og brukes både på trening og i kamp. Flere ganger i løpet av en kamp benytter spiller anledningen til å stikke fingrene ned i boksen med klister for å sikre et ekstra godt grep på ballen.

- Det handler om den type håndball jeg spiller. Vi er vokst opp med klister og jeg er avhengig av det. Det har med grep å gjøre. Det var sånn du lærte «trick» da jeg var yngre. Jeg tror håndballen blir kjedeligere uten klister og synes forslaget er håpløst, sier Herrem.

Reagerer

Nora Mørk mener IHF-forslaget vil være drepende for sporten hun elsker.

- Det vil ødelegge håndballsporten. Jeg synes det er veldig pirkete. Håndball og idrett handler om detaljer. Klister er en del av spillet, noe du bruker for å bli best. Du vil ikke få den sammen «snerten» i skuddene, de samme skuddene, de samme mottakene. Det er et skritt i feil retning for sporten, sier Mørk til Dagbladet.

IHF ønsker å teste ut den nye ballen på ungdomsnivå før den tas i bruk i store seniormesterskap. Kritikken er massiv, men håndballforbundet står foreløpig på sitt.

Landslagskaptein Stine Bredal Oftedal er litt mer diplomatisk enn sine to profilerte lagvenninner.

- Dersom ballen fungerer bra, så er det greit for meg å spille med en klisterfri ball. Men jeg er spent på om ballen vil føles lik ut som den vi bruker nå. Er den god, så er det greit, sier Oftedal til Dagbladet.

- Et rart forslag?

- Ja, veldig. Vi får se hva de gjør med ballen. De må jo gjøre noe veldig spesielt med ballen for at dette skal fungere, sier Oftedal.

Spania-møte

De norske VM-spillerne har nå forflyttet seg fra Stuttgart til Leipzig i Tyskland der 8-delsfinalen spilles mandag kveld.

I morgen er det blodig alvor for håndballjentene, der tap betyr hjemreise.

- Spania er en tøff motstander, sier Thorir Hergeirsson til Dagbladet.

- Spanjolene er gode, sier Nora Mørk til Dagbladet.

- Vi må reise oss og la det gå utover Spania, sier Stine Bredal Oftedal til Dagbladet.

Sist Norge møttes Spania var i OL 2016. Det endte med norsk 27-24-seier.

Lørdag var reisedag for det norske laget, der det tar mellom fire og fem timer å kjøre buss fra Stuttgart til Leipzig. Søndag blir en dag med trening og forberedelser. Mandag starter alvoret med kamp.

Mye tøffere vei

Dersom Norge vinner mot Spania, venter enten Sør-Korea eller Russland i kvarten. Tapet mot Sverige i går gjorde nemlig at Norge får en antatt tøffere vei fram mot medaljene.

Ved norsk gruppeseier hadde Norge spilt mot Slovenia (søndag). I en kvartfinale ville Danmark eller Tyskland ventet.

Norge er nå på den antatt tøffeste siden med lag. For å nå finalen må trolig to av gullfavorittene slås: Russland og Romania/Nederland.

8-delsfinaler «venstre side»:

Sverige – Slovenia, Tyskland – Danmark.

Ungarn – Frankrike, Serbia – Montenegro.

8-delsfinaler «høyre side»:

Romania – Tsjekkia, Japan – Nederland.

Spania – Norge, Russland – Sør-Korea.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!