MÅLFEST: Gøril Snorroeggen skyter mot Sveriges Gabriella Kain. Foto: Kent Skibstad, Scanpix
MÅLFEST: Gøril Snorroeggen skyter mot Sveriges Gabriella Kain. Foto: Kent Skibstad, ScanpixVis mer

Håndballjentene smadret skadeskutte svensker

- Norge er mye, mye bedre enn oss i dag.

STAVANGER (Dagbladet): Norge - Sverige  32-18 (14-9)

Norge avsluttet Møbelringen Cup med å knuse fjorårets EM-motstander med kalassifre. Det skal sies at det var et skadepreget Sverige som stilte i Stavanger Idrettshall i dag.

Sverige var redusert til 13 friske spillere allerede før dagens kamp, og i andre omgang fikk de også nøkkelspiller Johanna Wiberg skadd.

Dermed ble den siste delen av kampen en regelrett overkjøring av de blågule jentene. På det meste var Norge oppe i 15-målsledelse på stillingen 30-15.

- Vi er uheldige og får Wiberg skadd, vi har veldig lite folk og orker ikke.  Samtidig synes jeg Norge er veldig kontante. Jeg synes Norge gjør en veldig bra kamp, mens vi er hardt rammet av skader. Nå har vi et problem, sier Sveriges trener Per Johansson til Dagbladet.

I alt har han fått fem spillere skadd - mer eller mindre alvorlig - i løpet av tre kamper i Norge denne helga.

- I dag synes jeg Norge var veldig, veldig bra. OK, så har vi problemer, men det er også de som gjør at vi får problemer. De straffer oss med kontringer i første omgang, og får oss til å løpe veldig mye. Vi orker ikke det, og de er veldig, veldig mye bedre enn oss i dag, sier svenskesjefen.

- Tøffe å møte Norges landslagssjef Thorir Hergeirsson fikk for første gang denne helga se laget sitt ta vare på en stor ledelse - og dra fra motstanderen i stedet for å slippe dem tilbake i kampen. Og han mener Sverige yter brukbar motstand til tross for utfordringene sine.

- Sverige er ikke dårlige, men de er veldig redusert. De er langt unna et svensk lag slik jeg tror vi får se dem i VM. De er hardt skaderammet, men samtidig har de en moral og en organisering som gjør at de likevel er et tøft lag å møte. Det rakner litt på slutten for dem, men det er også fordi vi kjører på med bra trykk, sier islendingen.

Samtidig håper han svenskene har mer å by på når lagene møtes om en uke, Norges siste treningskamp før avreise til Brasil og VM.

- Heldigvis skal vi møte dem i Malmö til lørdag, og da regner jeg med at det blir en helt annen dyst. Og det er godt for oss, for vi trenger tøffe motstandere for å bli enda råere.

God Katrine i mål Bra forsvarsspill og en Katrine Lunde Haraldsen i toppslag i det norske målet, sikret norsk femmålsledelse til pause.

FORTSATTE FINSPILLET: Stine Bredal Oftedal gjorde en ny god kamp, og satte inn fem av Norges 32 mål. 
Foto: Kent Skibstad, Scanpix
FORTSATTE FINSPILLET: Stine Bredal Oftedal gjorde en ny god kamp, og satte inn fem av Norges 32 mål. Foto: Kent Skibstad, Scanpix Vis mer

- Det som er positivt er målvakt- og forsvarsspillet, bedre høyde på midtforsvaret, Katrine står strålende, sier Hergeirsson.

Mange spillere viste seg fram offensivt. Troppens to yngste, Stine Bredal Oftedal og Amanda Kurtovic fikk vist seg fram med fine scoringer mot slutten av førsteomgangen som endte 14-9 i norsk favør.

- Det er flere som kommer til i angrepsspillet, og så tar vi tak og styrer kampen når vi leder, og slipper ikke motstander inn i kampen, sier landslagssjefen.

Utfordringen foran andre omgang var nemlig å forhindre det som skjedde i de to første kampene i Møbelringen Cup:

Fredag ble en sjumålsledelse til ett mål under mot Tyskland før Norge snudde det i sluttminuttene. I går var Norge seks mål foran før Spania fikk snu til tomålsledelse. Norge berget uavgjort og vant på straffekonk.

Kapteinen tok grep Thorir Hergeirssons medtrener Mia Högdahl sa til TV 2 i pausen at nettopp det å unngå å rote bort en ledelse på nytt var fokus foran andre omgang.

Andre omgang i dag startet med at Sveriges Linnea Torstenson scoret bare sekunder inn i omgangen. Men Norges kaptein Marit Malm Frafjord sørget for å øke avstanden til åtte mål ved å score fem av seks norske mål i løpet av drøye elleve minutter.

I målet fortsatte Katrine Lunde Haraldsen storspillet, og da Sverige i tillegg mistet Wiberg i forsvaret, handlet det bare om hvor stor seieren skulle bli.