Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndballjentenes hektiske jul: - Brutalt

Landslagsspillere har helt unike juletradisjoner. For flere blir det en hektisk jul, mens andre frykter de ikke får gaver.

KLAR FOR JUL: Håndballjentene var borte halve desember, men får et par uker til å jakte julestemninga. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KLAR FOR JUL: Håndballjentene var borte halve desember, men får et par uker til å jakte julestemninga. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

For mange er Håndballjentene uløselig knyttet til førjulstida. Hvert år spiller kvinnelandslaget enten VM eller EM i desember, og mens andre handler julegaver, baker julekaker og går på julebord, kjemper de for medaljer.

I år var det VM i Japan som sto på programmet, hvor et norsk lag med flere ferske spillere akkurat gikk glipp av medalje. De kom tilbake til Norge 16. desember, og får heldigvis feiret jul på den vanlige måten som folk flest.

Men selv etter en måned på reise, hvor håndball har vært det eneste fokuset, blir det ikke en håndballfri jul for flere av spillerne.

Hektisk jul

For stjerneskuddet Moa Högdahl er håndball en del av juletradisjonene. Hun er datter av tidenes beste svenske håndballspiller, Mia Hermansson Högdahl, og også faren, Arne Høgdahl, er håndballtrener.

- Jeg skal feire jul hjemme i Trondheim med mor, far, bror og hund. Som den håndballfamilien som vi er, drar vi i hallen på morgenen og trener og leker litt der, ler hun, vel vitende om at det ikke er helt vanlig i alle norske familier.

JULESTEMNING: De norske jentene gjør sitt for å skape julestemning under håndball-VM i Japan. Video: Rødt Kort Vis mer

Resten av julaften tilbringes i barndomshjemmet sammen med familien og med god mat på bordet. Norges kaptein, Stine Bredal Oftedal, har liknende planer. Men det er ikke et luksusliv å være håndballspiller.

- Jeg skal feire jul hjemme med familien min i Norge. Det blir en veldig kort feiring, for jeg må tilbake allerede morgenen første juledag. Det er veldig brutalt i år, men lille julaften og julaften skal jeg feire på en helt vanlig tradisjonell måte, forteller Györ-spilleren.

Heidi Løke klarte å hente fram litt julestemning etter å ha brukket nesa i VM:

image: Håndballjentenes hektiske jul: - Brutalt

Juletradisjon

Norges solide sisteskanse, Silje Solberg, skal over grensa i jula.

- Jeg skal til Sverige og feire med familien. Vi har vanlige juletradisjoner der og det blir hyggelig med noen dager med mormor, smiler hun. I Solberg-familien er det tradisjon å henge medaljen i juletreet de åra Håndballjentene kommer topp tre i mesterskap. I år må dessverre den tradisjonen utgå.

Linjespiller og forsvarskjempe Kari Brattset Dale håper det ligger noen morsomme brettspill under treet i år. Men det er ikke gavene som er det beste med jula.

- Det er å være med venner og familie, og få komme hjem. Jeg ser de jo ikke hele høsten og kommer ikke til å se de hele våren, så det blir veldig deilig å være sammen med dem, sier hun.

Brattset Dale har giftet seg med Kristian Dale, og skal både feire med egen familie og svigerfamilien.

«Gudane vett»

Det blir alltid en hektisk førjulstid for kvinnelandslaget, og det er lett å glemme av ting som skjer utenfor håndballbobla. Blant annet å ønske seg gaver.

- Jeg har vært skikkelig kjedelig i år og ikke ønsket meg noe. De sier at det ikke er så lett å kjøpe gaver til meg, så jeg er litt spent og lurer på hva de har funnet på. Jeg håper de har funnet på noe, for tendensen er at hvis jeg ikke ønsker meg noe, så finner de ikke på noe spesielt heller. Men jeg regner med at søster og kjæreste har stilt opp med noe, sier Marta Tomac.

Camilla Herrem er like usikker på hva som ligger under treet.

- «Gudane vett», for jeg har ikke ønsket meg noen ting.

Tomac skulle ha en liten London-ferie før hun skal feire jul i Trondheim. Herrem, som er gift med håndballspilleren Steffen Stegavik, skal feire jul med hans familie i Trondheim.

Feire med svigers

Stine Skogrand og Eivind Tangen har sønnen Adam (6 md.) sammen. Han var med moren til Japan i starten av VM, men reiste hjem etter hvert.

Hun har heller ikke fått ønsket seg noe i år, og prioriterer heller gaver til Adam. Skogrand får en hektisk håndballjul.

- Jeg skal for første gang feire sammen med Eivind sin familie. Det blir veldig hyggelig. Jeg skal først hjem til Danmark og være der et par dager, også reiser vi til Bergen. Jeg skal spille Final Four i Danmark i romjula, så jeg reiser tilbake allerede 2. juledag, forteller hun.