Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndballjentenes vei til EM

De norske håndballjentene har siden midten av 80-tallet tilhørt verdenseliten. Det startet med VM-bronse i 1986, og har foreløpig endt med en tapt VM-finale i fjor. Norge har aldri gått helt til topps i et mesterskap.


MODELLEN: Bergenseren Mia Hundvin jobber på rockeklubben Garage - og har jobbet som modell. Den høyt medieprofilerte 21-åringen får sin mesterskapsdebut i Nederland.


KAPTEINEN: Kjersti Grini var bare 16 år da hun debuterte på landslaget. Nå er Norges kaptein klar for å bli europamester.


VETERANEN: Trine Haltvik er veteranen på Norges landslag.


Her er oversikten over håndballjentenes mesterskap:

1986: VM i Nederland


Gull: Sovjet
Norge: Bronse


KAPTEINEN: Kjersti Grini var bare 16 år da hun debuterte på landslaget. Nå er Norges kaptein klar for å bli europamester.


VETERANEN: Trine Haltvik er veteranen på Norges landslag.

Dette var gjennombruddet for de norske håndballjentene. De kom fra det store intet og ble Bronsejentene etter en fenomenal bronsekamp mot Øst-Tyskland.
Turneringen startet imidlertid dårlig med tap for Kina, men Hanne Hegh & co. reiste seg og vokste med oppgavene utover i mesterskapet.

1988: OL i Seoul (Sør-Korea)Gull: Sør-Korea
Norge: Sølv

Norge fulgte opp VM-bronsen med OL-sølv. Finalerunden i OL ble avsluttet med et nervepirrende gruppespill.
Norge spilte uavgjort mot regjerende verdensmestere Sovjet, tapte knepent for Sør Korea og sikret sølvmedaljen med fantomspill og seier mot Jugoslavia.

1990: VM i Sør-Korea


Gull: Sovjet
Norge: 6. plass

Norge fikk sitt første og eneste tilbakeslag under Sven-Tore Jacobsens ledelse. Laget åpnet strålende med fire strake seire, men deretter ble det tre tap.
Det verste var nederlaget i «hatkampen» mot Østerrike, noe som betød at Norge ikke var kvalifisert for Barcelona-OL..

1992: OL i Barcelona (Spania)


Gull: Sør-Korea
Norge: Sølv

Norge kom til OL på overtid. På grunn av borgerkrig og FN's sanksjoner ble Jugoslavia utstengt fra OL. Norge fikk den ledige plassen og svarte med sølv.
Siri Eftedal fikset 24-23-seier mot SUS (Samveldet av uavhenigig stater, tidl. Sovjet) i semifinalen med sin scoring ett sekund før slutt.
I finalen ble Sør-Korea for sterke og vant 28-21.

1993: VM i Norge


Gull: Tyskland
Norge: Bronse

En ny stjerne ble født i dette mesterskapet. Den 18 år gamle Bergensjenta Cecilie Leganger leverte keeperspill som håndballverden ikke hadde sett før og ble kåret til turneringens beste spiller.
Norge slet spillemessig i de fleste kampene, men Leganger reddet oss gang på gang. Norge tapte kun en kamp (mot Russland) i hele mesterskapet, og det var kun målforskjellen i mellomspillet som skilte oss fra VM-finalen. I bronsefinalen vant Norge 20-19 over Romania.

1994: EM i Tyskland


Gull: Danmark
Norge: Bronse

Marit Breiviks første mesterskap endte med bronse til tross for at Norge mønstret et ganske urutinert mannskap.
Norge spilte ujevnt i grunnspillet, men kom seg likevel til semifinalen, hvor det imidlertid ble tap for Tyskland.
I bronsefinalen vartet Norge opp med festspill og vant 24-19 over Ungarn.

1995: VM i Østerrike/Ungarn


Gull: Sør-Korea
Norge: 4. plass

Norge var i siget i store deler av turneringen, men gikk på knepene nederlag når det gjaldt som mest. Etter seier mot Romania i kvartfinalen, ble det 22-21-tap mot vertslandet Ungarn i semifinalen.
I bronsefinalen ble det også ettmålstap - Danmark vant 25-24.

1996: OL i Atlanta (USA)


Gull: Danmark
Norge: 4. plass

Så vel OL-88 som OL-92 ble det sølv for Norge, men denne gangen havnet håndballjentene utenfor medaljeseremonien.
Norge hadde en imponerende seier mot Tyskland i puljespillet, men tapte mot Danmark i semifinalen. Bronsemedaljen ble rotet bort i sluttminuttene - Ungarn vant 20-18.
Annette Skottvoll og Susann Goksør deltok i sitt tredje OL.

1996: EM i Danmark


Gull: Danmark
Norge: sølv

Norge har aldri vært så nær en mesterskaptriumf som i EM-96. Norge førte finalen lenge, men Gitte Madsen og Anja Andersen lurte oss på slutten og danskene vant 25-23.
Norge holdt på å ryke ut i gruppespillet, men Kjersti Grinis straffescoring på overtid mot Romania sikret semifinaleplass. Samme Grini ble turneringens toppscorer, mens Heidi Tjugum ble kåret til EMs beste keeper.

1997: VM i Tyskland


Gull: Danmark
Norge: sølv

Norge spilte strålende i kvartfinalen mot Sør-Korea og i semifinalen mot arrangørlandet Tyskland, men i finalen gikk det helt skeis. Danmark rundspilte Norge og vant hele 33-20.
Finalen ble sterkt preget av tribunedrapene på de to danske supporterne dagen før.
Kilde: TV3

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media