Henny Reistad

Håndballkometen:
- Hadde ikke trodd dette

I fjor hadde noen knapt hørt om henne. Så spilte Henny Reistad (20) et fantastisk EM og er nå i en semifinale blant håndballens ypperste elite.

PÅ PLASS: Vipers er i Budapest, klar for Final Four. Her er Henny Reistad, nest ytterst til høyre, sammen med Linn Jørum Sulland, Malin Aune, Marta Tomac, Ole Gustav Gjekstad og Emilie Hegh Arntzen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PÅ PLASS: Vipers er i Budapest, klar for Final Four. Her er Henny Reistad, nest ytterst til høyre, sammen med Linn Jørum Sulland, Malin Aune, Marta Tomac, Ole Gustav Gjekstad og Emilie Hegh Arntzen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

BUDAPEST (Dagbladet): Denne helga går det gjeveste av det gjeve i klubbhåndballen av stabelen i Budapest - «Final Four». Her spilles det først semifinaler i Champions League, før finalene spilles allerede søndag.

Vipers Kristiansand er i semifinalen for første gang i historien. Der står de overfor en kraftprøve i ungarske Györ - et av verdens desidert mest meritterte og stjernespekkede håndballag. De har vunnet den prestisjetunge turneringa to år på rad, men Vipers er likevel optimistiske med tanke på en finale søndag.

Blant dem som skal prøve å stoppe Györ, er Henny Reistad (20). Ungjenta slo gjennom med et brak da hun ble tatt ut i EM-troppen i desember, og nå står hun for første gang i klubbhåndballens aller gjeveste selskap.

- For å si det sånn … Jeg trodde ikke at noe av dette skulle skje i det hele tatt. Jeg setter stor pris på alle de opplevelsene jeg har fått, sier Reistad til Dagbladet.

STJERNE: Henny Reistad har etablert seg som en av Vipers viktigste spillere. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix
STJERNE: Henny Reistad har etablert seg som en av Vipers viktigste spillere. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix Vis mer

Gjenkjennes

Denne sesongen har hun scoret nest flest mål for Vipers i Champions League. Hennes 63 er 13 færre enn storscorer Linn Jørum Sullands. Eksempelvis er det også bare 8 færre enn Györs toppscorer Nycke Groots 71.

- Jeg synes vi fortjener å komme hit, slik vi har spilt i år. Dette blir ekstremt gøy, sier Reistad.

- Det har jo vært litt av et år for deg. Merker du det på noen spesiell måte? Kjenner folk deg igjen på gata?

- He, he. Kanskje litt, men ikke så mye. Det er uansett bare hyggelig at folk kjenner meg igjen, sier hun.

- Har du fått noen tilbud fra noen andre klubber?

- Det har ikke vært så mye snakk om det denne sesongen, jeg har fortsatt to år igjen i Vipers. Det har vært mest fokus på å spille de kampene som har vært. Det har vært et tett program. Vi får heller se på kontrakten etter sesongen, sier Reistad.

- Flott og ydmyk

Trener Ole Gustav Gjekstad er ikke i tvil om at Reistad har mye å se fram til i karrieren.

- Jeg håper hun får en bra «Final Four». Vi skal jobbe med å utvikle henne videre. Hun har gjort en bra sesong, men det er også ting som kan gjøre henne en god del bedre. Vi må jobbe for det - at hun skal komme seg framover og bli bedre, sier Gjekstad til Dagbladet.

Han bedyrer at det ikke er vanskelig for Vipers å få henne til å holde beina på jorda.

- Det er overhodet ikke noe problem. Både Henny og de andre unge er noen flotte, ydmyke mennesker, sier Gjekstad.

Lang sesong

For Reistad handler det nå også om å etablere seg på landslaget. Bare noen få dager etter et seriesluttspill i håndball - avhengig av hvor langt Vipers tar seg - er det landslagssamling.

Reistad innrømmer at hun merker at det har vært en lang sesong.

- Absolutt, kroppen merker det. Jeg gjorde det etter EM allerede. Det har vært tøft med mesterskap både i sommer og vinter og en helt ny sesong. Men Ole Gustav har vært flink til å styre belastningen, så jeg merker det mer i noen perioder enn andre. Men det har gått fint til nå.

- Er det vanskelig å bremse?

- Absolutt. Men jeg har lært mye allerede i år. Så jeg er flinkere til å styre det nå, og hatt noen kamper jeg kan velge mellom, sier Reistad.

Nå ligger OL og VM der framme som ei gulrot. 20-åringen er revansjesugen etter EM-skuffelsen i vinter.