OMSTRIDT VALG: Elverum-trener Michael Apelgren innrømmet sitt kyniske grep, men det har ikke falt i god jord i håndballmiljøet.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
OMSTRIDT VALG: Elverum-trener Michael Apelgren innrømmet sitt kyniske grep, men det har ikke falt i god jord i håndballmiljøet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Håndball,

Håndballpresidenten: - Vi kan ikke tulle med sånt. Da reagerer håndballen hardt

To store Fair Play-saker på kort tid.

(Dagbladet): To Fair Play-brudd i håndballmiljøet har fått stor oppmerksomhet på kort tid de siste ukene.

Først ble Drøbak/Frogns 16-åringer beskyldt for å tape med vilje under trener Frode Scheie.

Så innrømmet Elverum-trener Michael Apelgren i helga at han sørget for at fire av spillerne pådro seg rødt kort med vilje i kampen mot Lillestrøm, for å minske faren for utestengelse i sluttspillet.

Håndballpresident Kåre Geir Lio liker ikke det han har sett fra de to.

- Av og til går det galt

- Først vil jeg si at vi er en stor og voksende organisasjon med 120 000 medlemmer, og det er vanlige mennesker i alle varianter. Stort sett er det fantastisk innsats både på den profesjonelle og den frivillige siden. Men av og til går det galt, sier Lio til Dagbladet.

ØKT DANNELSE: Håndballpresident Kåre Geir Lio tror Fair Play-debatten er sunn for miljøet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ØKT DANNELSE: Håndballpresident Kåre Geir Lio tror Fair Play-debatten er sunn for miljøet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Disse eksemplene bekrefter at vi må ha en våken organisasjonssamtale som gjør at dannelsesnivået heves. Vi klarer ikke regulere alt gjennom lover og regler. Men denne debatten viser at man ikke kan tulle med sånne ting, handlinger som bryter med folks rettsfølelse eller opplevelse av Fair Play. Da reagerer håndballen hardt, sier håndballpresidenten.

Partene i Elverum-tilfellet har fått til onsdag på å gi sin versjon, så vil forbundet via normal prosess vurdere påtale og eventuell straff. Saken etter Drøbak/Frogns mulige viljetap er allerede sendt over til domskomiteen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg var på Elverum selv, og så det som skjedde. Det er ingen tvil om at det var en rimelig grov feilvurdering av Apelgren, som ellers har gjort mye bra for norsk håndball. Det samme gjelder det som skjedde med Drøbak/Frogn nylig, sier Kåre Geir Lio.

- Vi skal sette pris på vinnervilje, men vi må ha vinnervilje med stil. Det finnes nok av eksempler på at resultatorienteringen blir for kraftig, ikke bare i håndballen. Og vi kan ikke bryte mot alminnelig fair play eller regler for å vinne. Når det gjelder disse to sakene så får vi avvente den juridiske behandlingen i forbundet. Men her er det nok to som har lært, og så har omgivelsene lært noe av det samme, sier håndballpresidenten.

Skylder på regelverket

Elverums hovedtrener Michael Apelgren satt søndag kveld med en dårlig følelse i kroppen, selv om han fortsatt mener han har sitt på det rene.

- Vi følte vi hadde gjort jobben vår og vunnet kampen. Jeg mener at min jobb som trener er å maksimere våre muligheter for sluttspillet. Problemet er regelverket, sa Apelgren til Dagbladet.

Han syntes det var vanskelig å ta beslutningen, og mener han fort kunne angret på å ikke ha gjort det, dersom han lot spillerne spille som vanlig i kampen mot Lillestrøm.

- Vi kunne kanskje mistet en veldig viktig sluttspillkamp dersom vi ikke hadde gjort dette, sa Apelgren.