Håndballstjerna ble ropt opp som prisvinner. I stedet for å løpe på scena, var han på jakt etter en hjertestarter

Drama på danskenes versjon av Idrettsgallaen.

<strong>VAR PÅ JAKT ETTER HJERTESTARTER:</strong> Danske Casper Mortensen (til høyre) var ikke å se da han ble utropt som vinner av «Årets Jubelscene 2016». I kulissene var det et drama ingen visste om. Her med lagkamerat Mads Mensah Larsen etter gullet i Rio-OL 2016. Foto: AP Photo / Ben Curtis / NTB Scanpix
VAR PÅ JAKT ETTER HJERTESTARTER: Danske Casper Mortensen (til høyre) var ikke å se da han ble utropt som vinner av «Årets Jubelscene 2016». I kulissene var det et drama ingen visste om. Her med lagkamerat Mads Mensah Larsen etter gullet i Rio-OL 2016. Foto: AP Photo / Ben Curtis / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Lørdag ble Stig André Berge den store mannen på årets Idrettsgalla. Bryteren stakk av med flere priser; «Årets forbilde» og «årets navn», samt den gjeveste av dem alle; «Utøvernes pris».

Og mens Idrettsgallaen på Hamar gikk forholdsvis rolig for seg, var det mer dramatikk på danskenes tilsvarende arrangement, «Sport 2016».

Håndball-stjerna Casper Mortensen var en del av gull-laget til det danske herrelaget fra Rio-OL i høst.

Da OL-finalen mot Frankrike var over og seieren var sikret, jublet Mortensen på en så fantastisk måte at han i går ble tildelt prisen for «Årets Jubelscene 2016».

<strong>JUBLET HEMNINGSLØST:</strong> Casper Mortensen klarte ikke akkurat å skjule gleden over å ta OL-gull i Rio i august. Foto: Lukas Schulze / dpa / NTB Scanpix
JUBLET HEMNINGSLØST: Casper Mortensen klarte ikke akkurat å skjule gleden over å ta OL-gull i Rio i august. Foto: Lukas Schulze / dpa / NTB Scanpix Vis mer

Var ikke å se

Men da kameraene fant stolen til Mortensen blant de andre landslagsspillerne, sto den tom. Da gikk lagkamerat Morten Olsen på scena og tok imot prisen for ham.

Da Mortensen endelig kom tilbake til salen, ble han møtt av latter. Grunnen til at kantspilleren ikke var til stede, er ikke like morsom.

- Takk for prisen for årets jubelscene. Under mitt «toalettbesøk» falt en mann om på gulvet med hjertestans, derfor valgte jeg å bli igjen, forklarte Mortensen senere på Twitter.

- Likegyldig

Kantspilleren er til daglig en del av Bundesliga-klubben Hannover-Burgdorf, og er kjæresten til danske TV 2-journalisten Stine Bjerre Jørgensen. Til danske Ekstrabladet forteller Mortensen at kjæresten for to måneder siden måtte gi hjertekompresjoner, men at han selv slapp dette.

- Jeg kom ikke så langt. Jeg løp raskt ut og sørget for at det ble hentet en hjertestarter, sier han til avisa.

Mortensen sto to meter unna da den eldre mannen falt om med hjertestans, og vurderte det som viktigere at han hentet en hjertestarter, enn å løpe opp på scena og ta i mot en pris.

- Morten tok imot prisen for meg, og det var jo fint. Men en sånn pris er jo egentlig likegyldig når det er menneskeliv som står på spill, sier Mortensen til Ekstrabladet.

- Vilt

Håndballstjerna forteller til avisa at mannen ble kjørt på sykehuset. Da hjertestarteren kom fram på toalettet, sto det ifølge Mortensen fire ambulansearbeidere over mannen, og han var ved bevissthet.

- Så sier de takk, fordi jeg reagerte så raskt, men sa «du kan gå inn igjen, for nå har vi kontroll på situasjonen».

Mortensen løp da inn i lokalet igjen, etter at det rant inn med sms-er om at han hadde vunnet en pris. Han forklarer til Ekstrabladet at han følte en blanding av eufori og hele opplevelsen da han løp inn mot scena, og sier det var «vilt».

Dette er hjertestans

Ifølge Felleskatalogen oppstår en hjertestans ved at hjertet plutselig slutter å pumpe blod rundt i kroppen. Den vanligste årsaken er blodpropp i hjertet, men det finnes flere andre årsaker til en hjertestans.

«Pasienten dør hvis ikke hjertet kommer tilbake til normal funksjon igjen. Dersom hjertets normale funksjon blir gjenopprettet i løpet av få minutter, kan pasienten komme seg fullstendig igjen» står det på Felleskatalogens nettsider.

Dersom en person faller om med hjertestans, er det viktig å starte med hjertemassasje - altså kompresjoner.

Slik utfører du hjerte- og lungeredning

«Dersom en hjertestarter er til rådighet, bør den brukes hvis man har lært hvordan» står det på Felleskatalogen.no.

Er det ingen hjertestarter i nærheten, må man starte med hjerte- og lungeredning (HLR).

Da må man først sørge for frie luftveier ved at pasienten ligger helt flatt på hardt underlag, før man bøyer hodet litt bakover. Lytt i maksimalt ti sekunder etter puls, dersom pasienten ikke puster starter man aller først med 30 brystkompresjoner, så to innblåsninger der du klemmer igjen neseborene.

Brystkompresjoner utføres ved at man sitter tett inntil pasienten med strake armer, og trykker midt på brystet. Oftest er det midt mellom brystvortene, ifølge Førstehjelp.info.

Husk at du ikke må komprimere svakere om du merker at ribbein brister.

«Det er aldri farlig under HLR. Det som er farlig er om du ikke presser dypt nok», skriver Førstehjelp.info.

Fortsett med 30 : 2 til ambulansepersonalet tar over eller pasienten våkner til live igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer