Don't play the players

Håndballstjernenes elleville program. Krever endringer

Håndballstjernene reagerer sterkt på det intense kampprogrammet gjennom en sesong. Nå går de sammen i jakten på endringer.

KLARE FOR FINALEHELG: VIpers-spillerne Malin Aune og Marta Tomac. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KLARE FOR FINALEHELG: VIpers-spillerne Malin Aune og Marta Tomac. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
  • Vipers - Györ i Champions League-semifinale klokka 15.15 på Viasat 4

Lørdag er Vipers for første gang i håndballens «Final Four», der det skal spilles om en Champions League-finale lørdag. Den kommer som et høydepunkt etter en lang sesong.

Både under EM, og seinere gjennom kampanjen «Don't play the players», har totalbelastningen på håndballeliten og risikoen for skader som følger, vært tema. Under VM i Danmark spilte for eksempel håndballgutta 10 kamper på 17 dager.

Györ-trener Gábor Danyi sier til Dagbladet at Nora Mørk, som har vært ute i godt og vel et år med en kneskade, er «nesten helt klar» og kommer trolig til å spille i semifinalen. Veronica Kristiansen bekrefter overfor Dagbladet at hun spiller til tross for kjenning med en skade.

Spiller gjør også Vipers-spiller Marta Tomac, som gjorde comeback i fjor etter å ha vært ute i lang tid med korsbåndsskade.

- Kneet er, bank i bordet, bra. Jeg har ikke tenkt så mye på det, og gjort ting som normalt. Det er veldig, veldig deilig. Nå satser jeg på at det holder livet ut, flirer Tomac overfor Dagbladet.

Ellevilt program

Siden første september har Vipers spilt 22 seriekamper. Inni her kommer i tillegg Champions League-gruppespill og -utslagsrunder. I desember gikk flere av spillerne et EM tettpakket av kamper.

Vipers er i tillegg til helgas kamper i seriesluttspillet, som hvis alt går bra, er ferdig 21. mai. 25. mai skal flere av spillerne på landslagssamling - før det i juni endelig blir noen uker fri før et nytt kjør starter.

- Jeg har ikke anelse om hvor mange kamper jeg har spilt denne sesongen. Men vi har en veldig flink trener som er veldig på at vi ikke skal brukes unyttig og unødvendig. Jeg synes det er viktig å ta tak der man kan. Vi er jo her for å spille håndball, og får ikke gjort så mye annet enn å gjøre jobben vår. Det er vanskelig for oss å si nei, sier Tomac til Dagbladet.

Vipers-trener Ole Gustad Gjekstad er blant dem som reagerer på det intense kampoppsettet.

- Det er ekstremt, og vi må ta denne debatten på alvor. Vi trenger noen politiske beslutninger for å ikke gjøre livet alt for tøft for toppspillerne. Det tror jeg er helt avgjørende, sier Gjekstad til Dagbladet.

KRITISK: Ole Gustad Gjekstad. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Ole Gustad Gjekstad. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Spiller med skade

I Vipers er de opptatte av å ta vare på spillerne.

- Vi har en frisk tropp etter en lang sesong, det er bra. Men samtidig er det noen som trenger pleie i sommer. Kampoppsettet er ekstremt. Neste sesong blir verre. Da forsvinner hele sommeren til OL-forberedelser og OL, sier Gjekstad.

GYÖR-STJERNE: Nycke Groot. Foto: Marthe Ihle/Dagbladet
GYÖR-STJERNE: Nycke Groot. Foto: Marthe Ihle/Dagbladet Vis mer

Györ-stjerna Nycke Groot sier til Dagbladet at det må komme en endring.

- Jeg støtter den kampanjen. Jeg synes det må komme en endring så fort som mulig for spillernes del, det er for mye belastning. Jeg håper alle tar mer vare på seg selv, både klubb og spillere. Det er rimelig tøft.

Lagvenninna Veronica Kristiansen sliter med en betennelse i bruskforbindelsen i bekkenet, og har spilt med smerter i lang tid. Hun sier til Dagbladet at hun føler at hun har skaden «under kontroll», men etter denne helga, skal hun endelig gjøre noe med det.

- Man sier at man må være ute i tre måneder for å bli helt frisk. Det er vanskelig å finne en pause til å bli helt frisk med det programmet vi har. Når sesongen begynner å bli ferdig og det er ferie, så er det den eneste muligheten. I år er det i alle fall det, neste år er det et OL jeg vil satse alt på, sier Kristiansen til Dagbladet.

Oppropet

- Med det programmet, er du noen gang redd for å miste kontrollen over skaden?

- Jeg hadde vært det hvis jeg ikke hadde hatt mulighet til å ta den pausen nå, sier Kristiansen.

SPILLER MED SKADE: Veronica Kristiansen. Foto: Marthe Ihle/Dagbladet
SPILLER MED SKADE: Veronica Kristiansen. Foto: Marthe Ihle/Dagbladet Vis mer

Det var for en drøy måned siden at Den europeiske håndballspillerforeningen (EHPU) sendte et åpent brev til Det internasjonale og europeiske håndballforbundet med et krav om endringer.

I spissen av kampanjen sto blant andre Stine Bredal Oftedal, Sander Sagosen og Nora Mørk.

«Den infernalske intensiteten og hyppigheten av kamper, som tilsynelatende er akseptert for å få større medieoppmerksomhet av sporten vår, skaper frykt hos oss spillere. Den bringer ikke noen form for positiv utvikling når det gjelder spillernes helse og framtid», heter det i brevet.

Håndballspillerne oppfordrer de to forbundene, Det internasjonale håndballforbundet (IHF) og De europeiske forbundet (EHF), til å møte spillernes representanter i forbindelse med finalen i mesterligaen for menn i begynnelsen av juni.