Håndball-VM

Hånes i Danmark: - Hysterisk

Reaksjonene hagler mot særnorske smittetiltak under VM.

REGJERENDE MESTERE: Thorir Hergeirsson med den norske VM-troppen i ryggen i Stavanger-sola. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
REGJERENDE MESTERE: Thorir Hergeirsson med den norske VM-troppen i ryggen i Stavanger-sola. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): Det var i oktober at VG skrev at håndballjentene har fått selfieforbud under VM på hjemmebane.

Årets mesterskap er det første siden coronapandemien hvor det ikke er pålagte smitteverntiltak fra arrangøren.

Formålet er å unngå influensa og virussykdommer i den norske troppen. Spillerne får ha nærkontakt med nærmeste familie, men skal holde avstand til supportere og andre.

Dette skapte flere umiddelbare reaksjoner i Norge, og blusset onsdag opp igjen da danske TV 2 slo dette opp. Kanalens ekspert Bent Nyegaard, som er tidligere toppspiller, håner det norske tiltaket.

- Sett utenfra virker det hysterisk. Det blir litt for mye for meg. Nå kan man endelig gjøre noe for fansen etter flere år med corona, og så skal man distansere seg fra dem, sier han til TV 2 Danmark.

MÅL: Stine Bredal Oftedal har bestemt seg for å ta en pause fra håndballivet etter OL i Paris neste sommer. Men for tiden herjer hun fortsatt på banen - både for klubb og landslag. Video: Pluto TV, EHFCL, Myhrvold Simensen/Skingen/Dagbladet Vis mer

Det danske laget har ikke samme regler.

- Vi har ikke tenkt i disse baner, og det er helt bevisst. Ville det vært optimalt med tanke på prestasjonen? Ja, det ville det nok. Men i et VM på hjemmebane skal vi også gi tilbake til dansk håndball og supporterne, sier Danmark-trener Jesper Jensen til BT.

- Jeg tror det er noe med det å være et helt menneske og ha frihet. Vi har vist under corona at vi tar ansvar og oppfører oss profesjonelt rundt hvem vi er sammen med, sier Danmarks Kathrine Heindahl til kanalen.

Dagbladet snakket med Viaplay-ekspert Ole Erevik i forkant av mesterskapet om Hergeirssons grep. Erevik forstår tanken om å minimere smittefaren, men …

- Et norsk lag på hjemmebane i mesterskap hadde vært bedre tjent med å ikke distansere seg på den måten. Det er ikke sånn at det koker over av interesse for håndball i Norge i periodene det ikke er mesterskap. Den risikoen man hadde tatt tror jeg ville lønnet seg i det lange løp, mener Erevik.

Dagbladet konfronterte Hergeirsson med kritikken torsdag morgen.

- Det er et overdrevet fokus, det er typisk i mediasak. Vi har kontakt med fansen, men holder litt avstand, svarer Norge-sjefen.

Norge vant åpningskampen mot Grønland overlegent onsdag kveld. Fredag venter Østerrike som selv vant sin første kamp mot Sør-Korea, i en kamp de avgjorde i siste sekund på et straffekast.