Hånes

Cristiano Ronaldo (37) feiret som om han hadde scoret for Portugal. Men ballen var aldri borti ham, og 1-0 -scoringen ble kreditert Bruno Fernandes. Portugal sikret avansement til åttedelsfinalen med 2-0.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

JUBLET SOM EN VILLMANN: Cristiano Ronaldo mente han hadde scoret. Foto: NTB
JUBLET SOM EN VILLMANN: Cristiano Ronaldo mente han hadde scoret. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Portugal - Uruguay 2-0 (0-0)

DOHA (Dagbladet): - Uansett om han var borti ballen eller ikke, så kommer Ronaldo til å kreve målet, meldte den engelske TV-kanalen ITV på Twitter etter 1-0-målet.

- Til tross for feiringen hans, så det ikke ut som om han var borti ballen, rapporterte Sky Sports Melissa Reddy.

- Brylkremen var trolig borti ballen, fleipet Åge Hareide i NRK-studio.

På sosiale medier tok det fyr: Ronaldo prøvde å stjele et mål han aldri skulle ha, lød omkvedet.

- Kvinner faker orgasmer. Ronaldo faket en scoring, skriver en Twitter-bruker.

TV-bilder fanget også opp Ronaldo selv etter kampen, som tydelig signaliserte at han mener det var hans mål.

Han tar seg til hodet, for å vise en heade-bevegelse. Det var ikke til å ta feil av hva han mente.

- Ronaldo protesterer fortsatt for at målet skal gis ham. Jesus Kristus, skriver en Twitter-bruker og legger ved TV-bildene fra etter kampen.

Portugal sikret uansett avansement til åttedelsfinalen med det som endte med 2-0-seier. Bruno Fernandes økte til 2-0 på straffe rett før slutt.

Også i omtalen av den situasjonen på Twitter, kommer Ronaldo litt dårlig ut. Bilder viser nemlig 37-åringen med et noe merkverdig ansiktsuttrykk når dommeren tildeler Portugal straffe.

På dette tidspunktet hadde Ronaldo nemlig akkurat blitt byttet ut. Han er vanligvis Portugals faste straffespark-eksekutør. En scoring ville ha sendt ham alene på topp over tidenes mestscorende porugisere i VM - foran Eusebio. Utallige Twitter-brukere mer enn spekulerer i at Ronaldo så ut som han hadde dette i tankene da laget hans fikk straffe,

GLADE GUTTER: Cristiano Ronaldo og Bruno Fernandes feirer 1-0-scoringen. Foto: NTB
GLADE GUTTER: Cristiano Ronaldo og Bruno Fernandes feirer 1-0-scoringen. Foto: NTB Vis mer

Det ble en underholdende kveld i Doha. Ronaldo var tent fra start, og igjen var han rørt da nasjonalsangen ble spilt.

Da dommeren blåste i fløyta, var det tydelig at han ville vise vei.

Portugal hadde spillet, men Uruguay hadde den største sjansen i første omgang.

Tottenham-spiller Rodrigo Bentancur tok med seg ballen fra midtsirkelen og lyktes med å ta seg forbi hele Portugal-forsvaret. Men keeper Diogo Costa reddet mesterlig.

Portugal fikk ikke angrepsspillet til å flyte i starten.

- Ronaldo har vært med i kampen, men er ikke der Portugal ønsker ham, rapporterte Sky Sports Adam Bate i pausen.

DRAMA: En tilskuer stormet banen med et regnbueflagg. Foto: NTB
DRAMA: En tilskuer stormet banen med et regnbueflagg. Foto: NTB Vis mer

I starten av andre omgang skjedde det mye.

Først løp en tilskuer ut på banen med et regnbueflagg. På T-skjorta hadde han et budskap foran og bak:

«Respekt for iranske kvinner» og «Redd Ukraina».

Banestormeren hadde retning Ronaldo, men ble raskt satt ut av spill.

STOPPET: Banestromeren blir stoppet av vaktene. Foto: NTB
STOPPET: Banestromeren blir stoppet av vaktene. Foto: NTB Vis mer

Rett etterpå scoret Portugal.

Et innlegg fra Bruno Fernandes til Ronaldo gikk direkte i mål. Ronaldo steg til værs og var tilsynelatende borti ballen. I alle fall jublet han som en villmann, med Fernandes ble kreditert scoringen.

Manchester United-spilleren sørget også for mål på straffespark rett før slutt. Uruguay ble dømt for hands. De kan fortsatt gå videre med seier over Ghana i siste runde.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer