TABBET SEG UT: Magnus Carlsen tapte partiet i 2009 mot russiske Alexandra Kosteniuk. Carlsen svarte med å gå rett fra bordet - og tabben ble lagt ut i sakte film på Youtube av den russiske spilleren. Skjermdump: Youtube
TABBET SEG UT: Magnus Carlsen tapte partiet i 2009 mot russiske Alexandra Kosteniuk. Carlsen svarte med å gå rett fra bordet - og tabben ble lagt ut i sakte film på Youtube av den russiske spilleren. Skjermdump: YoutubeVis mer

Hånet Carlsen med Youtube-tabbe. Nå ønsker sjakkdronninga ham lykke til

Nordmannen stormet fra sjakkbrettet.

(Dagbladet): Russiske Alexandra Kosteniuk (29), med kallenavnet sjakkdronninga, er ranket som den 13. beste kvinnelig sjakkspilleren i verden og er nummer 812 hos det internasjonale sjakkforbundet FIDE.

29-åringen følger VM tett, men velger en diplomatisk tone under mesterskapet.

- Dette er en viktig og spennende kamp som hele verden følger med på. Måtte den beste spilleren vinne, sier Kosteniuk til Dagbladet.

Kosteniuk la ut et kontroversielt Youtube-klipp i 2009 etter en seier mot Magnus Carlsen i lynsjakk. Seieren kom på meget spesielt vis.

Tabbe i sakte film Carlsen tapte etter at han berørte en brikke og flyttet en annen. Tabben ble påpeket av Kosteniuk umiddelbart og Carlsen reiste seg raskt og gikk fra bordet.

Etter seieren for fire år siden la hun ut en åtte minutter lang Youtube-video av seierspartiet - og viser i sakte film den store tabben.

LYKKE TIL: Alexandra Kosteniuk vil verken heie på Carlsen eller Anand i VM.

FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet
LYKKE TIL: Alexandra Kosteniuk vil verken heie på Carlsen eller Anand i VM. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet Vis mer

Fire år senere ønsker den russiske 29-åringen både Carlsen og Anand lykke til i VM - men hun ønsker ikke snakke om det gamle klippet.

Kosteniuk fortalte til Dagbladet i 2010 at hun ikke la ut videoen for å skryte.

- Jeg la ikke ut videoen for å hovere over seieren, eller vise verden at jeg vant. Det var kun fordi jeg ønsket å vise intensiteten og anspenheten i spillet, og for å vise fansen hvordan kampen gikk, sa hun til Dagbladet.

Over 200 000 har sett klippet på nettstedet.

Modell og sjakkspiller Kosteniuk nådde finalen i kvinnenes VM som 17-åringen og er også kjent for sin modellkarriere. Hun har prydet magasiner som Vogue og Elle. Tidlig tok hun kallenavnet sjakkdronninga som også hennes egen hjemmeside chessqueen.com bærer preg av.

Magnus Carlsen møter Vishy Anand i sjakk-VM klokka 10.30 i dag - og nordmannen har storspilt i de siste partiene i VM.

Følg partiet direkte i Dagbladets sjakkstudio med stormester Einar Gausel.

PS: Youtube-klippet til Kosteniuk kan du se i sin helhet her. Tabben skjer rundt 6:30 ut i videoen.