Hånet Northug: - Siste gang

Calle Halfvarsson forsøkte å psyke ut Even Northug (27) med et stunt under kvartfinalen av fredagens sprint.

I FORM: Calle Halfvarsson laget show både på og utenfor løypa fredag. Foto: NTB
I FORM: Calle Halfvarsson laget show både på og utenfor løypa fredag. Foto: NTB Vis mer
Publisert

RUKA (Dagbladet): Det norske sprintlaget var i en egen klasse i verdenscupåpningen. Johannes Høsflot Klæbo, Even Northug, Pål Golberg og Erik Valnes sikret de fire første plassene i den klassiske sprinten.

Men før nordmennene laget hakkemat av rivalene, var det en gammel kjenning som utfordret dem.

Navnet er Calle Halfvarsson.

Svensk stunt

I kvartfinalen følte den svenske 33-åringen seg pigg. Han var først inn på oppløpet, foran Even Northug.

Det å være foran en Northug er sjelden vare for den svenske skiløperen, så han bøy opp til dans og sendte et klart signal til Even, lillebroren til Halfvarssons tidligere erkerival Petter Northug.

Fra målområdet så Dagbladet at Halfvarsson forsøkte å terge med å bøye seg ned, strekke litt på ryggen og snu seg i retning Northug.

LEKTE SEG: Calle Halfvarsson var råsterk under kvartfinalen fredag. Han passet på å sende en klar beskjed til Even Northug. Foto: Terje Pedersen / NTB
LEKTE SEG: Calle Halfvarsson var råsterk under kvartfinalen fredag. Han passet på å sende en klar beskjed til Even Northug. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

I målområdet kom det også et blikk i retning den unge rivalen. 33-åringen gjorde alt han kunne for å vise hvor lett han vant kvartfinalen.

Helt bevisst, sier svensken selv til Dagbladet.

- Det var meningen å si ifra etter kvartfinalen. Når det gikk så bra så ville jeg vise meg fram. Jeg hadde bra kontroll, og da tenkte jeg at Northug kom til å slite med å slå meg. Jeg ville få fram at det ikke kom til å bli lett, sier Halfvarsson og flirer godt.

- Hvordan tok Northug det?

- Jeg tror ikke han reagerer noe på det. Petter reagerte mer i sin tid.

TØFFE DUELLER: Calle Halfvarsson og Petter Northug kriget i og utenfor løypa i en årrekke. Her fra VM i Falun i 2015. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TØFFE DUELLER: Calle Halfvarsson og Petter Northug kriget i og utenfor løypa i en årrekke. Her fra VM i Falun i 2015. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Klart svar

Even Northug var rørt etter sin første individuelle pallplass i verdenscuphistorien.

- Jeg har ventet på denne dagen. Det betyr mye. Jeg har lagt ned en bra innsats. Det er mange rundt meg som skal ha en stor ære for at jeg står her i dag, sier han til Dagbladet.

Minstebror Northug ler godt av Halfvarssons stunt i kvartfinalen:

- Hvis Calle skulle få en seier i dag, så var det i kvartfinalen. Han brukte opp alle kreftene der. Da han snudde seg der, så tenkte jeg: «Denne skal du få, for det er siste gang du slår meg i dag.»

Det fikk han også helt rett i.

- Hva syns du om stuntet?

- Vanlige folk sier at ingen vet hvor haren hopper, mens vi sier at ingen vet hvor Calle hopper. Jeg syns det er artig med Calle. Han er en type vi trenger i langrennssirkuset. Han har det litt i kjeften, og det liker jeg.

RUKA: Petter Northug har vært ute av verdenscup-gamet lenge, men viser at han fortsatt er engasjert under sprinten i Ruka. Vis mer

Klæbo-støtte

Det støtter også Johannes Høsflot Klæbo, som viste klasse og tok en overbevisende seier fredag.

- Det smaker ekstra deilig etter de siste månedene. Det har vært slitsomt og kjedelig, sier Klæbo, som ikke heeelt ville friskmelde seg, selv om han påpekte at når «man tåler en klassisk sprint i Ruka, så tåler man mye.»

- Hva sier du om Halfvarssons kvartfinale-stunt?

- Jeg syns det er artig å ha en svenske i finale. Jeg så at han løp fort opp bakken i kvartfinalen, og så var han ikke like rapp i finalen. Det blir spennende å se ham på distanse i helga.

JUBELDAG: De norske jentene slår tilbake etter måneder med kritikk, Kristine Stavås Skistad imponerer svenskene og Petter Northug sparte ikke på noe da Even Northug dundret inn til 2. plass på sprinten. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Det støtter Erik Valnes, som tok en godkjent fjerdeplass etter ei drøy uke hvor kroppen ikke har svart som han ville:

- At Halfvarsson får en Northug å krangle med er bare bra. Det er artig å se at han er i form, Vi trenger litt kniving, og Calle er en attraksjon ute her. Han er en løs kanon på dekk, sier Valnes.

Halfvarsson selv gleder seg til resten av sesongen:

- Det svarer bra, og når jeg treffer teknisk går det fort, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer