Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hanevold: - Sundby hadde IKKE hatt beste langrennstid i skiskyting

Men Tarjei Bø er uenig med skiskytterlegenden.

BEST: Martin Johnsrud Sundby har vært verdens beste langrennsløper denne sesongen, men Halvard Hanevold tror likevel ikke at han hadde hatt best langrennstid i skiskyting.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEST: Martin Johnsrud Sundby har vært verdens beste langrennsløper denne sesongen, men Halvard Hanevold tror likevel ikke at han hadde hatt best langrennstid i skiskyting. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Både Ole Einar Bjørndalen og Ronny Hafsås har vunnet verdenscupseire i langrenn, mens Lars Berger tok individuelt VM-gull i langrenn i Sapporo i 2007.

Spesielt Bjørndalen og Berger representerte en storhetstid for skiskytterne, hvor de slo de beste langrennsløperne i duell. Slik er det ikke lenger, noe Dagbladet forklarte og analyserte i denne saken.

Når skiskytter-VM i Holmenkollen straks skytes i gang, er det uten langrennsenere som kan vinne med to-tre strafferunder, slik både Bjørndalen og Berger gjorde. Nå må det skytes raskt og feilfritt i enda sterkere grad enn tidligere.

For skiskyttersporten har endret seg.

- Ole Einar og Lars lå langt fremme i utviklingen av skøyting. Du kan si det var litt naturstridig at de slo langrennsløperne, ettersom skiskyttere trener mot å bli best mulig skiskyttere og ikke langrennsløpere, sier Tarjei Bø til Dagbladet.

- Samtidig kunne man prioritere langrennstreningen enda hardere før. Det er bare å se på resultatlista. Før kunne man vinne med tre strafferunder. Nå er kravet til rask og feilfri skyting viktigere. Derfor må man trene mer på skytingen, mener stryningen.

Hanevolds overraskende analyse Samtidig går skiskytterne på en annen måte enn langrennsløperne. De går med gevær på ryggen og i en konkurranseform med intervaller. Det fordrer andre ferdigheter og en annen type trening.

Derfor var det naturstridig at Bjørndalen, Berger og Hafsås slo verdenseliten, hvilket de likevel klarte med en revolusjonerende treningsmetode som langrennsløperne har tatt etter.

Og derfor tror ikke Halvard Hanevold at langrennseneren Martin Johnsrud Sundby ville hatt beste langrennstid i skiskyting.

- Nei, jeg tror ikke Sundby hadde hatt beste langrennstid i skiskyting, altså selv om vi stryker skytetid og strafferunder. Å gå med gevær er annerledes og krever trening. I tillegg er skiskytterløpene på en annen måte enn langrenn. Man går i intervaller med pauser for hver skyting. Det er noe som må trenes på. Derfor tror jeg skiskytterne er best der, mens langrennsløperne er best i deres løp, mener Hanevold.

- Når det er sagt, er Sundby såpass rå at han hadde nok hatt en av de aller beste langrennstidene også i skiskyting. Det tviler jeg ikke på, legger Hanevold til.

Delte meninger Skiskytterstjernen Tarjei Bø, som har vært en av de aller raskeste i sporet denne sesongen, er ikke helt enig i Hanevolds analyse.

- Med den formen som Martin har nå, tror jeg han hadde klart å få beste langrennstid i skiskyting. Ja, det er litt annerledes enn å gå et langrenn, men Martin er så solid trent at jeg tror han hadde klart overgangen bra, forteller Bø, før han legger humoristisk til:

- Men jeg hadde holdt meg langt unna standplass om han hadde skutt, sier Bø.

Lars Berger er delvis enig med Hanevold.

- Ja, det er noe annet å gå skiskytterrenn. Derfor tror jeg langrennsløperne ville slitt litt, men Sundby hadde garantert hatt en av de aller beste langrennstidene, kanskje til og med best, sier Berger til Dagbladet.

Langrennslandslagets landslagssjef Vidar Løfshus tror Hanevold har et poeng.

- Det kan godt hende at Hanevold har rett i det. Jeg tror ikke Sundby hadde gått raskere enn de beste skiskytterne første gang han går med gevær. Han trener riktignok litt med vekter, som den eneste, men det vil likevel være uvant for løpere som blir satt ut av bare det å å gå med sekk i Birken. Det gjør noe med bevegelsesmønsteret. I tillegg er løypene annerledes, og noe skiskytterne trener mer spesifikt mot, sier Løfshus til Dagbladet.

ANALYSE: Halvard Hanevolds analyse av langrenn kontra skiskyting overrasker mange. Foto: Heiko Junge / Scanpix
ANALYSE: Halvard Hanevolds analyse av langrenn kontra skiskyting overrasker mange. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer