Hanevold bisettes: - Et naturlig samlingspunkt

Venner og familie tar sitt siste farvel med den tidligere skiskytteren.

MINNES: Slik minnes Ole Einar Bjørndalen tidligere skiskytter-kollega Halvard Hanevold. Reporter: Marte N. Helseth. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ASKER/OSLO (Dagbladet): Halvard Hanevold, en av Norges mest folkekjære idrettsutøvere de siste 30 årene ble bisatt fra Asker kirke idag.

På en flott og solrik høstdag ble han bisatt fra en fullsatt kirke på hjemstedet.

En rekke av skiskytteridrettens største navn var kommet for å ta sine farvel med sin gamle konkurrent og lagkamerat. Blant dem var Ole Einar Bjørndalen, Liv Grete Skjelbreid og Lars Berger.

- Jeg har alt å takke Halvard for. Han var den eldste i laget og et naturlig samlingspunkt. Jeg kan takke ham for det siste OL-gullet, det hadde han en viktig rolle i, forteller Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

- Han var eldst, han var ærlig, han var en smart mann. En naturlig lagkaptein på landslaget, fortsettter Bjørndalen.

- Ga meg trygghet

Lars Berger var med og bar kisten til Hanevold. De to var ofte romkamerater på landslagets reiser og var nære venner.

- Halvard og jeg hadde et helt spesielt forhold. Det er bare gode ting å si om Halvard. Han skapte munterhet rundt seg, sier en svært beveget Berger til Dagbladet etter bisettelsen.

BAR KISTA: Ole Einar Bjørndalen og Lars Berger var med og bar ut kista etter bisettelsen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
BAR KISTA: Ole Einar Bjørndalen og Lars Berger var med og bar ut kista etter bisettelsen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Egil Gjelland var også lagkamerat av Hanevold gjennom mange sesonger på slutten av 90-tallet og utover 2000-tallet. Han har bare gode minner fra tiden med lagkameraten.

- Halvard var hardtarbeidende, grundig og gjennomtenkt i alt han foretok seg. Han hadde alltid en plan A og en backup-plan om det viste seg å bli nødvendig. Han var alltid forberedt, uansett. Jeg kan ikke trekke fram det beste minnet, for det er bare gode minner med Halvard, det finnes ingen dårlige minner.

- Han var en enormt god forhandler og en helt naturlig lagkaptein, han jobbet like mye for fellesskapet som for seg selv. Etter Halvard begynte på tv og jeg ble trener gikk vi alltid en time på ski sammen før renn. Det ble alltid en munter time, mimrer Gjelland.

Også Liv Grete Skjelbreid hadde mye kontakt med Hanevold, både gjennom årene på landslaget og i tiden etter karrieren var slutt da begge jobbet for NRK.

- Han ga meg den tryggheten jeg trengte. Jeg har både vært på landslaget og vært heldig med å få jobbet med ham i mange år etter vi la opp. Jeg la opp før ham, men hadde fortsatt kontakt med miljøet. Jeg hadde tett kontakt med Halvard hver eneste vinter siden 1995.

- Han strakk alltid ut en hjelpende hånd og var rett og slett en trygghet, sier Skjelbreid.

En annen kollega i NRK var Ole Kristian Stoltenberg. Kommentatoren hadde også en fortid som skiskytter og har gode minner fra ungdommen da han konkurrerte mot Hanevold.

- Jeg husker jeg prøvde å henge meg på Halvard da vi var aktive skiskyttere begge to, men det var ikke mulig å holde hans nivå når det gjaldt grundighet. Jeg hadde ikke sjanse til å kjøpe så mange ruller gaffateip som han gjorde. I bakkene gikk Halvard bredt, og da mener jeg bredt. Jeg forsøkte å gjøre det samme, men hadde ikke muligheten til å gå så bredt som Halvard.

- Forrige vinter fikk jeg gleden med å jobbe med ham på tv. Det var en gjennomført nytelse, sier Stoltenberg.

Bisettelsen

Dag Håland var forrettende prest under seremonien.

Den første minnetalen ble holdt av Hanevolds søster, Anne Kristine. Blant de andre som holdt minnetale var tidligere landslagstrener Audun Svartdal, toppidrettssjef ved Olympatoppen Tore Øvrebø , skiskytterpresident Arne Horten, samt Alf Koksvik og Tore Bøygard fra det internasjonale skiskytterforbundet IBU.

Skuespiller Trond Espen Seim leste diktet «Jag gråter» av UIf Lundell. Hanevolds favorittsang som han hørte på før OL-renn, «Nocturne» av Rolf Løvland, ble også fremført.

Også «Morgenstemning» av Edvard Grieg, som ble brukt som motivasjon før OL-renn av Hanevold, var blant de musikalske innslagene, sammen med «Amazing Grace».

- Hans bortgang er et enormt tap og vi vil alltid savne ham, skriver familien i dødsannonsen.

DØD: Tidligere skiskytter Halvard Hanevold er død. Han døde i sitt hjem på Borgen i Asker tirsdag morgen. Klipp: Madeleine Liereng. Foto: Pedersen, Lillegård, Langsem og Folvik / Dagbladet og NTB Scanpix Vis mer

Begivenhetsrik karriere

Halvard Hanevold tok blant annet tre OL-gull - ett individuelt - og fem VM-gull (ett individuelt) gjennom karrieren. Han vant også ni ganger i verdenscupen.

Hele 432 ganger gikk han verdenscuprenn i en karriere som strakk seg over nesten 20 år, 80 ganger var han på pallen og ni ganger sto han øverst.

Hanevold deltok i fem OL, og fikk med seg 22 OL- og VM-medaljer, hvor det største høydepunktet var gullet på 20 kilometer i Nagano i 1998. I hans siste sesong var han med og tok OL-gull i stafett sammen med Ole Einar Bjørndalen, Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen.

Etter at han la opp som skiskytter i 2010, har han blant annet vært trofast ekspertkommentator i NRK. Han har også reist rundt og holdt foredrag.

Han etterlater seg kone og to barn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer