Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hanevolds overraskende vurdering: - Kanskje like greit at de har mislyktes

Tror Fourcade kan bli tappet for energi av suksessen.

STANG UT: Det har blitt mye stang ut for de norske skiskytterne denne sesongen. Ekspertene tror det kan være en fordel inn mot VM på hjemmebane.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STANG UT: Det har blitt mye stang ut for de norske skiskytterne denne sesongen. Ekspertene tror det kan være en fordel inn mot VM på hjemmebane. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Skiskytter-VM i Holmenkollen innledes om 48 dager. Forventningene til vinterens store høydepunkt er store, men hittil denne sesongen har det bare blitt to norske verdenscupseire totalt.

Overraskende nok har 41-åringen Ole Einar Bjørndalen de beste resultatene. Derfor kom han best ut da Dagbladet trillet terninger på de norske skiskytterne.

Bjørndalens tidligere landslagskollega, skiskytterlegenden Halvard Hanevold, tror likevel det kan være positivt at seirene har vært få.

- Jeg synes det ser lovende ut på herresiden. De har ikke fått ut alt, men er hele tiden oppe i teten og viser høy kapasitet. Samtidig har de fortsatt en jobb å gjøre inn mot VM, sier Halvard Hanevold til Dagbladet.

- Skiskyttergutta har ofte vært i gode posisjoner, men det har blitt mye nesten. Det er kanskje like greit at de har mislyktes noen ganger. Historien viser at den som har vunnet veldig mye i starten av sesongen, ikke får det like bra til VM. Det tapper energi å vinne verdenscupseirer. Det blir mer støy og mindre ro.

- Ikke mye å skryte av 46-åringen fra Asker utdyper:

- Det er ikke dumt at de har hatt litt stang ut og at forventingene er litt dempet før et VM på hjemmebane. Nå kommer de norske skiskytterne som sultne ulver med et enormt potensial. Da kan de fort slå ut i full blomt. Alt bygger seg opp mot VM, sier Hanevold.

Han får delvis støtte av Liv Grete Skjelbred, som tok to individuelle VM-gull sist gang det var skiskytter-VM i Holmenkollen.

- Sesongen så langt har ikke vært mye å skryte av, men utviklingen er positiv. Det de viste i Ruhpolding i helga var det beste de har vist denne sesongen. Det var et godt steg i riktig retning, sier Liv Grete Skjelbred til Dagbladet.

Hun brukte verdenscuprennene som trening før hun tok to gull i VM i Holmenkollen i 2000.

- VM i Holmenkollen er et stort mål for utlendingene, men ekstra stort for de norske utøverne. Før jeg gikk VM i Kollen, tenkte jeg bare på VM. Verdenscuprennene ble kun brukt som trening inn mot VM. Resultatene betød lite. Det viktige var å vise formutvikling og et toppnivå både i sporet og på standplass som kan være godt nok for gull. For det er toppnivået som gjelder i VM.

Problemet Fourcade Samtidig er det ett stort problem: Verdensener Martin Fourcade.

- Problemet er at de norske herrene ikke har kontroll på Fourcade. Vi vet ikke hvordan formutviklingen hans er. I toppform er han veldig vanskelig å slå. Samtidig har han dårlige dager også, mens Norge har mange å spille på. Herrene har fire gullkandidater. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det blir gull da i løpet av så mange øvelser. Jeg tipper tre gull totalt. Det vil være et kjempebra VM, sier Skjelbreid.

OPTIMIST: Halvard Hanevold er optimist på de norske skiskytternes vegne før VM i Holmenkollen. AP Photo/Mikhail Metzel
OPTIMIST: Halvard Hanevold er optimist på de norske skiskytternes vegne før VM i Holmenkollen. AP Photo/Mikhail Metzel Vis mer

Hun håper de fire norske stjernene, Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø, sammen kan utmanøvrere Fourcade.

- Johannes er enten-eller. Han er helt rå på sitt beste. Da er det ingen som slår ham. Han kan absolutt ta VM-gull. Tarjei har vist god fysisk form, men har vært lit rusten på standplass. Men han er alltid flink til å skjerpe seg til EM. Emil har en vanvittig råskap og er den mest stabile på sitt beste. Ole Einar blir ofte avskrevet, men er jo alltid oppi i toppen. Tiril har hatt en positiv utvikling og er en medaljekandidat. Med full klaff kan hun ta gull.

- Jeg husker at jeg var syk i VM-oppkjøringen og hadde en trøblete oppladning. Men jeg trente mye på det jeg hadde slitt med litt med, stående skyting og det mentale. Da jeg kom til VM var jeg så trygg at det føltes som et helt vanlig renn. Det er viktig å være giret, men ikke for giret, påpeker Skjelbreid.

Positive brødre Brødrene Bø føler at de ligger i rute til mesterskapet.

- Jeg ligger godt an til VM. Det blir nok fullt fokus på enkeltrenn til og med Anterselva, men deretter blir det fullt fokus på VM, sier Johannes Thingnes Bø til Dagbladet.

Det samme tenker storebror.

- Sesongen hittil har vært bra. Stabiliteten har vært god både på ski og skiskytinga, så jeg er optimist. VM er hovedmålet, og det er da jeg skal ha mitt høyeste nivå i løpet av vinteren. Hittil har jeg ingen seirer, så her er det detaljer å forbedre fortsatt, sier Tarjei Bø til Dagbladet.

Før VM på hjemmebane venter fire verdenscuphelger, i Rupholding, Anterselva, Canmore og Presque Isle, hvor siste konkurransedag er 14. februar. De norske skiskytterne har ennå ikke bestemt om de skal konkurrere på det amerikanske kontinentet.

TRENING: Liv Grete Skjelbreid så på alle konkurransene som trening før VM i Holmenkollen i 2000.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TRENING: Liv Grete Skjelbreid så på alle konkurransene som trening før VM i Holmenkollen i 2000. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media