Hangeland: - Var nok flere ledertyper på 90-tallet

Delvis enig i Rekdals kritikk.

SJEF: Brede Hangeland er landslagskaptein, og skulle gjerne hatt flere ledertyper på landslaget. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
SJEF: Brede Hangeland er landslagskaptein, og skulle gjerne hatt flere ledertyper på landslaget. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

HOTEL BRISTOL (Dagbladet): Mandag gikk Vålerenga-trener og tidligere landslagsspiller Kjetil Rekdal ut i Dagbladet og etterlyste flere ledertyper på landslaget.

- Det er en mangel på gærninger, rett og slett. Noen som kan dra ting gjennom. De er for få, sa Rekdal, og fikk også støtte fra Lars Bohinen.

Annen sammensetting i dag En av dem som må kunne sies å være en ledertype på dagens landslag er kaptein Brede Hangeland. I tillegg til å være den spilleren i troppen med flest landskamper, er han også toppscorer for Norge i VM-kvalifiseringen. Han har vært den klare ledestjerna etter at John Arne Riise og John Carew ga seg på landslaget. Hangeland er ikke udelt uenig i Rekdals kritikk.

- I de beste årgangene på 90-tallet var det nok flere typer, spillere som hadde mer rutine og hadde vært med på mer. I dag er det en litt annen sammensetting i laget.

Rogalendingen understreker at man ikke kan knipse og forvandle folk til ledertyper, at det må skje gradvis.

- Vi har en fin blanding, synes jeg. Det er en del her nå som er veldig unge, også har vi noen litt mer rutinerte, inkludert én som kunne vært faren til halve troppen, sier Hangeland, og tenker på Frode Johnsen (39).

Mye lederpotensiale Om ikke 32-åringen ser de helt store ledertypene på landslaget bortsett fra seg selv akkurat nå, mener han det er mange som har potensiale til å bli det i framtida.

- Håvard Nordtveit kan og bør bli en leder, sammen med spillere som Moa (Abdellaoue), (Rune Almenning) Jarstein og Tarik (Elyounoussi). Å være leder handler om å ha rutine. Vi har mange ferskinger, så det blir bedre etter hvert, tror Hangeland.

Flere av disse ferskingene må stå fram de siste fire kampene av VM-kvalifiseringen, skal det bli Brasil-tur på Norge. Fulham-stopper Hangeland er klar på at Norge har skjebnen i sine egne hender, og at det starter med å slå Kypros på fredag.

- Mye skal gå vår vei for at det blir VM-billett, men muligheten er absolutt der. Vi må bare gjøre jobben vår, og vi må legge trykk på Kypros gjennom hele kampen. Det er en kamp som må vinnes.

LEDERE: Kjetil Rekdal jubler for scoring mot Slovenia i EM-kvalifiseringen i 1998 sammen med Henning Berg (t.h) og Ståle Solbakken (t.v). Førstnevnte etterlyste mandag flere gærninger på det norske landslaget anno 2013. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix
LEDERE: Kjetil Rekdal jubler for scoring mot Slovenia i EM-kvalifiseringen i 1998 sammen med Henning Berg (t.h) og Ståle Solbakken (t.v). Førstnevnte etterlyste mandag flere gærninger på det norske landslaget anno 2013. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix Vis mer