TRØBBEL: Brede Hangeland og Norge slet over hele linja mot Blaise Matuidi og Frankrike tirsdag. Nå ber kapteinen om tid. Foto: AFP PHOTO / THOMAS SAMSON / NTB Scanpix
TRØBBEL: Brede Hangeland og Norge slet over hele linja mot Blaise Matuidi og Frankrike tirsdag. Nå ber kapteinen om tid. Foto: AFP PHOTO / THOMAS SAMSON / NTB ScanpixVis mer

Hangeland gir stilskiftet skylda for landslagets stygge statistikk

Klar tale fra kapteinen.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Per-Mathias Høgmo sa på dagens pressetreff at det er han selv som har ansvaret for landslagets svake resultater de siste kampene, ikke spillerne.

Landslagssjefen ba også igjen om mer tid til å øve, noe han understreket at laget gjorde under tirsdagens 0-4-tap for Frankrike i Paris.

Norge står med én seier, to uavgjort og fem tap under Høgmos ledelse, og en målforskjell på 6-17.

Stilskiftet gir trøbbel Landslagskaptein og midtstopper Brede Hangeland tror spesielt forsvarsarbeidet, som har vært Norges kanskje mest kjente varemerke, lider på grunn av Høgmos stilskifte.

- Vi øver på en ny type stil, en ny type å spille fotball på. Vi ønsker å være litt mer slagkraftige offensivt, og da må vi ha med mer folk framover. Hvis man mister ballen framme, så er det enkel matematikk. Hvis du har seks framme, har du fire bak. Hvis du har sju framme, så har du tre bak. Den har vi blitt tatt litt på noen ganger. Noe av det viktigste for oss er å finne balansen mellom angrep og forsvar, sier Hangeland.

Tror på bedring Norge slet over hele linja mot VM-klare franskmenn, men spesielt forsvarsarbeidet fikk kritikk i ettertid.

Håvard Nordtveit, som dannet midtstopperpar med kaptein Brede Hangeland, innrømmer at det er en del å gå på.

- Det fungert stort sett bra. De tingene som ikke fungerte bør være greie å bli kvitt når vi blir mer samspilte.

- Har Høgmo gitt dere signaler om at dere kommer til å bli satset på som midtstopperpar framover?

- Nei. Vi er inne i en testperiode. Hvordan laget skal spiller, og hvem som skal spille får vi se til høsten.

Nordtveit har spilt i en defensiv midtbanerolle for både Borussia Mönchengladbach og Norge de siste årene, men det kan det nå være slutt på.

- Jeg har fått signaler av treneren i Tyskland om at jeg mest sannsynligvis vil bli satset på som midtstopper i Bundesliga neste sesong. Han skal ringe meg om det i løpet av sommeren. Det er jo midtstopper som egentlig er posisjonen min, så jeg håper det blir sånn. Og hvis jeg spiller fast som stopper i Bundesliga, er det gode sjanser for at jeg kan gjøre det for landslaget framover også, sier Nordtveit til Dagbladet.

Relasjonsbygging Ørjan Nyland Haaskjold opererte bak Nordtveit og Hangeland i Paris. Han gjorde en god kamp mot Frankrike til tross for at han måtte plukke fire baller ut av nettet.

Molde-keeperen står til vanlig bak et av Tippeligaens beste forsvar, men mener det er de manglende relasjonene som er grunnen til at landslaget har sluppet inn 17 mål på åtte kamper under Høgmo.

- I Molde har vi spilt sammen lenge, og vi vet hvor vi har hverandre. Sånn er det ikke her. Nå er vi inne i en periode med mye testing, og da vil ikke alle deler av spillet sitt med en gang, sier sisteskansen til Dagbladet.

Nyland er blitt vist tillit av Per-Mathias Høgmo, men vil ikke kalle seg Norges nummer én helt ennå.

- Jeg gjør mitt beste hver kamp, og så får vi se, sier han.

• Norge spiller mot Russland på Ullevaal kl. 16 på lørdag.

MIDTSTOPPER: Håvard Nordtveit (t.v.) spilte midtstopper mot Frankrike. Det kan det bli mer av framover. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB Scanpix
MIDTSTOPPER: Håvard Nordtveit (t.v.) spilte midtstopper mot Frankrike. Det kan det bli mer av framover. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB Scanpix Vis mer