Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hangeland satser mot EM, selv om han mener Norge har sakket akterut

I år er bare Færøyene dårligere av de nordiske landslagene.

20131012.
 MARIBOR Slovenia, Brede Hangeland og Det norske landslaget i fotball på veg hjem fra etter 3-0-tapet for Slovenia i VM-kvalifiseringen.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
20131012. MARIBOR Slovenia, Brede Hangeland og Det norske landslaget i fotball på veg hjem fra etter 3-0-tapet for Slovenia i VM-kvalifiseringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

MARIBOR (Dagbladet): Det er fem selvstendige stater i Norden. I 2013 har Norge hatt det klart dårligste landslaget av dem alle.

Sverige har vært best av de nordiske nasjonene i landslagsåret 2013. Deretter følger Island, Finland og Danmark. De tre første nasjonene har hatt et godt år resultatmessig. Også Danmark har vunnet flere kamper enn de har tapt.

Det har ikke Norge, som har 2013-resultater som er langt unna å måle seg med naboene.

Norske optimister kan muligens finne trøst i å ta med Færøyene i Norden-oppstillingen. Verdens 182. beste fotballandslag har spilt én uavgjort, og tapt sju, i 2013.

De slår vi.

Kan falle bak Island På tirsdag kommer Island til Ullevaal. Da gruppene til VM-kvalifiseringen ble trukket sommeren 2011, var mannskapet fra sagaøya bunnrangert, mens Norge var førsteseedet. Dette baserte seg på plasseringene på Fifa-rankingen. Island var den gang nummer 121 i verden. Norge nummer 12. Hvis islendingene tar poeng på Ullevaal, betyr det at differansen på 109 plasser er spist opp på to år:

Da vil landet, som har langt færre innbyggere enn Oslo by, for første gang i historien passere Norge på Fifa-rankingen.

- Jeg bryr meg ikke så veldig mye om akkurat dét, sier Brede Hangeland.

- Men det forteller jo hvor små forskjeller det er i internasjonal fotball. Jeg har ikke opplevd noen av disse kampene i gruppa som lette, og ingen har vært umulig å vinne heller, fastslår landslagskapteinen.

Vil spille på prestisjen Kampen i Oslo på tirsdag kan bli en av de største kveldene i islandsk fotballhistorie. Vinner Island, er landet klart for playoff i november.

UNDER PARI: Det er fem selvstendige stater i Norden. I 2013 har Norge hatt det klart dårligste landslaget av dem alle. Foto: REUTERS/Srdjan Zivulovic
UNDER PARI: Det er fem selvstendige stater i Norden. I 2013 har Norge hatt det klart dårligste landslaget av dem alle. Foto: REUTERS/Srdjan Zivulovic Vis mer

- Selv om vi er mest opptatt av å fortsette jobben med å utvikle spillergruppa, så ligger det mye prestisje i å slå Island hjemme. Det er et nabooppgjør, sier Per-Mathias Høgmo til Dagbladet.

- Kommer du til å spille på den prestisjen overfor spillerne?

- Ja.

- For meg spiller det ingen spesielt stor rolle at de er naboer, sier kaptein Hangeland, og legger til:

- Du vil prestere best mulig på landslaget uansett, for det er så få kamper. Du trenger ikke ekstra motivasjon i form av naboskap. Men joda, hvis en tenker tilbake til bortekampen (Norge tapte 0-2), så har vi jo noe å revansjere.

... og møte god motstand På de siste 17 kvalifiseringskampene Norge har spilt for å komme seg til VM-sluttspill, er bare Makedonia, Skottland, Kypros og Slovenia blitt slått.
Den neste kvalifiseringen — den til EM 2016 - starter om 11 måneder, og Per-Mathias Høgmo varslet i går at han kommer til å presse inn flest mulig kamper fram mot september 2014. Blant annet vil det bli to privatkamper midt i november. Etter det Dagbladet forstår, er det ikke snakk om noen toppnasjoner i denne omgang.

Men det vil Høgmo ha seinere.

- Jeg tenker at vi kan få like mye selvtillit — og kanskje enda mer — ved å møte topplag. Fordi de gode svarene du får, er så verdifulle å ta med seg. Så min erfaring er at det er viktig å bryne seg på bedre motstand. Da skal du ikke være opptatt av resultatene, men av å få gode svar, individuelt og kollektivt. Det gir en mental og faglig opptur, sier landslagssjefen til Dagbladet.

- Har sakket akterut - Jeg opplever at vi har sakket en del akterut i europeisk målestokk, både med tanke på Tippeligaen og det norske landslaget. Så vi må forsøke å utvikle oss litt bedre og litt raskere enn vi har gjort de siste åra, sier Brede Hangeland til Dagbladet.

Vi står på flyplassen i Maribor. Kvelden i forveien har landslaget tapt 0-3 for et kontrollerende slovensk lag, og dermed var VM-håpet over for denne gang. Også.

Vil ha flere utenlands - Hva blir nøkkelen i tida framover?

REVANSJE: - Du vil prestere best mulig på landslaget uansett, for det er så få kamper. Du trenger ikke ekstra motivasjon i form av naboskap. Men joda, hvis en tenker tilbake til bortekampen (Norge tapte 0-2), så har vi jo noe å revansjere, sier Hangeland om kampen mot Island. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
REVANSJE: - Du vil prestere best mulig på landslaget uansett, for det er så få kamper. Du trenger ikke ekstra motivasjon i form av naboskap. Men joda, hvis en tenker tilbake til bortekampen (Norge tapte 0-2), så har vi jo noe å revansjere, sier Hangeland om kampen mot Island. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Ferdigheter er en helt åpenbar nøkkel. Jeg synes for mange lag har bedre tekniske basisferdigheter enn oss. Og så er det dette vi alltid kommer tilbake til: At vi må ha flere spillere ut i de store ligaene. Nesten alle land vi møter har bedre ligaindeks enn oss. Det er kjedelig, sier Hangeland, og viser til beregningen av hvor godt et landslag er på papiret, målt ut fra hvilken liga spillerne har tilhold i.

For eksempel har tre av de 11 Slovenia startet med på fredag, til daglig tilhold i Serie A.

- Ja, og Sveits er jo på en annen planet enn oss. Det er naturligvis helt avgjørende at vi har nok spillere som daglig opptrer på et høyt nivå, sier Hangeland til Dagbladet.

Blir med videre Da John Arne Riise bestemte seg for å kutte ut landslaget tidligere i år, sa også Brede Hangeland at han var usikker på om han ville fortsette etter VM-kvalifiseringens slutt.

Men i løpet av høsten har han bestemt seg:

- Det er en stor ære for meg å være på landslaget. Jeg har lyst til å være med. Samtidig er det vanskelig å planlegge i lang tid framover i dette gamet. Plutselig en dag våkner jeg opp og kommer ikke ut av senga, sier Hangeland.

- Så du heller mot å bli med videre?

- Ja, det er spennende ting på gang. Selv om det er litt tungt akkurat for øyeblikket, med dårlige resultater og så videre, så tror jeg det ligger et potensial her. Vi kan bli ganske mye bedre de neste åra. Og så blinker det jo et EM i det fjerne, sier Hangeland til Dagbladet.

Møtes i London I løpet av høsten skal han og Per-Mathias Høgmo ha en prat om veien videre, forteller landslagssjefen.

- Jeg har et mål om å komme meg over til Brede i løpet av høsten. Da blir det nok en prat om både nåtid og framtid.

KOMMER PÅ BESØK: Per-Mathias Høgmo akter å ta en tur over til England for å få en prat med Brede Hangeland om landslagsfremtiden i løpet av høsten. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KOMMER PÅ BESØK: Per-Mathias Høgmo akter å ta en tur over til England for å få en prat med Brede Hangeland om landslagsfremtiden i løpet av høsten. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Selv om det har vært et generasjonsskifte på landslaget det siste halvannet året, er Hangeland fortsatt den viktigste brikken i laget. Lederfiguren, sjefen og samlingspunktet.

Og trenerens forlengede arm.

- Ja, det er klart. Brede har mange gode år foran seg. Så han vil være en viktig bidragsyter for oss, sier Høgmo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling