Hangeland skjelte ut Pandev etter målløs misere i Skopje

- Klarer ikke sånne spillere.

SKOPJES LENGSTE TÅ: Makedonias keeper Jane Nikolski vartet opp med kampens lengste tå da han stoppet John Carews småfrekke avslutning like før pause.Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
SKOPJES LENGSTE TÅ: Makedonias keeper Jane Nikolski vartet opp med kampens lengste tå da han stoppet John Carews småfrekke avslutning like før pause.Foto: Arnt E. Folvik/DagbladetVis mer

|||SKOPJE/OSLO (Dagbladet.no): Makedonia - Norge 0-0.

Drøyt fem minutter før pause bød muligheten seg som burde gjenopplivet Norges VM-drøm da John Carew på elegant vis dro seg forbi to mann og kom alene med Makedonias keeper Jane Nikolski.

Med utsiden av foten forsøkte Carew å trille ballen frekt og freidig i nærmeste hjørne, bare for å se at Nikolski strakk seg ut i full spagat og fikk Skopjes lengste tå på ballen.

- Jeg drar meg igjennom, men keeper kommer opp med en fantastisk redning. Jeg kunne ha forsøkt å gå rundt ham, men det kom inn en bak i sikring, så jeg måtte skyte. All kred til keeperen som redder den. Det var ikke så mange andre steder jeg kunne ha satt den, sier Carew til Viasat 4.

Nærmere kom verken Carew, Norge eller Makedonia i et oppgjør som neppe appellerte til så mange andre enn dem som hadde en følelsesmessig interesse i utfallet - med mindre man har lettere masochistiske tilbøyeligheter.

SNYTT FOR STRAFFE: John Carew ble revet i bakken på overtid, men dommer Paolo Tagliavento vinket spillet feilaktig videre.Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
SNYTT FOR STRAFFE: John Carew ble revet i bakken på overtid, men dommer Paolo Tagliavento vinket spillet feilaktig videre.Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen sleit med å forklare hvorfor det norske folk hadde bevitnet 90 minutter med fotballidelse.

- Jeg er fryktelig skuffa, og jeg skjønner ikke hvorfor vi gjør en så dårlig kamp. Vi har vært gjennomgående bra på trening med høy intensitet og god intensitet, men når vi kommer til kamp er vi ikke i nærheten, konstaterer Drillo overfor Dagbladet.

Lite målfarlige motstandere
Man måtte ned på et nivå hvor man finner nasjoner fra fotballens bakgård som Andorra, Færøyene, Aserbajdsjan og San Marino for å finne landslag med svakere uttelling foran mål enn Makedonia og Norge i kvalifiseringsspillet til Sør-Afrika 2010.

SKJEBNESVANGERT KORT: Brede Hangeland pådro seg et gult kort i duell med Goran Pandev. Landslagskapteinen mister dermed onsdagens kamp mot Nederland.Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
SKJEBNESVANGERT KORT: Brede Hangeland pådro seg et gult kort i duell med Goran Pandev. Landslagskapteinen mister dermed onsdagens kamp mot Nederland.Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

Det lå derfor ikke an til noen målorgie da Norge skulle forsøke å reparere på et skrantende VM-håp i Skopje.

To ganger 45 minutter med fotball på Nasjonalarena Filip 2 av Makedonia tegnet et tydelig bilde av at den svake statistikken neppe er noen tilfeldighet.

Sjokkerende dårlige
Goran Pandev var sannsynligvis det eneste navnet i Makedonias som fikk det til å ringe en bjelle hos det brede fotballpublikum her hjemme, og spissen som tjener til livets opphold i italienske Lazio gjorde livet surt for Brede Hangeland og Kjetil Wæhler i kampens innledende minutter.

SKJELTE UT PANDEV: Brede Hangeland hadde alt annet enn godord å komme med om Makedonias stjernespiller Goran Pandev.Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
SKJELTE UT PANDEV: Brede Hangeland hadde alt annet enn godord å komme med om Makedonias stjernespiller Goran Pandev.Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

Men på samme måte som Norge ikke klarte å gi John Carew den nødvendige støtten på topp, led også Pandev under at han ofte ble for isolert og overlatt til seg selv å utrette noe lengst framme.

Det skal Norge være glade for, ettersom den makedonske stjernespilleren til stadighet var i stand til å bryte seg fri på telefonkiosktrange flater.

Våre presumptivt beste menn sleit med å finne utgangsformasjonen. Avstandene i laget var store, og man ble halsende etter ballsikre makedonere.

- Midtbanen fikk aldri tak i ballen. Vi var sjokkerende dårlige, sier Drillo om den norske innledningen på kampen.

VM-håpet i grus?
Vertene dunstet imidlertid ikke mål, og Norge fant fasongen utover i første omgang uten baklengs i sekken, men den nødvendige individuelle magien og ikke minst den nødvendige kollektive innstillingen og innsatsen glimret med sitt fravær.

- Det er mulig det har noe med krefter å gjøre. De så ut som de var helt ferdige på slutten. Det er mulig vi også var det. Jeg følte det var tidenes muligheter til å score på slutten. Det så ikke ut til at vi hadde nok energi til å ta kontringene. De sto igjen med fire-fem mann hver gang de mistet ballen - og det måtte jo ha vært mulig å skape noe på det, sier en irritert landslagskaptein Brede Hangeland til Dagbladet.

FIKK PASSET PÅSKREVET: Dommer Paolo Tagliavento etter at Norges landslagskaptein fikk gult kort og må stå over mot Nederland.Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
FIKK PASSET PÅSKREVET: Dommer Paolo Tagliavento etter at Norges landslagskaptein fikk gult kort og må stå over mot Nederland.Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

Tre skudd på mål i løpet av 90 minutter, inkludert John Carews kjempemulighet, og et straffespark som aldri ble dømt var sannsynligvis det nærmeste Norge kom et VM-sluttspill neste sommer.

- Vi får diskutere i dagene som kommer om vi burde flyttet opp mer folk på slutten. Men vi fulgte den planen vi hadde. Vi fikk et drøss med gode overgangsmuligheter, men det var ikke imponerende det vi klarte å skaffe ut av det, sier Hangeland.

Tre poeng på mektige De Kuip i Rotterdam, er mer eller mindre som utopi å regne etter ettermiddagens nitriste forestilling i Makedonia.

Hangeland ute
Lysere blir situasjonen av ar det ikke av at landslagskaptein Brede Hangeland pådro seg sitt andre gule kort i kvalifiseringen, og dermed må stå over mot Nederland. Tilgjengelige midtstoppere av landslagklasse har ga Drillo mye hodebry i forbindelse med uttaket av troppen.

HANG IKKE SAMMEN: Fredrik Winsnes og den norske midtbanen hang ikke sammen som en enhet - særlig i innledningen av kampen. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
HANG IKKE SAMMEN: Fredrik Winsnes og den norske midtbanen hang ikke sammen som en enhet - særlig i innledningen av kampen. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

Nå er Norges desidert viktigste defensive brikke også uaktuell.

- Det blir ikke lettere eller bedre av at Brede er ute, erkjenner Drillo.

- Jeg har fått beskjed om at jeg må stå over. Det er selvfølgelig jævlig irriterende. Utrolig viktig. Opplevelsesmessig er den kjekkeste i gruppen. Kjipt. Merkelig at man skal stå over med to gule, sier Hangeland selv til Dagbladet.

Han var totalt uenig i det gule kortet han fikk etter duellen med Makedonias stjernespiss Goran Pandev etter 54 minutter.

- Det var ikke et greit kort. Ikke greit overhodet. Jeg gleder meg til å se det på video. Pandev så ut som noen hadde skutt ham i ryggen. 10 sekunder etter så springer han inn på banen igjen.

-En god spiller. Men jeg klarer ikke sånne spillere, mener Hangeland som ikke har planer om å invitere Lazio-spilleren på en kaffe.

- Da skal han isåfall få kaffen i halsen, sier Hangeland.


Håper Nederland tar en fest

Med glimt i øyet håper for øvrig Hangeland at Nederland kommer til å nyte sterkere drikker enn kaffe inn mot midtuka.

Nederland sikret nemlig VM-plassn med 2-1 over Island i kveld.

- Nederland blir selvfølgelig vanskelig. De er vel så godt som klare. Vi får håpe de tar seg en fest eller to mandag og tirsdag. På papiret er det den vanskeligste kampen, påpeker landslagskapteinen.