Hangeland splitter trenerne

Ville Tippeliga-trenerne valgt Hangeland eller Riseth i kveld?

BISLETT (Dagbladet): Topptrenerne i Norge er dypt uenige om hvem Åge Hareide bør velge som makker til Claus Lundekvam mot Skottland i kveld.

I går var treninga stengt for pressen, men på formasjonstreninga mandag gikk Vidar Riseth inn i rollen til Erik Hagen, mens Brede Hangeland spilte i rollen til Claus Lundekvam som hvilte, men som trente for fullt i går og garantert spiller i dag. Det tyder på at RBK-stopper Riseth får tillit - selv om han bare ble hentet inn som vikar for skadde Frode Kippe, og dermed stilte bak Lundekvam, Hagen, Hangeland, Kippe og Wæhler (ba seg fri) da Hareide tok ut troppen til dobbeltlandskampen.

- Det kunne se slik ut, men vi får se hva Åge velger. Jeg vil ikke si så mye om dette, sier Riseth.

- Jeg vil gjerne spille, men vet ikke hva han velger, sier Hangeland som nok en gang kan oppleve å bli vraket fra en viktig kamp.

Fem-fire

Dagbladet ringte trenere og sportssjefer i samtlige Tippeliga-klubber - unntatt Viking og Rosenborg - og spurte hvem de hadde valgt. Resultatet kunne ikke blitt jevnere.

Fem går for Riseth.

Fire går for Hangeland.

MAKKER TIL CLAUS? Alex Valencia (t.v.) virker klar som høyreving i kveld. Brede Hangeland kan bli midtstopper sammen med Claus Lundekvam. Foto: Arnt E. Folvik
MAKKER TIL CLAUS? Alex Valencia (t.v.) virker klar som høyreving i kveld. Brede Hangeland kan bli midtstopper sammen med Claus Lundekvam. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Tre vil ikke svare, men Hans Knudsen i Lyn innrømmer at han har sans for Hangeland.

De som vil ha Riseth begrunner valget med fart og internasjonal rutine, samt at Hangeland spiller midtbane i klubben.

De som vil ha Hangeland mener at 24-åringens gode Tippeliga-sesong, kloke fotballhode, tøffhet og alder bør foretrekkes.

- Har fart nok

Brede Hangeland (24) er lojal uansett Hareides valg. Men sett i lys av det opprinnelige uttaket må det føles ekstra bittert om han ikke får spille i morgen. Hangeland godtar definitivt ikke at manglende fart brukes mot ham. Mini Jakobsen var seinest ute på TV 2 søndag og sa at Riseth kanskje burde velges på grunn av større fart.

- Mange sier at jeg sliter med farta, men det er jeg veldig uenig i. Jeg har nesten aldri opplevd å bli fraløpt av noen. Det ser kanskje ikke så raskt ut fordi jeg har lange bein, men det går fort nok unna. Jeg opplever overhodet ikke farta som noe problem, sier han.

Hangeland har større forståelse for at det oppfattes i hans disfavør at han spiller midtbane og ikke stopper på Viking.

- Jeg føler vel at jeg har slitt fordi jeg veldig ofte har spilt i forskjellig posisjon på klubb og landslag. Det gjør jeg nå også. Slik har det vært lenge, og det er forstyrrende, sier Hangeland som bare har spilt én obligatorisk kamp for Norge fra start. Han spilte sentral midtbane i 1-2 tapet mot Bosnia for to år siden. Da spilte han godt, men mistet presset på ballfører og ble delvis skyldig i baklengsmålet som avgjorde kampen.

Må vekk

Brede Hangeland registrerer også at andre unggutter tar steget inn på landslaget, mens han fortsatt varmer benken. Det tenner ham ekstra.

- Ja, jeg har utrolig lyst til å komme meg inn på laget, og jeg er nokså sikker på at det kommer til å skje før eller seinere. Men jeg tror det er lettere å eksperimentere med unge spillere framover på banen, mens det kanskje kreves mer erfaring og rutine bak på banen, sier han.

Den rutinen vil han skaffe seg i utlandet. Og da bare som midtstopper. Det er der han føler han bør spille. Derfor føler han det litt surt at overgangen til Leeds foreløpig er utsatt til nyttår.

- Jeg tror jeg trenger et høyere nivå for å komme videre. Jeg er jo fortsatt ung, men har faktisk spilt i Tippeligaen i fem sesonger nå i Norge. For å komme videre, må man før eller seinere ha et miljøskifte og det tror jeg er på tide nå. Jeg tror går raskere å utvikle seg for meg nå om jeg blir presset mer på trening og i kamp.

VURDERER VIDAR: Åge Hareide kan velge rutinerte Vidar Riseth, med fortid i Skottland, framfor Hangeland i kveld.