Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hanna (19) tidenes yngste vinner av Finnmarksløpet

Etter en superavslutning tok 19-årige Hanna Lyrek en historisk seier i Finnmarksløpet i hundekjøring grytidlig tirsdag morgen.

VINNEREN: Harald Tunheim måtte se seg slått av 41 år yngre Hanna Lyrek, som var i mål tolv minutter før ham. Foto: Morten Broks, Finnmarksløpet.
VINNEREN: Harald Tunheim måtte se seg slått av 41 år yngre Hanna Lyrek, som var i mål tolv minutter før ham. Foto: Morten Broks, Finnmarksløpet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed ble hun den yngste vinneren av den tradisjonsrike konkurransen noensinne. Hun var i mål i Alta klokken 4.45. Med triumfen ble stortalentet norgesmester i langdistanse hundekjøring.

Lyrek lå ti minutter bak tittelforsvarer og storfavoritt Harald Tunheim (60) ut fra sjekkpunktet i Karasjok. Da var det 132 kilometer igjen til mål. Ved siste sjekkpunkt var luken kuttet ned til ett minutt.

- Jeg så hodelykten hans på vidda og merket at jeg nærmet meg. Men jeg var ikke i ryggen på ham før ved Jotka fjellstue, sier Lyrek i en pressemelding.

På de neste kilometerne suste hun forbi veteranen, som i fjor vant Finnmarksløpet for sjette gang.

- Jeg ropte hei til henne og kommenterte at hun hadde fin fart, forteller Tunheim.

Lyrek deltok i år i 500-kilometersklassen. Ifølge NRK er hun den første hundekjøreren som har fullført alle tre distanser i Finnmarksløpet. For to år siden vant hun juniorklassen, og i fjor ble hun den yngste til å komme i mål på den lengste distansen på 1200 kilometer.

- Hanna tilhører en helt ny generasjon hundekjørere som er født inn i sporten. Det er ikke som oss gamlinger som brukte mange år på å finne ut av ting, sier Tunheim.

Lyrek debuterte som junior i Finnmarksløpet allerede som 14-åring. Tunheim kjørte sitt første løp i 1989, altså 11 år før Lyrek ble født.

Deltakerne på 1200-kilometeren er halvveis ut i sitt løp. Målgangen der skjer fredag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!