Hannawald får flere meter gratis

Da syltynne Sven Hannawald (25) tok VM-gull i Vikersund sist mandag, hoppet han på innsvingte ski. Det gjør han også i helgas v-cupskiflyging i Kulm.

De nye skiene er godkjent av FIS, men bare tilgjengelige for hoppere som har kontrakt med Fischer. Det gjør at alle nordmennene hopper på gamle ski i Kulm.

- De nye hoppskiene er 11,5 cm brede framme, 10,5 cm på midten og 11,5 cm bak. Skiene har en innsving på midten, og gir større bæreflate enn vanlige hoppski. Tester viser at de gir cirka 10 kvadratcentimeter mer oppdrift. Det betyr flere meter i en skiflygingsbakke, sier rennsportssjef i Fischer, Gerhard Thaller, til Dagbladet.

Bare Fischer-hoppere

De nye innsvingte hoppskiene ble godkjent av FIS i Willingen i begynnelsen av februar.

- De er bredere enn det som har vært normalt, men holder seg innenfor reglementet og er godkjent av FIS. Foreløpig er det bare lagd mellom 15 og 20 par. Skiene er tilgjengelige for alle som hopper på Fischer, ingen andre. At det bare er vi som har en slik type ski, kan ikke jeg gjøre noe med, sier Gerhard Thaller i Fischer.

- Kan ikke sperres

At innsvingte hoppski bare er forbeholdt Fischers løpere, får både Torbjørn Yggeseth (formann i FIS`' hoppkomité) og Erlend Simonsen (medlem av dommer- og TD-komiteen, tidligere regel- og utstyrskomiteen) til å reagere.

- Da skiene ble godkjent, var forutsetningen at de skulle være tilgjengelige for alle nasjoner. Ikke bare for løpere fra én fabrikant. Så lenge skiene tilfredsstiller kravene, kan vi ikke sperre dem for bruk, sier Torbjørn Yggeseth.

- Mafiavirksomhet

Erlend Simonsen er atskillig krassere.

- Alt utstyr skal være tilgjengelig for alle, men Fischer kjører løpet som de vil. Når det gjelder FIS, er det ingen ting som forbauser meg lenger. Det som skjer nå, er mafiavirksomhet. Det er betenkelig for hoppsporten, og gjør at demokratiet i idretten blir redusert, sier Erlend Simonsen.

Bare Ågheim

Landslagssjef Hroar Stjernen følger skiutviklingen med argusøyne.

- Vi vet ennå ikke om de nye skiene er en revolusjon. Viser det seg at de er framtida, vil også vi hoppe på dem, sier Stjernen til Dagbladet.

Bare Morten Ågheim av de norske landslagshopperne har kontrakt med Fischer.

- For tida er han i USA. Vi får med et par innsvingte ski hjem som Morten skal teste i Lahti første weekenden i mars, sier Hroar Stjernen.

I tillegg til skiflygingsverdensmester Sven Hannawald, hopper Andreas Goldberger, Noriaki Kasai, Jani Soininen og Christof Duffner på de nye innsvingte skiene. Verdenscupleder Martin Schmitt hopper på Rossignol. I Vikersund-VM ble han nummer fem.

arne.thoresen@dagbladet.no