Hanne brakk nakken

Verdensmester Hanne Haugland brakk to nakkevirvler under trening fredag, og har forbud mot høydehopping resten av sesongen. Nå satser hun isteden på lengde under EM i august.

- Håper hun er fornuftig nok til å holde seg hjemme, sier tidligere langdistansedronning Ingrid Kristiansen.

Med landing på nakken er høydehopping farlig, og utelukket for Hanne i flere måneder framover. Men til tross for bruddene i tverrtaggene på femte og sjette nakkevirvel, mener legene det er mulig for Hanne å hoppe lengde etter en groperiode på tre til seks uker.

- EM-kravet på 6,45 meter er ikke så langt. Viktig for meg å ha noe å motiveres for, sier hun.

Hanne har en personlig rekord på 6,48 meter fra 1995.

  • I fjor hoppet 62 jenter fra Europa lenger enn 6,48.
  • I fjor hoppet 40 jenter fra Europa lenger enn 6,60.

- Jeg kan kanskje hoppe 6,60, sier Hanne.

Derfor mener Ingrid Kristiansen - sjøl verdensmester fra VM i Roma i 1987 (10000 meter) - at Hanne bør skrinlegge EM-planene straks. Fordi hun ikke lenger har noe å bidra med i Budapest.

- Håper Hanne er lur nok til å innse at sesongen er spolert, sier Kristiansen til Dagbladet.

Alt å tape

Ingrid Kristiansen mener det hadde vært greit å stille i lengde om Hanne var 20-22 år og reiste til EM for å lære. Nå er hun verdensmester i en annen øvelse - og har alt å tape.

- I verste fall kommer hun ikke til finaleomgangen en gang. Helt bak mål. Som toppidrettsutøver trodde jeg ikke Hanne ville være med uten sjanse til et godt resultat, sier Kristiansen, som tror Hanne kommer tilbake - om hun nå gjør de riktige valgene:

- Hun bør bli hjemme og bygge seg opp mot å bli olympisk mester i år 2000 - i høyde. Idrett er brutalt. Man kan være uheldig å bli skadet, men det er prisen man må betale, sier Ingrid.

- Vettskremt

Det var under fredagens styrketrening på Toppidrettsenteret det gikk galt for Hanne. Med en vektstang med 50 kilo på nakken mistet hun balansen, falt bakover og slo nakken mot stanga, mens ektemann og trener Håkon Särnblom sto hjelpeløs og så på.

- Jeg ble vettskremt. Fikk nærmest sjokk, og har vel vært slik siden, sier Håkon.

Ambulansen kjørte Hanne rett til røntgenundersøkelse på Ullevaal Sykehus, men legene fant ingen brudd. Ikke før Hanne ble oppringt av legene seint søndag kveld, forsto paret alvoret.

- De ville ta nye bilder, sier Hanne.

Den nye undersøkelsen avslørte to brudd i nakkevirvlene.

- Men jeg skal tilbake. Føler jeg har mye ugjort ennå, sier Hanne.