Hanne slåss mot dopingdømte

SEVILLA (Dagbladet :på nettet): I kveld hopper Hanne Haugland (31) høydekvalifisering i VM. Det gjør også tre kvinner som har vært utestengt fra sporten på grunn av doping. - De burde vært utestengt for livstid, sier trener Håkon Särnblom.

I høydehopp er det viktig å være sterk og lett for å få gode resultater. Steroider og sentralstimulerende midler kan hjelpe deg på veien, men er ulovlige.

Likefullt har tre av utøverne Hanne Haugland hopper mot i kveld i perioder vært utestengt fra friidretten på grunn av positive dopingprøver.
- Det er forkastelig, og slike personer burde vært utestengt fra sporten, mener Hannes ektemann og trener, Håkon Särnblom
.

Tenner Hanne

Hanne Haugland ønsker at utøvere som blir tatt skal miste inntektsgrunnlaget sitt sånn at det ikke blir attraktivt å bruke ulovlige midler.

- Jeg skulle ønske at systemet tok dem. At vi spiller med de samme reglene. Det er urettferdig for oss andre, sier Hanne til Dagbladet :på nettet. Sjøl bruker hun minst mulig tid til å tenke på om utøvere er dopet eller ikke.
- Hun synes det er ekstra gøy å slå dem som jukser, sier Särnblom.

Disse er tatt:

 • Yelena Rodina-Gulyayeva, Russland: Ble utestengt i to år etter at hun avga en positiv dopingtest i 1991. Tilbake igjen på topplan i 1993. Har 2.01 som beste hopp.
 • Tatyana Shevchik, Hviterussland: Utestengt i to år i perioden februar 1996-98. Fikk så en offentlig advarsel etter en ny dopingtest så seint som i mai 1998. Har 2.00 som høyeste hopp.
 • Monica Iagar-Dinescu, Romania: Fikk tre måneders utestengelse i 1996 etter positiv dopingprøve. Var suveren på jentasida i hele fjor. Har 2.02 som personlig rekord.

  I rute


  Hanne Haugland har hatt en bra oppladning foran mesterskapet. Haugesunderen har trent i idylliske Marbella, hvor hun har terpet på teknikken.

  - Jeg synes hun ser like bra ut som før VM i '97. Og Hanne er best når det gjelder, sier treneren.

  Hanne tror vinneren må over to meter.

  - Jeg har ikke hoppet over to meter i år, men jeg trives i mesterskap fordi det er mer som står på spill, sier Hanne.

  For å gå direkte til finalen må Hanne hopper over 1.94 i kveld.

  Dagbladet :på nettet kommer med fyldig dekning av dagens høydekvalifisering.