Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norske langrennstrenere i utlandet

Hans Kristian og Jostein tar over det britiske langrennslandslaget: - Målet er medalje i OL

Tror to briter har medaljesjanser. 

SLO ALLE NORSKE: Andrew Musgrave, til høyre for VM-pallen, ble nummer fire på femmila i VM i Lahti i år. Nå får han norske trenere på landslaget også. <br>Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SLO ALLE NORSKE: Andrew Musgrave, til høyre for VM-pallen, ble nummer fire på femmila i VM i Lahti i år. Nå får han norske trenere på landslaget også.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske langrennstrenere er svært ettertraktet i utlandet. I april dro Kristian Bjune Sveen til Kina for å forebrede kinesiske langrennsløpere til OL i Beijing 2022.

I går ble det klart at Hans Kristian Stadheim og Jostein Vinjerui overtar det britiske langrennslandslaget.

- Det er jo litt eksotisk, sier Vinjerui til Dagbladet.

NY LANDSLAGSTRENER: Jostein Vinjerui. Foto: Team Telemark
NY LANDSLAGSTRENER: Jostein Vinjerui. Foto: Team Telemark Vis mer

- Men det blir moro dette, fortsetter han.

Gikk fra Alsgaards lag

Jostein Vinjerui har vært trener for regionlaget i Nord-Norge, og var hovedtrener for privatlaget Team Telemark i fjor.

Hans Kristian Stadheim har en doktorgrad fra Norges Idrettshøyskole og var hovedtrener for Thomas Alsgaards privatlag, Team Leaseplan, forrige sesong.

Da Alsgaard la ned Leaseplan, var Stadheim ledig på markedet. Vinjerui er medeier i Team Telemark, og kommer fortsatt til å bidra litt der, selv om han nå er fulltidsansatt landslagstrener for Storbritannia.

Det britiske skiforbundet presenterte de nye trenerne på nettsidene sine i går.

- British Nordic er glade for å kunne at vi har ansatt to spesialisttrenere i trenerstaben som skal hjelpe utøverne våre når de sikter mot pallene i de neste Olympiske Lekene, skriver British Nordic.

Medaljeambisjoner

Medaljeambisjonene er noe de ferske norske trenerne deler.

- Jeg har stor tro på at både Andrew Musgrave og Andrew Young skal være med og kjempe om medaljer allerede i Pyeongchang, sier Hans Kristian Stadheim til Dagbladet.

Stadheim har lang fartstid i Lyn, men fjorårssesongen i Team Leaseplan tok treneransvaret opp et par hakk.

Nå fortsetter han å ha ansvaret for Musgrave, som blant annet gikk inn til fjerdeplass på VM-femmila i Lahti i februar i år.

Forskjellen fra langløpslaget til Alsgaard til verdenscup og OL-ambisjoner med Storbritannia, er ikke så stor, mener Stadheim.

- Nei, den er ikke så stor som folk kanskje tror. Musgrave har jeg jobba med i hele år, men også Daniel Stock, som ble nummer to i prøve-OL i vinter, hadde jeg ansvaret for i Leaseplan. Det blir å gjøre mye av det samme for Storbritannia som vi gjorde i Leaseplan, sier han.

TAR OVER STORBRITANNIA: Hans Kristian Stadheim. Foto: Privat
TAR OVER STORBRITANNIA: Hans Kristian Stadheim. Foto: Privat Vis mer

- Noen vil kanskje si at det er litt rart å gå til Storbritannia?

- Det skjønner jeg, og jeg tror de fleste syns det er merkelig. Men de har altså to utøvere som jeg oppriktig tror kan ta medalje i Pyeongchang, og så syns jeg det er spennende å være med og bygge opp et miljø i Storbritannia. Jeg har jo en doktorgrad i fysiologi, og det å få være med og jobbemed folk som har vært med og startet sykkel-laget Sky, hatt ansvaret for OL-lagene i velodromsykling og sånne ting, gir meg en unik mulighet til å tilegne meg ny kunnskap som trener også, sier Stadheim.

Ble spurt om å ta jobben

British Nordic spurte de to norske trenerne om de kunne tenke seg å bli med på å etablere Storbritannia som skinasjon i årene som kommer.

At det ble de to som ble spurt, er ikke helt tilfeldig.

- Jeg har jobbet med Andrew Young i to år, og Hans Kristian har hatt hånd om Musgrave. I vinter var jeg med Storbritannia til VM og hjalp dem litt der også, så da ble det mest naturlig å spørre oss. Vi kjenner jo systemet og utøverne fra før, sier Vinjerui.

Når Storbritannia nå tar seg råd til å ansette to norske langrennstrenere er det fordi de har fått finansiert OL-satsingen de neste årene gjennom medaljehåpene Musgrave og Young representerer.

Dermed blir det et voldsomt press på de to norske trenerne allerede fra start.

- Ja, men vi jobber jo for å ta medalje i Pyeongchang. Det var ikke mange centimeterne unna i Lahti, så dette handler litt om selvtillit også. Nå vet de at nivået er der, sier Vinjerui.