Håper å unngå fotballkrig

Verdens mektigste fotballklubber truer med å erklære krig mot landslagsfotballen. Henning Berg håper det blir med trusselen.

Hva synes du? Si din mening! - Det er bra for fotballen at man har landslag. Som yngre hadde vi alle klubblag vi holdt med, men det var landslaget vi så opp til. Det var det som var det store. Jeg håper inderlig at klubbene ser det, sier landslagskapteinen.

G14, interesseorganisasjonen for Europas største klubber, skrev i forrige uke et sint brev til FIFA der de krever at adgangen til å avtale privatlandskamper blir begrenset. Indirekte truer de med å holde tilbake sine spillere fra landskamper dersom de ikke blir hørt.

Englands landslagssjef Sven-Göran Eriksson er så lei av å slåss med klubbene for å få spillerne fri til landskamper at han har sendt et forslag til FIFA om å avskaffe landskamper i klubbsesongen og gjøre landslagsfotballen enerådende i mai og juni. Forslaget er avvist, men det ligger i kortene at landslagsfotballen står foran endringer.

- Det er ikke ideelt slik det er i dag. En treningskamp i februar er ikke noe stort problem, så lenge den ikke legges til Asia med lang reise og tidsforskjell, men jeg skjønner klubblagene som må avgi spillere i slutten av april når de kjemper om mesterskap eller om å holde seg i serien de spiller, sier Berg.

Barken og veden

- Spillerne er minst tjent av alle med at det ikke oppnås enighet. Vi er ansatt av klubbene, og vi vil gjerne spille på landslaget, men vi havner i midten. Vi kommer mellom barken og veden, sier Blackburn-spilleren.

Ole Gunnar Solskjær spiller for en av G14-klubbene, og Manchester United har vært blant de aktive i kampen for færre landskamper. Han vil ikke si så mye om problemet.

- Jeg står litt utenfor i den debatten. Det har alltid vært en interessekonflikt mellom klubb og landslag, men jeg har ikke lyst til å ta del i diskusjonen, sier han, og sanner dermed Bergs ord.

Henning Berg har spilt for Manchester United og kjenner den klubbens resonnementer fra innsiden. Nå er han i Blackburn. Han mener at Erikssons forslag kan ha noe for seg.

- Det er ikke sikkert at Nils Johan Semb ville hatt så mye imot det. Da kunne han samle landslaget over en lengre periode og jobbe ordentlig med det. Nå er det lenge mellom hver kamp, og vi får bare noen få treninger hver gang, sier han.

- Men jeg tror det ville bli vanskelig å gi mai måned til landslagene. I England er det lang tradisjon for å spille cupfinale og ha serieavslutning i mai.

Må vise vilje

Uansett mener Berg at man må greie å finne en løsning som tilgodeser både klubbene og landslagene.

- Det er bare snakk om vilje til å bli enige. Om klubber og forbund bestemmer seg for det, så får de det til. Til nå er det ikke diskutert på riktig nivå, men det handler om å bli enige om hvilke datoer landslagene skal ha, og ha god klaring i begge ender slik at klubblagene ikke lider. I teorien er det 12 måneder å ta av. Spillerne må ha minst seks uker ferie, men det bør være rom for å få plass til både klubb- og landslagsfotball i resten av året.

- Klubbene er blitt mer organisert i sin motstand mot landskamper. De tenker først og fremst på seg selv, og det kan jeg forstå. Det er de som kjøper og lønner spillerne, og som har alle utgiftene ved å utvikle dem. Likevel tror jeg det er sunt for klubbene at det finnes landslagsfotball.

Men Berg er ikke i tvil om hvem som må gi mest ved forhandlingsbordet.

- Jeg tipper at det blir færre og færre vennskapslandskamper, sier han.Hva synes du? Si din mening!(NTB)

Per Ravn Omdal og Nils Johan Semb sparrer etter dagens trening på «Theodoros Vardinogiannis Stadion» i Heraklon på Kreta.