- Håper å vinne sammenlagt nå

Kristoff tok ledertrøyen med maktdemonstrasjon i Tour des Fjords.

SULDALSOSEN (procycling.no): En brutal og rask start, lange fjell, halsbrekkende utforkjøringer og et ustanselig regnvær. Alt sammen banet vei for at 3.etappe i Tour des Fjords skulle avgjøres mann mot mann, og det var 15 kilometer fra mål, etter nesten 5:30 time i regnet, at Alexander Kristoff tok kommando på egenhånd.

Et sterkt brudd gikk avgårde på Røldalsfjellet midtveis på den 220 kilometer lange ferden fra Ulvik og Suldalsosen, og holdt lenge unna for temposettingen til Katusha og IAM.

Ting så derfor svært lovende ut for teten med Damiano Caruso, Michael Schär (begge BMC) og Pieter Weening (Roompot), som lå 1:40 foran et nølende hovedfelt. Men trioen hadde åpenbart ikke tatt høyde for en monumentvinner på krigsstien.

– Jeg tok saken i egne hender, sier Kristoff like etter målstreken i intervju med TV2s reporter – før han gjetes bort fra innpåslitne fans av Katushas pressesjef.

Med tørre klær og vasket ansikt er 29-åringen klar til å analysere sin andre etappeseier i Tour des Fjords nærmere.

– Vi hadde ikke flere ryttere å kjøre med på slutten. Det var en lang dag og vi måtte kjøre mye. Planen var å samle det til en spurt, men vi måtte endre taktikk underveis. De foran var sterke og jeg måtte bare prøve et siste, desperat forsøk på å komme opp, sier Kristoff – som i jakten på utbryterne fikk med seg Nick van der Lijke (Roompot) og Jonas Koch (Active Jet-Verva).

– Jeg hadde ikke helt troen på det. Med 15 kilometer igjen hadde de 1:40 og alle stoppet å kjøre i feltet. Jeg fikk luke, og andre fulgte etter, sier Katusha-rytteren etter sin 11 seier for året.

Jobben med å hente bruddtrioen tok 11 kilometer. Med fire kilometer igjen fortsatte Kristoff å dure på med nesen i vinden.

– Jeg var sliten da jeg kom opp, men jeg tenkte de andre var mer slitne. På slutten måtte jeg gjøre mye jobb, men hadde kontroll. Jeg kjørte ikke altfor hardt den siste kilometeren, selv om jeg lå og dro. Jeg lå på 300 watt og hadde litt å gå på, sier han kjølig – mens bruddrival Schär passerer, klapper etappevinneren på skulderen og lirer fra seg et: «Strong, strong man».

– Til slutt måtte jeg gjøre det selv. Tiden gikk ganske raskt ned, jeg tenkte kanskje de hadde noe å kjøre med på slutten. Men det hadde de ikke. ActivJet-rytteren som kom med bidro heldigvis, derfor klarte vi å tette luken, og i spurten følte jeg at jeg hadde kontroll.

Tror på sammenlagtseier
Den 3. etappen var rask, våt og tøff. På toppen av Røldalsfjellet var det isende temperaturer og ekstremt krevende utforkjøringer nedover. Den første timen blåste avgårde med 48 km/t, da et 19-mannsbrudd med flere farlige ryttere rev seg løs langs de smale veiene ved Hardangerfjorden. Katusha måtte frem å nøytralisere trusselen.

– Det var en helt forferdelig dag, jeg tror ingen hadde det særlig hyggelig i dag. Det var mye stress i starten. Setepinnen min falt ned og mye annet tull som skjedde. Vi mistet en stor gruppe i starten og måtte kjøre mye. Derfor hadde vi lite folk på slutten. Heldigvis klarte jeg å ordne det selv.

Med to etapper igjen leder Kristoff sammenlagt. Leigh Howard (IAM) ble distansert da nordmannen startet hardkjøret inn mot Suldalsosen. Schär er andremann, 20 sekunder bak, på samme tid som tredjemann, van der Lijke. Den sterke italieneren Caruso er femtemann, bare 23 sekunder bak.

– I morgen er en ny hard dag, jeg brukte en del krefter i dag. Men jeg tror de farligste i sammendraget brukte en god del mer krefter. De satt foran lenge i dag. Sånn sett kan det være en fordel for meg de neste dagene, sier Kristoff.

Finalene er Sandnes (lørdag) og Stavanger (søndag) består begge av harde, småkuperte runder. Igjen er det de korte, eksplosive bakene i Rogland som skal peke ut sammenlagtvinneren i Tour des Fjords.

– De er gode i bakkene og kan blir farlige på de to neste etappene. Men de satt også foran i 100 kilometer i dag. Jeg satt foran i 15. Derfor stiller jeg kanskje litt sterkere. I morgen håper jeg å holde meg med de beste. Ikke tape noen tid, sier mannen i den gylne ledertrøyen.

– Denne løypen er ganske hard. I fjor så vi at det er tøft å vinne sammenlagt. Men formen min er veldig bra. Derfor håper jeg å klare det denne gangen.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!


Foto: procycling.no
Foto: procycling.no Vis mer