Håper Bjørndalens seiersmarsj stanser

- Norsk seier er tveegget sverd, sier skiskytterhelt Eirik Kvalfoss.

ANTERSELVA (Dagbladet.no): Satser du noen kroner på at Ole Einar Bjørndalen vinner dagens jaktstart, blir det ikke rare gevinsten om spillet går inn.

Da Dagbladet.no i går kveld sjekket oddsen på Bjørndalen hos diverse bookmakere, varierte den fra 1,14 til 1,30.

For på en normal dag er det ingen som slår 33-åringen - og det vet Bjørndalen selv også.

- Presterer jeg opp mot det jeg kan, er det som regel godt nok, sa han til Dagbladet.no etter maktdemonstrasjonen lørdag.

Til glede for oss nordmenn, selvfølgelig. Men NRK-ekspert og tidligere skiskytter Eirik Kvalfoss håper å få se flere enn Ole Einar Bjørndalen på toppen av seierspallen i dette mesterskapet, og gjerne fra andre nasjoner enn Norge.

- Ikke sunt for idretten

På spørsmål fra Dagbladet.no om han tror Bjørndalen kan ta storeslem, er svaret fra Kvalfoss:

- Ja, jeg tror han kan ta gull på resten, med litt flaks. Men jeg tror ikke han gjør det - og jeg håper ikke han gjør det. Jeg synes det er greit at forskjellige nasjoner vinner. Det er til det beste for sporten at han ikke dominerer for mye, sier Kvalfoss.

VIL HA VARIASJON: Eirik Kvalfoss mener vi må dele litt på medaljene for at ikke andre skal miste interessen for skiskyting. Foto: Scanpix
VIL HA VARIASJON: Eirik Kvalfoss mener vi må dele litt på medaljene for at ikke andre skal miste interessen for skiskyting. Foto: Scanpix Vis mer

- Så du håper ikke Bjørndalen vinner jaktstarten?

- Jeg håper selvsagt på norsk seier, men det er tveegget. Det sier seg selv at det ikke er helt sunt for idretten at noen dominerer så mye. Skiskyting blir mer populært i Norge, men det hjelper ikke hvis interessen daler tilsvarende i andre land. Totalbildet er viktig, messer han.

Populær hos tyskerne

Her i Anterselva ser interessen foreløpig ut til å være på topp. 15 000 tilskuere skaper enormt trøkk på standplass, og av de 15 000 finnes det trolig 80 prosent tyskere.

Likevel fikk Bjørndalen det største brøket både ved start og målgang, dersom man ser bort fra de tyske løperne.

Den norske speakeren under skiskyting-VM, Kjell Erik Kristiansen, mener Bjørndalen nyter enorm respekt utenfor Norge.

- Det er den følelsen jeg sitter med, folk bøyer seg i støvet for en stor idrettsmann. De setter mer pris på prestasjonen enn at de synes det blir kjedelig. Sammenligner man med andre idretter kunne det fort blitt litt trist hvis en utøver var mye bedre enn resten, men blant damene er det i hvert fall variasjon nesten hver gang, sier han til Dagbladet.no.

Tror på Emil

Håper Bjørndalens seiersmarsj stanser

På dagens jaktstart har han vondt for å se hvem som skal kunne slå Bjørndalen. De nærmeste forfølgerne ut fra start er overraskelsesmannen Michal Slesingr, Andrej Deryzemlja og Bjørn Ferry.

- Det som er bra, er at mange av de tøffeste konkurrentene tapte mye tid på sprinten. Sven Fischer, Halvard Hanevold og ganske mange av kanonene er langt bak. Men bommer Ole Einar to ganger kan de fort være i hælene hans, tror Kristiansen.

Emil Hegle Svendsen, som ble nummer sju i går, vet han er kapabel til medalje.

- Emil har en god sjanse. Lars Berger kan også klare det dersom det er lite vind og fint vær. Halvard Hanevold er nok dessverre litt for langt etter, sier han.

Håper Bjørndalens seiersmarsj stanser
VANT STORT SELV: Eirik Kvalfoss var selv en av store innen skiskyting. Her har han selv vunnet 20 km i Anterselva i Italia i 1983, der dagens jaktstart går av stabelen.