Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håper Brann vinner

Du trenger ikke ha svigermor i Bergen for å satse på at Brann lykkes i år.

• Brann - Vålerenga 3-1: - Dette fryder hjertet mitt

DET ER nesten ingen ting som hadde vært bedre for norsk klubbfotball enn at Brann hadde vunnet Tippeligaen. En slik tanke har ingen ting å gjøre med gode familiebånd til blokkene rett ved Brann Stadion; sånt blir for lokalt. Når det er grunn til å håpe på suksesss for Bergen, er det bare nasjonale hensyn som teller.

Nå er ikke det hva man vanligvis forbinder med Bergen.

Byen skal være noe for seg selv. Det har mye med gammel storhet, sjøfart og hanseatertid å gjøre, og lite med fotball.

I hvert fall ikke noe annet enn negativt.

FOR MÅLT mot publikumstekke og økonomiske ressurser er Brann og Bergen den største sammenhengende floppen i norsk klubbfotball.

Det har jeg selv hatt mye billig moro av i noen tiår, men nå er det i stedet tida for dyr underholdning.

Og da passer det perfekt med litt Brann-suksess.

SLO VÅLERENGA: Mons Ivar Mjelde ledet Petter Vaagan Moen & Co. til seier mot Vålerenga. Foto: SCANPIX
SLO VÅLERENGA: Mons Ivar Mjelde ledet Petter Vaagan Moen & Co. til seier mot Vålerenga. Foto: SCANPIX Vis mer

EN NORSK fotballboom uten denne byen og dette laget blir ingen fullverdig opplevelse. Nå som klubbfotballen mest av alt er blitt en landsomfattende sosial happening går det nesten ikke an å fortsette på vanlig vis; det vil si med Sportsklubben Brann som årets serieskuffelse.

Ser du vekk fra cuptriumfene - og det er det all grunn til å gjøre - er det 43 år siden klubben sist viste stabilitet i forhold til sine rike ressurser og vant seriegullet.

AKKURAT GULLET kommer kanskje ikke denne gangen heller, men nå er det i hvert fall grunnlag for å håpe. Det finnes noen klare årsaker til det:

• Lokale Mons Ivar Mjelde har fått ro på trenerbenken til å sette fornuftige standarder for stabil bedriftsstyring.

• Fikst finansierte kjøp har skaffet klubben et par klassespillere og en ganske bred stall.

• Klubben har seriens best samspilte spisspar.

I alle disse grunnene ligger det noen begrensninger; Mjelde er kanskje en bedre pedagog enn fotballtaktiker, de litt for fikse kjøpene via bakmenn gjør klubben også sårbar for tvangssalg og det samspilte angrepsparet kan bli ødelagt av skader som i fjor høst.

Likevel er det tid for litt naiv bergensk fotballoptimisme.

Håper Brann vinner

FØR HAR det nettopp vært denne naiviteten som har ødelagt den sportslige jevneten i byen. Det har ikke vært måte på hvor gode Brann var de gangene laget av og til vant.

Mons Ivar Mjelde er mann for å se begrensningene, og har gjort noen overraskende spillervalg i henhold til dem.

For eksempel lot han Ragnvald Soma gå til Viking rett før sesongstart. Mest av sosiale årsaker, men også fordi han så at Somas vågale spillestil i lengden ville bli et problem for et lag som manglet et stabilt defensivt spill.

DET HADDE heller ikke Brann uten Soma mot VIF. Stopperparet klarte seg bra nok, men laget mistet midtbanen for lett rett etter pause. I den perioden kunne Brann også ha mistet poengene.

Sist sesong slet laget med manglende fart i backrekka. Soma-erstatter Bjørn Dahl på backen hjelper litt på det. Men ellers hjelper det bare å jobbe hardere med midtbanefireren.

Trøkket til Martin Andresen i det defensive arbeidet kommer til å bli viktig utover sesongen. Det var han som satte standarden i de mange duellene mot VIF. Men uten det trøkket, er en ganske offensiv orientert midtbanefirer sårbar.

SAMTIDIG har laget ett av Tippeligaens flotteste offensive spill. Der Raymond Kvisvik før underholdt på venstrekanten, har Charlie Miller flyttet mye av moroa over på høyrekanten. Det kombinert med kjøpet av Petter Vaagan Moen, gjør at Brann fortsatt har muligheten til å vinkle angrepsspillet og dermed få ekstra mye ut av de særegne kombinasjonene til spissparet Bengt Sæternes/Robbie Winters.

Mange individuelle ferdigheter og et ganske enkelt spillmønster gjør at Brann egentlig kommer lett til sjansene.

DA GJENSTÅR det å finne stabiliteten.

Mye kan gjøres bare på jevnheten i jobbingen. I lange perioder ble selv et hardt arbeidende VIF presset på defensiven.

Da holdt Brann mesterkvalitet.

Men foreløpig er ikke sånt til å snakke om. Bare å håpe på.

SAMSPILT: Robbie Winters og Bengt Sæternes er Tippeligaens best samtspilte spisspar.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media