- Håper dette er en vond drøm

Liv Grete Skjelbreid kjente den tredoble OL-vinneren i over 30 år. Hun kan ikke begripe at han nå er borte.

DØD: Tidligere skiskytter Halvard Hanevold er død. Han døde i sitt hjem på Borgen i Asker tirsdag morgen. Klipp: Madeleine Liereng. Foto: Pedersen, Lillegård, Langsem og Folvik / Dagbladet og NTB Scanpix Vis mer

- Det er forferdelig. Jeg skjelver, og skjønner det egentlig ikke, sier en tydelig preget Liv Grete Skjelbreid til Dagbladet tirsdag kveld.

Den tidligere skiskytteren forteller om en kollega og venn som var unik.

- Jeg vil huske ham som en som alltid var der for andre, ryddet opp og var grundig i alt han foretok seg. Han hadde alltid en løsning på ting. Om jeg spurte ham om råd var det ikke alltid jeg fikk svar med en gang, men han kom alltid tilbake til meg. Da var svarene alltid gjennomtenkt og gode, sier Skjelbreid, som tok sjokkbeskjeden svært tungt.

Hun var lagkamerat med Hanevold i en årrekke, før de begynte å jobbe sammen i NRK. Skjelbreid anslår at de har reist verden rundt i 30 år sammen.

- Vi har reist veldig mye sammen, vi var veldig gode kolleger. Skiskytterverden er en liten verden. Man kommer tett på hverandre. Han var en leder i laget og ryddet alltid opp internt om det var noe da vi var aktive, sier hun.

- Jobbet dag og natt

Det var langt ifra tilfeldig at Hanevold ble så god som han ble, både i sporet, på standplass og på tv-skjermen. Han hadde en vanvittig stå-på-vilje, forteller Skjelbreid.

- Jeg kjente ham godt. Han var en analytiker og matematiker som gikk igjennom alle scenarioer. Han var så nøye at folk vil ikke tro det. Halvard var supergrundig både som utøver og ekspert, og det var ikke tilfeldig at han ble god som han ble.

- Han var ikke den med det største talentet, men var banebrytende og viste for dem som kanskje ikke var de mest talentfulle at det var mulig å lykkes. Det virket som om han jobbet dag og natt, sier Skjelbreid.

Siste gang de to pratet sammen var i mars i år. At det var siste gang er ufattelig, forteller hun.

- Jeg er mer eller mindre i sjokk. Siste gangen jeg snakket med ham var under verdenscupavslutninga i Oslo i mars. Det føles så uvirkelig. Jeg håper jeg våkner opp i morgen og at alt dette har vært en vond drøm, sier Liv Grete Skjelbreid.

- Ubegripelig

Andreas Stabrun Smith og Halvard Hanevold ville gått inn i sin tiende sesong som NRKs kommentatorduo denne høsten.

Han kaller det en av de mest ubegripelige beskjedene man kan få. De to jobbet sammen så seint som i Frankrike forrige helg.

- Vi sa til hverandre på Gardermoen at vi «sees snart!». Denne beskjeden er ubegripelig, sier Smith til Dagbladet.

Han ser tilbake på mange gode samtaler.

- Han var en veldig fin fyr og en annerledes idrettsutøver det alltid var moro å snakke med. Dette føles veldig, veldig rart, sier Smith til Dagbladet.

Han sier at Hanevold alltid var en mann som gikk i dybden. Hvis han hadde et spørsmål, ville han til bunns i det. Analysen som så fulgte, var interessant.

- Han var så grundig og så til fingerspissene, alltid. Sånn var han som idrettsutøver, og sånn var han med oss. Det tok ham langt i idrettskarrieren.

- Det er de gode samtalene rundt middagsbordet på tur jeg først og fremst tenker på i kveld. Han legger til at tankene i kveld først og fremst går til hans nærmeste familie: Hanevolds to sønner og kona Sandra.

- Ingen typisk idrettsutøver

En som konkurrerte mye mot Hanevold, var franske Raphael Poirée.

- Halvard var en utøver jeg hadde masse respekt for, for han klarte å bli best selv om han ikke var en typisk idrettsutøver. Han klarte å bevise for alle at man ikke må ha det største talentet for å vinne, men at det betyr like mye å jobbe strukturert mot et mål, sier Raphael Poirée (45) til Dagbladet.

Den Norge-bosatte franskmannen vant 44 verdenscupseier, åtte VM-gull og tre OL-medaljer. Han minnes mange gode konkurranser mot Halvard Hanevold. Ikke minst Hanevolds eneste verdenscupseier på jaktstart, i tyske Ruhpolding, like før VM i Oslo i 2000.

- Ole Einar Bjørndalen og jeg jaktet bak Hanevold, men jeg hadde så stor respekt for Bjørndalen at jeg ikke torde gå forbi han i den siste bakken. Det endte med at Hanevold vant med to sekunder. Jeg var sur på meg selv for at jeg ikke prøvde å ta han igjen, sier Poirée.

Selv om Hanevold ikke var den som sto øverst på pallen flest ganger, så var det ingen tvil om hvem som var sjefen i det norske laget.

- Jeg fikk trene mye med det norske laget, og det var ingen tvil om hvem som var kapteinen. I kraft av sin posisjon var han veldig viktig for det norske laget. Han var rett og slett et stort forbilde i måten han var på, veldig seriøs, men som samtidig en mann med masse humor. Det var lett å like han, sier Raphael Poirée.

- Vil savne han veldig

Et annet minne franskmannen har av Hanevold var den livsnyteren han også var. Mens andre på laget kjørte en tøff 24-timersutøver-linje hele året, så koblet Hanevold av sesongen var over.

- Han var glad i mat og vin og i å leve livet. Jeg husker han kom tilbake til en sesongstart seks-åtte kilo for tung. Men han gikk det fort ned igjen når treningen startet opp. Som person vil jeg savne han veldig, sier Raphael Poirée om Halvard Hanevold.