Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håper fersk, norsk proff kan «dra en Kittel»

Amund (22) får spurtansvar tidlig i sesongen.

FÅR SPURTSJANSER: Amund Grøndahl Jansen (til venstre) ble nummer fem i U23-VM, da Kristoffer Halvorsen ble verdensmester. Etter proffovergangen til LottoNL-Jumbo skal han nå bli drillet som spurter selv. FOTO: Terje Bendiksby, NTB Scanpix
FÅR SPURTSJANSER: Amund Grøndahl Jansen (til venstre) ble nummer fem i U23-VM, da Kristoffer Halvorsen ble verdensmester. Etter proffovergangen til LottoNL-Jumbo skal han nå bli drillet som spurter selv. FOTO: Terje Bendiksby, NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): I mars kommer fire muligheter Amund Grøndahl Jansen skal ta godt vare på. Under Le Samyn, Dwars door West Vlaanderen, Ronde van Drenthe og Nokere Koerse sykler han trolig med spurtansvaret for LottoNL-Jumbo.

Både Moreno Hofland (Lotto-Soudal) og Tom Van Asbroeck (Cannondale-Drapac) pakket sakene og reiste ut på nye eventyr.

Tilbake står 22-åringen fra Haga som andrespurter i LottoNL-Jumbo, bak det nederlandske stortalentet Dylan Groenewegen.

– Så lenge Dylan er med, er det han det spurtes for. Jeg skal prøves ut i ulike roller i opptrekket, men i noen av 1.1-rittene etter Kuurne, så får jeg spurte selv. De har trua på at jeg skal utvikle meg videre som spurter, sier Grøndahl Jansen til procycling.no.

– Hvis du hadde kunne velge mellom et opplegg som hadde spikret de største klassikerne eller å få en periode tidlig med resultatansvar, hva hadde du valgt?

– Egentlig er jeg ganske fornøyd med hvordan det ligger an nå. Hvis jeg viser at jeg er i bra form, har jeg fortsatt muligheten til flere av klassikerne. Jeg er glad for å kjøre for egne sjanser i mindre løp. Det trigger meg at jeg får forsøke å vinne sykkelløp.

I Paris-Roubaix-troppen

Når det drar seg til mot Gent-Wevelgem og E3 Harelbeke, er det uavklart om den ferske nordmannen blir å finne ved klassikerkaptein Lars Booms side.

Men klassikerne ble også nevnt da han diskuterte en overgang med det nederlandske WorldTour-mannskapet allerede i midten av september.

Derfor er han også innlemmet i bruttotroppen til Paris-Roubaix for å ha en skikkelig gulrot i siktet.

For øyeblikket er det spurttrening som tar det meste av fokuset. Den tidligere Joker Byggtorget-rytteren har levert testresultater det står respekt av.

– Jeg er god til å spurte over en lengre distanse. På en test i treningslaboratoriet hadde jeg den høyeste 30-sekunders-verdien i laget. Så holder jeg på lenge nok, er mulighetene gode.

Sjelden sjanse i første proffår

Akilleshælen til Grøndahl Jansen er fram til nå kicket.

– Det er de første fem sekundene av spurten, som avgjør hvor høy utgangshastighet du kommer opp i, så jeg må jobbe mer med det, forklarer han.

Romerikingen får nå en muligheten som verken Kristoffer Skjerping eller Daniel Hoelgaard har nytt godt av tidlig i sine proffkarrierer.

Og de selv om de nok kjørte inn flere resultater og tok flere spurtseirer selv på vei inn mot sine respektive proffkarrierer.

Grøndahl Jansen leverte selv en strålende 2016-sesong, men ble framfor alt portrettert som en kjøresterk rytter med god avslutning i en mindre gruppe.

– Jeg har en god motor i bunnen og har syklet mye uten å ha fokus på spurtene. Hvis jeg klarer å utvikle toppfarten min enda mer, så er jeg plutselig med i gamet. Jeg vet at jeg tåler en trøkk før det skal spurtes, og det kan også gjøre at jeg kommer unna med gode vei inn mot spurten. Jeg får noen muligheter i Belgia denne våren, og så får vi se hvor godt jeg lykkes.

Drar en Kittel?

Blant trenerne i LottoNL-Jumbo befinner det seg navn som jobbet med Marcel Kittel da han ankom Skil-Shimano.

Heller ikke den tyske kraftpluggen var en durkdreven spurter, og enkelte røster tror Grøndahl Jansen kan han en utvikling som minner om det den nåværende Etixx-stjernen opplevde.

– Det stemmer, det. Noen av trenerne prøver å fortelle meg at det går an å dra en Kittel.

– Hva betyr egentlig det?

– Han var heller ingen spurter da han ankom Skil-Shimano, men det utviklet seg slik etter hvert. Det er fortsatt områder det går an å utvikle seg videre på, som jeg ikke har jobbet så mye med fra før. Andre verdier er meget gode allerede.

Ankommer Norge i mai

LottoNL-Jumbo ligger fortsatt på samling i den spanske byen Mojácar, nær Almería.

Her er det «Omloop Het Nieuwsblad-forhold» for tida, noe som gjør at rytterne innimellom bygene er å finne på rulla.

Rytterne har fått presentert deler av 2017-programmet og testet den nye kleskolleksjonen Shimano har uvtiklet.

Grøndahl Jansen har fått beskjed om at Tour of Qatar og Kuurne-Brussel-Kuurne i februar blir de to første rittene.

– Jeg har gode minner ifra Qatar, gliser han.

Men mars måned har allerede overtatt en god del av tankevirksomheten hans.

– Og så sykler jeg Tour of Norway sammen med Dylan Groenewegen, mens det blir meg som skal prøve meg i avslutningene under Tour des Fjords, avslutter Grøndahl Jansen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!