Erling Braut Haaland

- Håper han velger Real Madrid

I et eksklusivt intervju med Dagbladet forteller Leeds-direktør Victor Orta (42) at han håper Erling Braut Haaland (21) velger storklubben fra hans hjemby som sitt neste stoppested.

VENTER PÅ AVGJØRELSE: Det er flere av Europas største klubber som venter på en avgjørelse fra Erling Braut Haaland rundt en overgang neste sommer. Foto: REUTERS/Leon Kuegeler DFL.
VENTER PÅ AVGJØRELSE: Det er flere av Europas største klubber som venter på en avgjørelse fra Erling Braut Haaland rundt en overgang neste sommer. Foto: REUTERS/Leon Kuegeler DFL. Vis mer
Publisert

Sommeren 2022 blir fort vital i karrieren til Erling Braut Haaland. 21-åringen fra Jæren er nemlig ventet å forlate Borussia Dortmund, til fordel for en av de andre megaklubbene i Europa.

Manchester City og Manchester United er blitt nevnt ved flere anledninger, mens pappa Alfie ble avbildet i Spania tidligere i år, sammen med agent Mino Raiola.

Der skal de to ha møtt både Real Madrid og Barcelona, i hva man kan anta har vært diskusjoner rundt en mulig overgang for den storvokste angriperen.

HAALAND: Erling Braut Haaland er en av verdens heteste fotballnavn for tiden. Kompis og landslagskollega Erik Botheim har en forklaring. Video: Rødt Kort / NTB. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Verdens beste spiss

En som har en klar mening om hva Haaland burde gjøre er Victor Orta, fotballdirektør i Leeds United, den tidligere klubben til Haalands far, Alfie Haaland.

- I mine øyne er han verdens beste spiss, dersom vi snakker om spisser som spiller i nier-rollen. Dersom jeg kan få lov til å velge, og det handler sikkert litt om at jeg er spansk, så vil jeg se ham i Real Madrid, sier Orta til Dagbladet.

42-åringen er selv fra Madrid, og er ikke fremmed for å utheve at spillertypen Braut Haaland ville passet som fot i hose på Santiago Bernabéu.

- Sannheten er at han er en type spiss som alltid har fungert i Real Madrid. Går du tilbake til 80-tallet, så har man Hugo Sánchez som jeg husker fra da jeg var barn. Han var en kriger, en avslutter, som ble en favoritt blant supporterne, sier Orta.

- Han hadde passet perfekt med Benzema, fordi du kan spille Benzema dypere i banen i en slags tier-rolle, eller som en «9 og en halv». Jeg håper han velger Real Madrid, men han kommer til å ha mange muligheter. Uansett hva han, hans far og agent Mino Raiola, som jeg kjenner og vet at er veldig intelligent, velger, så vil det være fantastisk for hans framtid.

Denne sommeren handlet veldig mye om Kylian Mbappé for Real Madrid. Helt til overgangsvinduets siste dag ble det spekulert i et monsterbud fra Real Madrid på den franske superstjerna.

FRYKTET TRIO: Victor Orta tror Kylian Mbappé og Karim Benzema fint kunne ha spilt sammen med Erling Braut Haaland. Foto: FRANCK FIFE / AFP
FRYKTET TRIO: Victor Orta tror Kylian Mbappé og Karim Benzema fint kunne ha spilt sammen med Erling Braut Haaland. Foto: FRANCK FIFE / AFP Vis mer

Mbappé står med ett år igjen av sin kontrakt, mens det spekuleres i om Haaland har et utkjøpsklausul til sommeren.

Orta er tydelig på hvem - eller hva - han hadde foretrukket dersom Real Madrid skal ut på overgangsmarkedet sommeren 2022.

- Begge. De hadde passet perfekt sammen, sier Leeds' fotballdirektør.

- Du kan benytte den ene på kanten, og så flytter du den andre fram i banen. Du ser at Mbappé kan spille med Icardi i PSG, og med andre type spisser. Mbappé kunne spilt bredt, mens du da har Haaland foran mål. I tillegg, så har du Benzema som playmaker.

- Slag i ansiktet på LaLiga

Han uthever at det er en del av følelsene som prater når han utdyper hvorfor han hadde foretrukket å se Haaland i den spanske toppdivisjonen.

- Jeg må også si at den spanske ligaen hadde trengt dette. Vi ser at Premier League og Bundesliga rykker fra, og nå begynner også Serie A å bevege på seg, sier Orta.

SJEFEN: Victor Orta (til høyre) har fått mye skryt for anskaffelsen av Marcelo Bielsa Foto: Ryan Browne/BPI/REX
SJEFEN: Victor Orta (til høyre) har fått mye skryt for anskaffelsen av Marcelo Bielsa Foto: Ryan Browne/BPI/REX Vis mer

- Dersom verken Haaland eller Mbappé går til Spania, og Haaland går til Bayern München for eksempel, mens Mbappé går til Premier League, så vil det, for meg som spanjol, være et helt enormt slag i ansiktet på LaLiga, og det hadde jeg ikke likt.

De siste sesongene har den spanske ligaen sett Cristiano Ronaldo forsvinne til Juventus (og så videre til Manchester United), mens både Lionel Messi og Neymar har tatt turen til Paris Saint-Germain.

Selv om Villarreal er regjerende mestre i Europa League, har ikke Spania hatt en klubb i Champions League-finalen siden 2018.

- Jeg jobber åpenbart i en annen liga, og selvsagt støtter jeg Premier League, men supporter-hjertet mitt er i LaLiga, og jeg ønsker at de vedlikeholder styrken sin, sier Orta.

- Og akkurat nå er det kanskje i ferd med å bli et profilløst LaLiga?

- Nettopp.

Selv om Haaland forsvarer de norske fargene på landslagsnivå, så er han født i Leeds. Da Norge møtte Nord-Irland i 2020, byttet Haaland drakt med Leeds-profilen Stuart Dallas.

I etterkant skal nordmannen, ifølge Dallas, ha lent seg inn mot ham og sagt «Marching on together!», som er navnet på Leeds Uniteds hymne.

Orta er selv åpen om at han har møtt familien Haaland, og kjenner dem personlig. Det var uansett aldri sjans for å få den norske storscoreren til Elland Road, til tross for at Orta muligens ville hatt et ess i ermet.

- Han er Leeds United-supporter!, gliser Orta, som forteller at klubben ikke var i posisjon til å hente ham tidlig i karrieren.

TERRIER: Alfie Håland (til høyre) gjorde livet surt for Premier League-stjerner som Dwight Yorke. Foto: Dan Chung REUTERS
TERRIER: Alfie Håland (til høyre) gjorde livet surt for Premier League-stjerner som Dwight Yorke. Foto: Dan Chung REUTERS Vis mer

- Vi kom litt seint til bords hva angikk hans situasjon. Vi spilte i Championship da han slo ut i full blomst og vi kunne åpenbart ikke kjempe om ham, det er ganske logisk.

Men på spørsmål om det er verdt å drømme om å se Haaland den yngre følge i pappa Alfies fotspor, og ikle seg den hvite Leeds-drakta, er deres spanske fotballsjef klar.

- Vi kan være ambisiøse, men vi må være litt realister også, humrer Orta.

- Jeg tror at dersom vi møtes, så vil det være fordi Leeds United har gjort det enormt bra. Hans karriere kommer til å være så mektig, så om vi noen gang møtes på den måten, så vil det være fordi vi i Leeds United har gjort mye riktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer