Håper håndballgutta reiser seg som Alsgaard

Etter kollapsen mot Sverige.

(Dagbladet.no): Før 13-målstapet mot Sverige i går hadde en berusende følelse sneket seg inn i hodet til Gunnar Pettersen: En fornemmelse av at Norge endelig var bedre enn storebror Sverige i håndball.

Pettersen kom raskt på andre tanker.

- Vi fikk en bra påminnelse mot svenskene. Uten full tank slår vi ingen, så gode er vi ikke. Det er kanskje så enkelt som at vi følte oss som favoritter mot Sverige denne gangen. I hodet til de fleste blir det feil, i mitt hode også, for Sverige har en helt annen tradisjon og kultur for herrehåndball. Men der når vi dem egentlig ikke til knærne, sier en svært så ydmyk landslagssjef.

Medgang tøft å takle

Men Pettersen svartmaler på ingen måte situasjonen foran VM i Tyskland som starter lørdag. Landslagssjefen sammenligner i stedet kollapsen håndballgutta opplevde mot Sverige med en Thomas Alsgaard-kollaps fra flere år tilbake.

- For en del år siden ble Alsgaard nummer 41 i et kretsrenn like før et stort mesterskap. I et kretsrenn! «Er du i rute?» spurte treneren. Alsgaard svarte ja. Han tok gull ikke lenge etterpå. Det sier litt om tilliten fra treneren, eller innsikten Alsgaard hadde selv. Det er sånn det svinger i idretten, sier Pettersen.

Det blir kanskje litt vel mye av det gode å håpe at håndballgutta skal ta gull i Tyskland. For medgangsbølgen Norge har surfet på de siste ukene har paradoksalt nok vært vanskelig å takle - og i går kom altså nedturen. 

- Jeg tror ikke det kreves mest av utøvere i motgang, men i medgang. Vi har blitt båret fram og hyllet, og blitt tatt godt imot overalt. Det har vært hyggelig presse, det har vært hyggelige kommentarer og fulle håndballhaller. Vi har nesten bare vunnet - og det skal noe til for å takle, sier Pettersen.

SAMMENLIGNET MED ALSGAARD: Gunnar Pettersen valgte å trekke parallellen til Thomas Alsgaard da han skulle se det positive i håndballguttas kollaps mot Sverige - og håper Norge er i stand til å reise seg på samme måte som den  pensjonerte langrennseleganten. Foto: Arnt E. Folvik og Scanpix
SAMMENLIGNET MED ALSGAARD: Gunnar Pettersen valgte å trekke parallellen til Thomas Alsgaard da han skulle se det positive i håndballguttas kollaps mot Sverige - og håper Norge er i stand til å reise seg på samme måte som den pensjonerte langrennseleganten. Foto: Arnt E. Folvik og Scanpix Vis mer

Skepsisen borte

Preben Vildalen nikker samtykkende til sjefens resonnement.

- Helt ubevisst har vi kanskje trodd det bare var å sette skoa på parketten, så ville det ordne seg. I ettertid får vi bare innrømme at det er fort gjort å sovne litt i medgang, sier han til Dagbladet.no.

VM-uttaket hadde han følgende å si om:

- Helt ræva! He-he, det var ikke noen store overraskelser. Men det har ikke vært noe enkelt valg for Gunnar, det vet jeg. Blant annet har vingene vært veldig gode. Men mye kan skje, så reservene må holde seg klare.

- Hvor langt kan dette laget nå i VM?

- Før denne siste samlinga var jeg litt skeptisk. Siden Tunisia-VM i 2005 har det vært veldig opp og ned. Men nå har vi hatt det veldig bra sammen, og til tider spilt fantastisk håndball. Målsettinga er å gå videre fra gruppespillet. Etter det kan alt skje, sier Vildalen.

Håper håndballgutta reiser seg som Alsgaard
<B>BLE FOR EPLEKJEKK</B>: Gunnar Pettersen ble forledet til å tro at Norge var blitt bedre i håndball enn Sverige. Det har de foreløpig ikke.