STAKING: Det blir stadig mer staking i klassisk langrenn. I herreløpet på Beitostølen i dag, vil omtrent halvparten gå på blanke ski. Om de benytter skøytetak, er det mye lettere å bli disket enn sist vinter. På bildet staker Øysten Pettersen frikst av gårde i et renn sist vinter. I dag skal han gjøre det samme. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
STAKING: Det blir stadig mer staking i klassisk langrenn. I herreløpet på Beitostølen i dag, vil omtrent halvparten gå på blanke ski. Om de benytter skøytetak, er det mye lettere å bli disket enn sist vinter. På bildet staker Øysten Pettersen frikst av gårde i et renn sist vinter. I dag skal han gjøre det samme. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Håper jeg blir disket om jeg jukser

I dag følges «Pølsa» og de andre langrennsløperne med argusøyne av juryen.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): I dag er det sesongåpning i langrenn på Beitostølen.

Både jenter og gutter skal gå klassisk åpningsrenn. Det er ikke noe nytt.

Det som derimot er nytt, er at reglene er skjerpet fra tidligere.

Heretter skal det praktiseres en mye strengere linje med advarsler og også disking av løpere som «jukser», altså benytter seg av skøytetak.

Hele sist vinter ble det mye snakk om løpere som gjorde nettopp dette, småskøytet på blanke ski i klassisk-renn.

- Det er noe herk, og det må stoppes, sa sportssjef Vidar Løfshus til Dagbladet i helga.

Rødt kort? Og det skal det altså gjøres. I alle fall har regelendringer gjort av FIS, gjort det enklere for juryen å gripe inn mot det de mener er regelbrudd.

Der de før måtte ha videobevis, holder det nå at to jurymedlemmer har sett det de mener er skøytetak der skøytetak ikke skal forekomme. Det gir et gult kort, som løperen tar med seg gjennom sesonge. To gule kort er som i fotballen disk. En løper kan også få direkte rødt kort om forseelsen anses grov nok.

Da diskes han eller hun i rennet, og plasseres nederst på resultatlista.

- Bra, sier Øystein «Pølsa» Pettersen til Dagbladet.

- Det er viktig å ta tak i dette for å bevare klassisk langrenn. I og med at flere og flere velger å stake, har dette vært et problem. Jeg hper de nye reglene blir praktisert som intensjonen er. Selv håper jeg å bli disket om jeg bryter dem. Men det skal jeg ikke, altså, sier «Pølsa» til Dagbladet.

Skal legge lista Rutinerte Torbjørn Broks Pettersen er TD (juryleder) på Beitostølen. Han - og juryen hans - skal passe på at det ikke skøytes der det ikke skal skøytes. Blant annet blir det markeringer etter svingene, der skiene per definisjon skal være samlet, og det enten kun skal stakes eller går i diagonalgang.

- Med det nye regelverket blir det enklere for juryen å slå ned på reglebrudd. Og det kommer vi til å gjøre, lover Broks Pettersen.

- Vi skal legge lista ikke for høyt, men høyere enn sist vinter. Vi må finne en standard på dette som andre juryer utover vinteren kan følge. Det gjelder å sette en fornuftig standard, sier Broks Pettersen til Dagbladet.

- Er du enig i at det ble «jukset» for mye sist vinter?

- Jeg var selv TD i renn hvor jeg hadde diskvalifisert løpere om jeg hadde hatt videobevis. Nå er kravet til slike bevis bortfalt, og om jeg ser det samme i år, blir det disk, sier Torbjørn Broks Pettersen til Dagbladet.

Andre vinnere - Regelverket er godt nok. Og det er innskjerpet foran denne sesongen. Det skal ikke forekomme skøyting i klassiske renn. Men vi så det sist vinter, flere ganger, og løperne slapp unna med det, sier Løfshus, og tenker ikke minst på Aleksej Poltoranins stakeseier i Toblach.

Etter det rennet, hvor kasakhstaneren staket seg til seier på blanke ski, ble det et voldsomt styr på sosiale medier. Ren, skjær juks. Han skøytet, var det mange som påsto.

Løfshus nøyer seg med å slå fast at det ble «mye snakket om, også i den norske leiren» etterpå.

- Jeg tror nok at enkelte renn sist vinter ville hatt andre vinnere om reglene hadde blitt praktisert strengere, sier han.

Og det forventer han at de blir denne vinteren.

- Ja, det gjør jeg. Hyppige sporskifter med skøytetak og rene fristilstak i svingene er ikke lov. Da må det straffes deretter. Jeg håper dommerne blir mye strengere på dette og setter presedens allerede fra starten av på Beitostølen. Om du heter Petter Northug, Therese Johaug eller Martin Johnsrud Sundby spiller ingen rolle. Om de bryter reglene, håper jeg de får rødt kort, sier Løfshus.