Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Håper jeg kan utvikle meg mer enn Marit

Therese Johaug er 25 år. Marit Bjørgen er 33. Betyr det noe?

FIGHTERBLIKKET: Therese Johaug mener hun har utviklet seg ytterligere som skiløper foran sesongen som begynner for alvor med verdenscup i Kuusamo i dag. Hun håper at avstanden fram til Marit Bjørgen og Justyna Jowalczyk har blitt mindre. Foto: JARLE NYTTINGNES
FIGHTERBLIKKET: Therese Johaug mener hun har utviklet seg ytterligere som skiløper foran sesongen som begynner for alvor med verdenscup i Kuusamo i dag. Hun håper at avstanden fram til Marit Bjørgen og Justyna Jowalczyk har blitt mindre. Foto: JARLE NYTTINGNES Vis mer

KUUSAMO (Dagbladet): Betyr det for eksempel at alderen gir Johaug en fordel, at det er lettere for henne å utvikle seg enn det er for Marit Bjørgen?

- Selv om jeg har trent hardt og målbevisst i mange år nå, føler jeg ikke at jeg er ferdig utviklet som langrennsløper. Det er fortsatt mye å gå på både her og der, sier Therese Johaug til Dagbladet, og fortsetter:

- Nå skal ikke jeg snakke for Marit, hun er rå til å presse fram utvikling. Men i utgangspunktet er vel hun kanskje mer utviklet og komplett som skiløper enn det jeg er, så en skulle kanskje tro det var mulig for meg å et skritt videre og nærme meg både henne og andre i den aldersklassen, sier Therese og tenker på Justyna Kowalczyk (30).

- Men det er vanskelig å svare på dette. Marit er lur og vet godt hvor hun kan hente ut litt ekstra. Det er ikke så enkelt som å tro at de årene jeg er yngre enn henne skal utjevne forskjellen av seg selv, sier Johaug.

Mangler styrke Likevel er det neppe tvil om at Johaug har et større utviklingspotensial enn åtte år eldre Bjørgen. Det er da også trener Egil Kristiansen enig i.

- Hun har nok det. Therese har trent hardt og samvittighetsfullt i mange år, og har hatt en jevn progresjon. Men hun har fortsatt noen små svakheter som ikke er ferdigutviklet, det er fortsatt ting som faktisk ikke er helt ubetydelige hun kan bli bedre på. Det gjelder både styrke og teknikk i lett terreng.

- Og Marit?

- Hun jobber knallhardt for å bli bedre hun også. Og kan uten tvil heve seg enda litt. Men for Marit er det nok mer sånn at om hun klarer å være like god som hun har vært, så holder det. Da er det ikke mange - om noen - som kan matche henne.

- Så Therese har mer å gå på rent utviklingsmessig?

- Det er nok riktig.

- Og det vet hun veldig godt selv også. Therese jobber knallhardt med «svakhetene» sine, sier Kristiansen.

Ser stor framgang - Har du sett framgang fra sist vinter?

- Jeg ser framgang hvert eneste år. Hun har bygget enda mer styrke, selv om hun fortsatt ikke er helt i mål der. Hun er blitt bedre teknisk i lett terreng, og ikke minst har hun økt sin aerobe kapasitet siden forrige sesong.

- Hva med spurtegenskapene?

- Det er også et fokusområde. Moderne langrenn er jo slik at du må kunne avgjøre en spurt for å vinne. Det er ikke nok å henge med til mål. Du må også kunne rykke og gjerne ta spurten.

- Det har ikke vært Thereses styrke?

- Nei, men hun jobber med det. Og forutsetningene hennes for å klare det er utvilsomt bedre denne vinteren enn de var i fjor, sier Kristiansen.

Egen klasse Therese Johaug var i en klasse for seg under langrennsåpninga på Beitostølen sist helg.

Da var ikke Marit Bjørgen helt per kasse. Marit var småsjuk i forkant og sparte seg. Denne helga er alvoret i gang for alvor, med verdenscupåpning i finske Kuusamo.

Og da er det trolig en helt annen og langt skarpere Marit Bjørgen som stiller til start.

Så spørs det om Therese Johaug har klart å nærme seg dronninga i løpet av sommeren og høsten.

- Jeg håper det. Jeg vet i alle fall at jeg har gjort en bra treningsjobb og testene mine og følelsen jeg har tilsier at jeg har klart å ta noen skritt videre. Forhåpentligvis kan jeg være med å kjempe helt oppi der.

- Men bare Marit er Marit, og å hamle opp med henne er lettere sagt enn gjort, sier Therese Johaug til Dagbladet.